Παγκόσμιο ρεκόρ στην τιμή του κακάο: Σύντομα θα φανεί και στις σοκολάτες – Η κλιματική αλλαγή φέρνει μειωμένη παραγωγή, ασθένειες στα φυτά – Και αναμένονται τα χειρότερα [videos]

File Photo epa10917566 A farmer harvests a cocoa fruit at a farm in Adzope town, southern Ivory Coast, EPA/LEGNAN KOULA




Οι τιμές του κακάο μόλις έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ σχεδόν 5.800 $ ανά τόνο. Και όλα αυτά χάρη στις ανησυχίες για τη μικρή παγκόσμια παραγωγή λόγω της κλιματικής κρίσης αλλά και των ασθενειώνπου μειώνουν ακόμη περισσότερο την απόδοση των φυτών και έχει ήδη θέσει σε κίνδυνο την διαθέσιμη ποσότητα, σε σχέση με την κατανάλωση.

  • Η Γκάνα και η Νιγηρία αντιμετωπίζουν ξηρές καιρικές συνθήκες, οι οποίες απειλούν τα επίπεδα υγρασίας του εδάφους και την απόδοση της παραγωγής.

«Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο έχουν εκτοξευθεί, διπλασιάστηκαν τον περασμένο χρόνο και αυξήθηκαν κατά 40% από τον Ιανουάριο. Η ζάχαρη, η εργασία και άλλοι παράγοντες έχουν επίσης γίνει ακριβότεροι. Αυτό φυσικά σημαίνει εκτίναξη των τιμών της σοκολάτας που φτάνει στον καταναλωτή. Ορισμένοι αναλυτές, μάλιστα, δεν αναμένουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα.

Χαρακτηριστική είναι η πρόβλεψη ότι τα φετινά πασχαλινά αυγά είναι πιθανό να είναι μικρότερα και ακριβότερα από ό,τι στο παρελθόν λόγω του αυξανόμενου κόστους των πρώτων υλών.

Ένας τόνος κακάο -που μαζί με το γάλα και τη ζάχαρη αποτελούν τα συστατικά της σοκολάτας- έχει πλέον ξεπεράσει τα 5.500 δολάρια, σπάζοντας το τελευταίο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 1977.

Σε απάντηση, η Cadbury, ο ηγέτης της αγοράς για τα πασχαλινά αυγά που τα παράγει από το 1875, έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τις τιμές ή να συρρικνώσει τα προϊόντα της «ως έσχατη λύση». Η Nestle έχει προειδοποιήσει το ίδιο.

  • Η κρίση προέρχεται από τη Δυτική Αφρική, όπου τέσσερις χώρες παράγουν σχεδόν τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου κακάο.

Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα παράγουν το 60% των συνολικών διαθεσίμων. Μια σειρά από φτωχές σοδειές επιδεινώνονται από τις ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις που βοήθησαν στην εξάπλωση δύο μεγάλων ασθενειών που ονομάζονται ο μαύρος λοβός και ο ιός του πρησμένου βλαστού.

Η Capital Economics αναμένει ότι η παραγωγή κακάο από την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα θα μειωθεί κατά 20% φέτος, μειώνοντας τη συνολική παγκόσμια προσφορά κατά 11%. Οι μονάδες επεξεργασίας στην Γκάνα έχουν ήδη κλείσει λόγω έλλειψης πρώτων υλών.

«Επέστρεψα από την Ακτή του Ελεφαντοστού πριν από περίπου τρεις ή τέσσερις εβδομάδες και η πραγματικότητα είναι ότι οι πιέσεις, η κλιματική αλλαγή, οι καιρικές επιπτώσεις που βλέπουν οι αγρότες βασικά απλώς επιβαρύνουν την προσφορά», λέει ο Ben Greensmith διευθυντής της Tony’s Chocolonely.

  • Αν και βρίσκεται ήδη σε υψηλό ρεκόρ, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η τιμή του κακάο θα συνεχίσει να αυξάνεται. Η Citibank αναμένει ότι θα φτάσει τα 6.100 έως 6.300 δολάρια ο τόνος τον επόμενο μήνα. Σε ένα χειρότερο σενάριο, θα μπορούσε να φτάσει τα 10.000 $.

Το αποτέλεσμα θα είναι αναπόφευκτα υψηλότερες τιμές. Έρχεται σε μια εποχή που η σοκολάτα έχει ήδη γίνει γρήγορα πιο ακριβή καθώς το κόστος ενέργειας και εργασίας αυξάνονται. Η τιμή ορισμένων σοκολατών αυξήθηκε έως και 60% στα σούπερ μάρκετ τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της Assosia που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Grocer.

Συνήθως, χρειάζονται έξι έως 12 μήνες για να μετακυλιστούν οι υψηλότερες τιμές κακάο σε υψηλότερες τιμές σοκολάτας στα ράφια των καταστημάτων, λέει ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank.

Δεδομένου ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60% τους τελευταίους έξι μήνες, αυτό υποδηλώνει ότι οι αυξήσεις των τιμών θα είναι εμφανείς μέχρι το Πάσχα.

  • Δεν είναι μόνο οι υψηλότερες τιμές με τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουν οι αγοραστές. Ο Hansen αναμένει ότι οι κατασκευαστές θα καταφεύγουν ολοένα και περισσότερο στο να κάνουν τα προϊόντα τους μικρότερα για να μειώσουν το κόστος.

Εκπρόσωπος της Mondelez, η οποία κατέχει την Cadbury, δήλωσε: «Κοιτάζοντας το μέλλον, δεδομένων αυτών των προκλήσεων και συγκεκριμένα των αυξανόμενων τιμών του κακάο, μπορεί να μας ζητηθεί να κάνουμε περαιτέρω, προσεκτικά μελετημένες αλλαγές στο χαρτοφυλάκιό μας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει διαφορετικά μέτρα, όπως αύξηση της τιμής κόστους ή αλλαγή των βαρών μονάδας των προϊόντων μας, αλλά πάντα ως έσχατη λύση».

Η Nestle, η οποία μαζί με την Cadbury και τη Mars αποτελούν τους τρεις μεγάλους παραγωγούς σοκολάτας στη Βρετανία, επιβεβαίωσε ότι ίσως χρειαστεί να «κάνει προσαρμογές στην τιμή ή το βάρος ορισμένων από τα προϊόντα μας» λόγω των αυξανόμενων τιμών του κακάο.

Θεωρητικά, οι υψηλότερες τιμές του κακάο θα πρέπει να τονώσουν τις επενδύσεις και να τονώσουν την παραγωγή. Όμως, το κακάο της Δυτικής Αφρικής δεν καλλιεργείται από μεγάλες εταιρείες με οικονομίες κλίμακας, αλλά από μικροϊδιοκτήτες. Πολλοί απλώς θα εξαφανιστούν από μια κακή συγκομιδή ή μια ασθένεια που θα ριζώσει στις καλλιέργειές τους.

  • Ακόμα κι αν αγρότες σε άλλες περιοχές όπως η Βραζιλία φυτέψουν νέα δέντρα για να καλύψουν τη ζήτηση, θα χρειαστούν έως και πέντε χρόνια για να παράξουν περισσότερο κακάο.

Η Μέγκαν Φίσερ, της Capital Economics, προσθέτει: «Οι αγρότες δεν πληρώνονται αρκετά για να επανεπενδύσουν στις καλλιέργειες κακάο».

  • Τα κακαόδεντρα της Δυτικής Αφρικής γερνούν. Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις πέφτουν και τα φυτά είναι πιο ευαίσθητα στους ιούς.

Η Claire Burnet, ιδιοκτήτρια της χειροποίητης μάρκας σοκολάτας Chococo, λέει: «Το βασικό πρόβλημα εδώ είναι ότι οι καταναλωτές έχουν εκπαιδευτεί να θεωρούν τη σοκολάτα από τις μεγάλες μάρκες ως ένα πολύ φθηνό προϊόν».

Με πληροφορίες από telegraph.co.uk, businessinsider.com

Καταρρέει η πάλαι ποτέ αυτοκρατορία των Body Shop: Αιφνιδιαστικό λουκέτο στα μισά καταστήματα στο Λονδίνο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: