Δημοψήφισμα στην Ιρλανδία για να βγεί η γυναίκα από το σπίτι για να δουλέψει: Το απαγορεύει το Σύνταγμα με τις ευλογίες της Καθολικής Εκκλησίας

FILE PHOTO Irish people voting EPA/STRINGER




Μικρές αλλά πολύ σημαντικές αλλαγές προς όφελος των γυναικών ετοιμάζεται να εφαρμόσει στο σύνταγμά της η Ιρλανδία, ένα από τα πιο συντηρητικά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο ιρλανδικό Σύνταγμα του 1937 συμπεριλαμβάνεται μία διάταξη που ουσιαστικά αναφέρει πως «η θέση της γυναίκας είναι μέσα στο σπίτι και ότι η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει ότι οι γυναίκες δεν θα χρειαστεί να βγουν έξω να δουλέψουν κι έτσι να παραμελήσουν τα οικιακά τους καθήκοντα».

Στις 8 Μαρτίου, στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο ιρλανδικός λαός θα ψηφίσει αν επιθυμεί την απάλειψη αυτής της διάταξης και την προσθήκη μίας καινούργιας, που εκμοντερνίζει το νομικό πλαίσιο προστασίας της οικογένειας.

Ο αρχικός σκοπός της διάταξης που καθόριζε τον ρόλο της γυναίκας στο σπίτι ήταν να εξασφαλίσει τη σημασία του οικιακού της έργου, ωστόσο η κρατική ενίσχυση που υποσχόταν δεν δόθηκε ποτέ. Αντίθετα, οι συντηρητικές φωνές της χώρας χρησιμοποιούσαν τη συνταγματική πρόβλεψη ως δικαιολογία για να αποκλείουν τις γυναίκες από διάφορους τομείς εργασίας.

Στο διπλό δημοψήφισμα που θα γίνει στη χώρα, οι πολίτες θα αποφασίσουν επίσης ποια είναι η νέα έννοια του γάμου και το αν οι επιπτώσεις που συνεπιφέρει αυτού του είδους η ένωση ανθρώπων μπορεί να ισχύουν και σε περιπτώσεις που δεν έχει τηρηθεί η εν λόγω διαδικασία. Οποιοσδήποτε δηλαδή παρέχει φροντίδα σε άλλο άτομο στο πλαίσιο ενός νοικοκυριού θα μπορεί να θεωρείται μέλος της οικογένειάς του, ανεξάρτητα από το φύλο του ή την ύπαρξη γάμου.

Η πλειοψηφία των πολιτών αναμένεται να εγκρίνει και τα δύο δημοψηφίσματα, σύμφωνα τις πρόσφατες εκτιμήσεις των αναλυτών. Ωστόσο, η συμμετοχή δεν θα είναι και πολύ μεγάλη, προσθέτουν.

Από την πλευρά της η Καθολική Εκκλησία υποστηρίζει το όχι, όπως και οι πολύ συντηρητικοί φορείς της χώρας, που θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος να συμβεί μία τέτοια συνταγματική αλλαγή, με το κλασικό επιχείρημα ότι όλοι σέβονται τις γυναίκες και πως έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες σε πρακτικό επίπεδο, άρα δεν υπάρχει λόγος για να αλλάξει το βασικό νομοθέτημα της χώρας.

Με πληροφορίες από gr.euronews.com
Eλλάδα Αθήνα 

Και επίσημο χρίσμα από το ΕΛΚ στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Υποψήφια για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: