Χοντραίνει η κόντρα ΗΠΑ-Ισραήλ: «Δεν είμαστε μπανανία» απαντά ο Νετανιάχου στον επικεφαλής της αμερικανικής Γερουσίας που τον χαρακτήρισε «εμπόδιο» και ζήτησε εκλογές

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Μπάιντεν – Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ. EPA, MIRIAM ALSTER, POOL




Οξύτατη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης του Ισραήλ στην δημόσια αποδοκιμασία προς το πρόσωπο του Νετανιάχου, όπως αυτή εκφράστηκε διά στόματος Τσακ Σούμερ του Δημοκρατικού επικεφαλής της Γερουσίας, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εκλογών στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό «εμπόδιο για την ειρήνη».  Πάντως το State Department πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις Σούμερ χαρατηρίζοντας προσωπικές τις διατυπωθείσες απόψεις.   

Η ισραηλινή απάντηση προήλθε μέσω του Λικούντ, του (συγ)κυβερνωντος κόμματος της χώρας, επικεφαλής του οποίου είναι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του το Λικούντ ανέφερε ότι το Ισραήλ «δεν είναι μπανανία» και ότι η πολιτική Νετανιάχου τυγχάνει ευρείας, δημόσιας υποστήριξης

«Σε αντίθεση με τις δηλώσεις Σούμερ, η ισραηλινή κοινή γνώμη υποστηρίζει μια ολοκληρωτική νίκη κατά της Χαμάς, απορρίπτει οποιεσδήποτε διεθνείς υπαγορεύσεις για τη δημιουργία παλαιστινιακού τρομοκρατικού κράτους και αντιτίθεται στην επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση του Λικούντ.

Η ανακοίνωση προσέθετε τα εξής: «Ο γερουσιαστής Σούμερ πρέπει να σέβεται την εκλεγμένη κυβέρνηση του Ισραήλ και να μην την υπονομεύει. Αυτό ισχύει πάντα, και ακόμη περισσότερο εν καιρώ πολέμου».

Αντιδρώντας από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σέβονται την ισραηλινή δημοκρατία.

  • Το φιτίλι που προκάλεσε την οργή των κυβερνώντων ισραηλινών κομμάτων, πυροδότησαν οι δηλώσεις του Τσακ Σούμερ που αξίωσε ουσιαστικά την αποχώρηση Νετανιάχου από την εξουσία.

 

Ο Σούμερ χαρακτήρισε «εμπόδιο για την ειρήνη» τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εκλογών στο Ισραήλ.

«Ένας συνασπισμός υπό τον Νετανιάχου δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου»,  δήλωσε  κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο Αμερικανός κοινοβουλευτικός.

 

Ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Εβραίος εκλεγμένος στις ΗΠΑ.

Μάλιστα μέχρι τούδε, επεδείκνυε ιδιαίτερη προσοχή στις διατυπώσεις του και τις επικρίσεις του σε βάρος του Ισραήλ σχετικά με τη στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα.

«Πιστεύω πως ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχασε τον δρόμο του, αφήνοντας την πολιτική επιβίωσή του να περάσει μπροστά από το υπέρτατο συμφέρον του Ισραήλ», τόνισε ο Σούμερ μιλώντας στην αίθουσα της Γερουσίας.

Πέντε μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, το Ισραήλ βρίσκεται σε ένα «κρίσιμο σημείο», εκτίμησε ακόμη ο Τσακ Σούμερ, υποστηρίζοντας πως η διεξαγωγή «νέων εκλογών αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να επιτραπεί μια υγιής διαδικασία λήψης αποφάσεων» για το μέλλον της χώρας.

Ο Τσακ Σούμερ επισήμανε πως θα ήταν «σοβαρό σφάλμα» για το Ισραήλ να απορρίψει μια λύση δύο κρατών και προέτρεψε τους διαπραγματευτές στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ-Γάζας να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας, την απελευθέρωση των ομήρων και τη διανομή βοήθειας στη Γάζα.

  • Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου για θέματα ασφαλείας Τζον Κίρμπι δήλωσε πως ο Σούμερ ενημέρωσε προηγουμένως τον Λευκό Οίκο για την ομιλία, όμως ο Λευκός Οίκος δεν αποδοκίμασε, ενέκρινε ή διόρθωσε οποιοδήποτε σημείο.

«Σεβόμαστε πλήρως το δικαίωμά του να κάνει αυτές τις δηλώσεις και να αποφασίζει για τον ίδιο τι θα πει ενώπιον της Γερουσίας», είπε σε δημοσιογράφους ο Κίρμπι.

Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ θα πρέπει να οργανώσει εκλογές μετά τον πόλεμο, ο Κίρμπι απάντησε: «Εναπόκειται στους Ισραηλινούς».

Ο πόλεμος ξέσπασε αφότου μαχητές από τη Χαμάς σκότωσαν 1.200 ανθρώπους στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και πήραν 253 ομήρους μεταφέροντάς τους στη Γάζα, σύμφωνα με καταμέτρηση των Ισραηλινών. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, ως αντίποινα, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 31.184 Παλαιστινίους και έχουν τραυματίσει 72.889, σύμφωνα με τις αρχές στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα.

Ο Τσακ Σούμερ επέκρινε τους Παλαιστινίους που στηρίζουν τη Χαμάς και δήλωσε πως ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς επίσης πρέπει να αποχωρήσει.

«Προκειμένου να υπάρξει οποιαδήποτε ελπίδα για ειρήνη στο μέλλον, ο Αμπάς πρέπει να παραιτηθεί και να αντικατασταθεί από μια νέα γενιά Παλαιστινίων ηγετών, που θα εργαστούν προς την επίτευξη της ειρήνης με το Εβραϊκό Κράτος», υπογράμμισε.

Υπερασπίστηκε Νετανιάχου ο Μιτς Μακόνελ

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜαΚόνελ σύντομα έσπευσε να υπερασπιστεί τον Νετανιάχου ενώπιον του σώματος, λίγο μετά την ασυνήθιστα μακρά ομιλία του Σούμερ, διάρκειας 45 λεπτών.

  • «Είναι αποκρουστικό… και υποκριτικό… για τους Αμερικανούς, στους οποίους κόβεται η ανάσα σχετικά με την παρέμβαση ξένων στη δημοκρατία μας να καλούν υπέρ της απομάκρυνσης του δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη του Ισραήλ. Είναι πρωτοφανές», επισήμανε ο ΜαΚόνελ.

Αν και ο Σούμερ δεν ανέφερε το ενδεχόμενο να κατατεθεί νομοσχέδιο που θα συνδέει την προμήθεια αμερικανικών όπλων στο Ισραήλ με την άμβλυνση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως προτείνουν ορισμένοι Δημοκρατικοί, ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να χρησιμοποιήσει την επιρροή της, εάν το Ισραήλ δεν αλλάξει πορεία.

«Εάν ο νυν συνασπισμός του πρωθυπουργού Νετανιάχου παραμείνει στην εξουσία αφότου ο πόλεμος αρχίσει να περιορίζεται και συνεχίσει να ακολουθεί επικίνδυνες και εμπρηστικές πολιτικές που θα δοκιμάζουν τις υφιστάμενες προϋποθέσεις των ΗΠΑ για βοήθεια, τότε οι ΗΠΑ δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να παίξουν έναν πιο ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της ισραηλινής πολιτικής χρησιμοποιώντας την επιρροή μας για να αλλάξουμε την παρούσα πορεία», τόνισε.

  • Η ομιλία του Σούμερ αντανακλά την ολοένα και αυξανόμενη δυσφορία στην Ουάσινγκτον προς τον Νετανιάχου, τη διαχείριση του πολέμου από εκείνον, την αποτυχία να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους αμάχους και την αισθητή παρακώλυση της διανομής βοήθειας στη Γάζα.

«(Ο Νετανιάχου) είναι υπερβολικά πρόθυμος να ανεχτεί τον απολογισμό των αμάχων στη Γάζα, ο οποίος ωθεί τη στήριξη προς το Ισραήλ παγκοσμίως σε ιστορικά χαμηλά. Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβιώσει εάν γίνει παρίας», υπογράμμισε ο Σούμερ.

 

Κατεβαίνει στις εκλογές σαν ανεξάρτητος ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ: Επαναλαμβάνει ότι είναι αθώος και πιστεύει ότι θα αθωωθεί στο δικαστήριο

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: