Aπό τον Τσόρτσιλ στην Κέιτ: Παλεύοντας για αξιοπρέπεια στα θολά νερά μεταξύ διασημότητας και ιατρικού απορρήτου

A general view on the statue of Winston Churchill backdropped by Elizabeth Tower as the sun rises in London, Britain, 12 December 2023. British parliament is on 12 December set to vote on the government’s “Safety of Rwanda” bill, which, according to the House of Commons Library, seeks to enable the removal of asylum seekers to Rwanda. EPA/ANDY RAIN




Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας είναι το τελευταίο πρόσωπο στη δημόσια σφαίρα που ανακάλυψε ότι υπάρχουν αδιέξοδα σχετικά με την ασφάλεια του ιατρικού ιστορικού της.

Το ιατρικό απόρρητο προορίζεται να είναι αυτό που λέει η λέξη: απόρρητο. Ένα ιερό  κτήμα των αφοσιωμένων επαγγελματιών υγείας που περιθάλπουν ένα οποιοδήποτε ασθενή. Ωστόσο, η Πριγκίπισσα της Ουαλίας δεν είναι η πρώτη που βρέθηκε στο επίκεντρο άκρατου σχολιασμού και κουτσομπολιών γι’ αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα της.

Ο Guardian, θυμάται και παραθέτει κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις, όπου η γραμμή μεταξύ ιδιωτικότητας και δημοσιότητας για χάρη της ενημέρωσης έγινε πιο θολή και από ελώδες τοπίο.

Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν έχει δηλώσει  ότι ένα άρθρο της Sun σχετικά με τη διάγνωση του γιου του Φρέιζερ με κυστική ίνωση το 2006 θα μπορούσε να προέρχεται μόνο από διαρρεύσαντα ιατρικά αρχείαιέρρευσαν.

Ο Μπράουν, ο οποίος είχε χάσει προηγουμένως μια κόρη, δήλωσε αργότερα ότι τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του ένιωθαν εξαναγκασμένοι να προβούν σε μια δήλωση επιβεβαιώνοντας την κατάσταση του τότε τεσσάρων μηνών μωρού τους, αφού τον προσέγγισε η εφημερίδα – και στη συνέχεια έλαβε μια συγγνώμη από το NHS.

Η Sun αρνήθηκε ότι η ιστορία προήλθε από ιατρικά αρχεία, επιμένοντας ότι η πηγή ήταν ο πατέρας ενός άλλου ασθενούς. Ο Μπράουν χαρακτήρισε αυτήν την εκδοχή ως «μυθοπλασία».

  • Στις ΗΠΑ, υπήρξαν μια σειρά από δημόσιες περιπτώσεις στις οποίες υπάλληλοι νοσοκομείων διώχθησαν για πρόσβαση στα ιατρικά δεδομένα των σταρ, είτε για να ικανοποιήσουν την προσωπική τους περιέργεια είτε την όρεξη των μέσων ενημέρωσης για την παραμικρή λεπτομέρεια.

Το 2008, τουλάχιστον 13 υπάλληλοι στο ιατρικό κέντρο του UCLA στο Λος Άντζελες απολύθηκαν και άλλοι έξι τέθηκαν σε αναστολή, επειδή απέκτησαν παράνομα πρόσβαση στα αρχεία της ποπ σταρ Britney Spears ενώ νοσηλευόταν στην ψυχιατρική του μονάδα.

Το επόμενο έτος, η υπηρεσία παρακολούθησης υγείας της Καλιφόρνια επέβαλε πρόστιμο 250.000 δολαρίων στο νοσοκομείο Bellflower επειδή δεν κατάφερε να αποτρέψει περισσότερα από 20 άτομα από το να διερευνήσουν τα αρχεία της Nadya Suleman, η οποία έγινε γνωστή ως «Octomum», όταν γέννησε τα οκτάδυμά της.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τέτοιες γνωστές παραβιάσεις είναι σπάνιες, αν και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πόσα προβλήματα υγείας δημοσίων προσώπων μπορεί να έχουν αποκαλυφθεί με τρόπο παρόμοιο του Φρέιζερ Μπράουν, με μια εφημερίδα που παρουσιάζει αυτό που ο πρώην πρωθυπουργός αποκάλεσε «τετελεσμένο γεγονός».

Κάποιες φορές, αυτό που προκάλεσε μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η αποσιώπηση κάποιων ιατρικών θεμάτων που κατάφεραν τα δημόσια πρόσωπα, παρά εκείνα που διέρρευσαν.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ υποστήριξε στα απομνημονεύματά του ότι ο Τόνι Μπλερ είχε αποσιωπήσει το γεγονός ότι είχε καρδιακή πάθηση για 15 χρόνια, πριν νοσηλευτεί το 2003 – κάτι που η Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε.

Όταν ο Μπόρις Τζόνσον προσεβλήθηκε από τον Covid τον Απρίλιο του 2020, αυτός και οι συνεργάτες του αρχικά φάνηκαν απρόθυμοι να αναγνωρίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασής του. Μέχρι που εισήχθη στο νοσοκομείο…

Ωστόσο, τα αισιόδοξα βιντεομηνύματα του Τζόνσον ήταν υπόδειγμα διαφάνειας σε σύγκριση με την προσέγγιση ορισμένων από τους προκατόχους του. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ υπέστη ένα οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο το 1953 που τον καθιστούσε ανίκανο για δύο μήνες, αλλά η κατάστασή του αποσιωπήθηκε με την υποστήριξη του Τύπου – παρά το σαφές δημόσιο ενδιαφέρον.

Όταν ο προσωπικός γιατρός του Τσόρτσιλ, Λόρδος Μόραν, δημοσίευσε ένα χρονικό των ασθενειών του πρώην πρωθυπουργού το 1966, μετά το θάνατό του, πολλοί συνάδελφοί του σκανδαλίστηκαν με αυτό που θεώρησαν ως παραβίαση της εμπιστοσύνης.

Ο διάδοχος του Τσόρτσιλ, Άντονι Ίντεν, αντιμετώπιζε επίσης προβλήματα υγείας, μετά από μια αποτυχημένη επέμβαση χοληδόχου κύστης. Ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι οι συνεχιζόμενες επιπλοκές και τα φάρμακα που συνταγογραφήθηκαν στον Έντεν μπορεί να ήταν ένας παράγοντας στην αλυσίδα λήψης αποφάσεων που οδήγησε στην κρίση του Σουέζ. Και πάλι, η κοινή γνώμη κρατήθηκε σε μεγάλο βαθμό στο σκοτάδι.

Η βασιλική οικογένεια ήταν επίσης παραδοσιακά σκληροί θεματοφύλακες του ιατρικού τους ιστορικού, αν και η Νταϊάνα έσπασε αυτό το ταμπού μιλώντας δημόσια για τον αγώνα της με τη βουλιμία.

Περιστασιακά, η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των δημοσίων προσώπων μπορεί να είναι αποτέλεσμα γκάφας και όχι συνωμοσίας. Η Sun την Κυριακή ανέφερε το 2016 ότι ιατρικά έγγραφα σχετικά με τον βασιλιά και την Νταϊάνα είχαν βρεθεί σε ντουλάπι σε μια βιομηχανική έκταση  στο Μπρίτζεντ.

Σε αντίθεση με τον χειρισμό της υπόθεσης του Φρέιζερ Μπράουν, η εφημερίδα έστειλε έναν δημοσιογράφο να επιστρέψει τα αρχεία στο Clarence House.

Με πληροφορίες από Guardian

Συγκίνηση και παγωμάρα μετά την αποκάλυψη της Κέιτ ότι πάσχει από καρκίνο: Η αντίδραση της βασιλικής οικογένειας, τα μηνύματα συμπαράστασης και το απότομο τέλος στη συνωμοσιολογία  

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: