Απέτρεψε επίθεση φιλοουκρανών Ρώσων πολιτοφυλάκων, λέει η Μόσχα: Πώς στήνει το Κρεμλίνο το σκηνικό της ουκρανικής εμπλοκής, παρότι αυτό αποδομείται από τα στοιχεία [videos]

Σκηνή από βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ρωσικές αρχές από τους δυο εκ των τεσσάρων συλληφθέντων για την τρομοκρατική επίθεση στον συναυλιακό χώρο έξω από τη Μόσχα. Screenshot via YouTube@TIMES/




Τέσσερις ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus Hall της Μόσχας, με το Ισλαμικό Κράτος να έχει αναλάβει την ευθύνη και το Κρεμλίνο να αναζητεί τρόπους να καταστήσει υπεύθυνη την Ουκρανία, η υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε σήμερα ότι απέτρεψε μια επίθεση από ένα μέλος του “Σώματος Ρώσων Εθελοντών”, μια φιλοουκρανική ομάδα Ρώσων μαχητών, στην περιφέρεια Σαμάρα της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο την FSB, μετέδωσε ότι ο δράστης ανατίναξε τα εκρηκτικά τα οποία έφερε πάνω του κατά τη σύλληψή του.

“Κατά τη σύλληψη του δράστη, εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός που έφερε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο ίδιος. Τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και ο άμαχος πληθυσμός δεν τραυματίστηκαν”, ανέφερε η FSB σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Ria Novosti, χωρίς να διευκρινίσει αν η έκρηξη ήταν σκόπιμη ή επρόκειτο για ατύχημα.

Η FSB κάλεσε σήμερα τους πολίτες να την ενημερώσουν άμεσα για τυχόν προτροπές για επιθέσεις στη Ρωσία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το στήσιμο του σκηνικού κατά της Ουκρανίας

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε ότι «ριζοσπάστες ισλαμιστές» πραγματοποίησαν τη θανατηφόρα επίθεση στην αίθουσα συναυλιών της Μόσχας την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη, ο Ρώσος πρόεδρος συνεχίζει να επιμένει ότι εμπλέκεται η Ουκρανία.

Σήμερα μάλιστα, ο  Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι «φυσικά» πίσω από την επίθεση της Παρασκευής.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος SHOT δημοσιοποίησε ένα βίντεο στο οποίο ένας δημοσιογράφος ρωτάει τον Πατρούσεφ «ISIS ή Ουκρανία;», καθώς αυτός ο τελευταίος περνάει από μπροστά του.

«Φυσικά Ουκρανία», απαντά ο Πατρούσεφ.

Ωστόσο το Κρεμλίνο αρνήθηκε σήμερα να πει αν πιστεύει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην ουκρανική ηγεσία και την επίθεση της Παρασκευής, αρκούμενο να δηλώσει πως η έρευνα συνεχίζεται.

Μέσα από δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, αναφορές των ΜΜΕ και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το BBC Verify εξέτασε πώς εξελίχθηκε η εκστρατεία για να κατηγορηθεί το Κίεβο.

Οι πρώτες κατηγορίες

Οι κατηγορίες διατυπώθηκαν σχεδόν αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων αναφορών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την επίθεση στον συνατυλιακό χώρο  στις 17:15 GMT την Παρασκευή.

Αρκετοί  μπλόγκερ προπαγανδιστές του Κρεμλίνου και ορισμένοι αξιωματούχοι που έκαναν αναρτήσεις στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram κατηγόρησαν την Ουκρανία μέσα σε λιγότερο από μία ώρα.

Ο φιλορώσος ειδικός Σεργκέι Μαρκόφ,  για παράδειγμα, είπε στις 1825 GMT ότι οι επιτιθέμενοι έμοιαζαν με “ισλαμιστές ριζοσπάστες”, αλλά συνέχισε προσθέτοντας -χωρίς στοιχεία- ότι η επίθεση “πιθανότατα οργανώθηκε από το Κίεβο”.

Περίπου 40 λεπτά αργότερα (1903 GMT), η εφημερίδα Μοσκόφσκι Κομσομόλτς,, επικαλέστηκε τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Ρομάν Σκουρλάτοφ για την διατύπωση του ισχυρισμού ότι η επίθεση μπορεί να οργανώθηκε με την υποστήριξη της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας και της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών.

Και στις 1927 GMT, ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ορκίστηκε εκδίκηση εάν εμπλέκεται η Ουκρανία.

Η πλαστή ανάληψη ευθύνης

Λίγες ώρες αργότερα, στις 22:13 GMT, το NTV – ένα από τα κύρια τηλεοπτικά κανάλια της Ρωσίας – μετέδωσε ένα βίντεο κλιπ, υποστηρίζοντας ότι έδειχνε έναν ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο να επιβεβαιώνει την εμπλοκή της χώρας του.

Στο βίντεο, ο Ολεξέι Ντανίλοφ, φαίνεται να λέει: “Είναι διασκεδαστικό στη Μόσχα σήμερα, νομίζω ότι είναι πολύ διασκεδαστικό. Θέλω να πιστεύω ότι θα τους οργανώνουμε τέτοιου είδους διασκέδαση πιο συχνά”.

Αλλά το BBC Verify έχει αποδείξει ότι το κλιπ είναι στην πραγματικότητα μια επεξεργασία δύο συνεντεύξεων στην ουκρανική τηλεόραση που μεταδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Και οι δύο μπορεί να τα βρεί κανείς στο YouTube. Η πρώτη είναι μια συνέντευξη με τον Ντανίλοφ από τις 19 Μαρτίου . Η άλλη δημοσιεύθηκε τρεις ημέρες νωρίτερα .
Το απόσπασμα του Ντανίλοφ που εμφανίζεται στο βίντεο του NTV δεν μπορεί να ακουστεί στην αρχική συνέντευξη.
Η ανάλυση ήχου, που διεξήχθη για το BBC Verify από την Advanced Forensic Technology Research Group στο Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ, υποδηλώνει ότι ο ήχος παραποιήθηκε στο βίντεο του NTV.

Ένα κενό στα δεδομένα συχνότητας ήχου υποδηλώνει ότι ο ήχος έχει υποστεί επεξεργασία. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι η φωνή δημιουργήθηκε με AI.

Το BBC Verify βρήκε επίσης πληροφορίες ενσωματωμένες στο αρχείο ήχου που υποδηλώνουν ότι έχει τοποθετηθεί μέσω λογισμικού επεξεργασίας.

«Παράθυρο» για διαφυγή στην Ουκρανία

Μια επίσημη κατηγορία διατυπώθηκε στην ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν το Σάββατο.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι δράστες συνελήφθησαν καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν στην Ουκρανία, όπου «τους ετοίμαζαν ένα παράθυρο για να περάσουν τα σύνορα».

Ωστόσο, η Ρωσία δεν έχει παρουσιάσει στοιχεία για το «παράθυρο» που θα επέτρεπε στους δράστες να περάσουν στην Ουκρανία.
Αν και το BBC Verify δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα πού κατευθύνονταν οι ύποπτοι, έχει επαληθεύσει πολλά βίντεο και φωτογραφίες με τη σύλληψή τους.

Και παρά τον ισχυρισμό του Πούτιν, οι συλλήψεις έγιναν πολύ μακριά από τα ουκρανικά σύνορα.

Αντιστοιχίζοντας τις λεπτομέρειες του φόντου στο περιβάλλον τους, το BBC γνωρίζει ότι δύο από τους συλληφθέντες ύποπτους βιντεοσκοπήθηκαν σε περίπου 145 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Ενώ η Ουκρανία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη, την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) μέσω του αυτοαποκαλούμενου πρακτορείου ειδήσεων Amaq.

Τα οπτικά στοιχεία, που κυκλοφόρησαν από τον ISIS, περιλαμβάνουν μια εικόνα τεσσάρων δραστών με τα πρόσωπά τους θολά και ένα πολύ παραστατικό βίντεο που γυρίστηκε από μια από τις οπτικές γωνίες του δράστη.

Πολλές λεπτομέρειες – όπως χαρακτηριστικά της αίθουσας συναυλιών και τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από τους επιτιθέμενους – ταιριάζουν με βίντεο που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο τη στιγμή της επίθεσης.

Όμως, παρά τα στοιχεία, η Ρωσία συνεχίζει να κατηγορεί την Ουκρανία.

Και ο παράγοντας Τουρκία…

Οι ισχυρισμοί περί εμπλοκής της Ουκρανίας συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι για τουλάχιστον δυο από τους τέσσερις συλληφθέντες ως δράστες του τρομοκρατικού χτυπήματος, μετέβησαν στην Ρωσία από την Τουρκία. Οι τουρκικές αρχές μάλιστα δημοσιοποίησαν τα ονόματα αλλά και το πού έμεναν οι δυο πριν αναχωρήσουν στις 2 Μαρτίου για την Μόσχα.

 

 

Με πληροφορίες από Reuters-AFP/BBC

Οι συμβολισμοί στην επίθεση στη Μόσχα: Ποιός ο ρόλος των Piknik που ξεκίνησαν επί Σοβιετικής Ενωσης; Γιατί στο Crocus City Hall που φιλοξένησε έως και τον Τραμπ; [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: