Απαράδεκτη κίνηση από τον Εντι Ράμα: Aπώθησε βίαια στο πρόσωπο γυναίκα δημοσιογράφο επειδή του έκανε «ενοχλητικές» ερωτήσεις [video]

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα τη στιγμή που απωθεί βίαια τη δημοσιογράφο. Φωτογραφία Hellas Journal via You Tube via Dritare TV




Σφοδρές επικρίσεις δέχεται τις τελευταίες ώρες ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, μετά την απαράδερκτη κίνηση να σπρώξει στο πρόσωπο την δημοσιογράφο Αμπρόσια Μέτα, του αλβανικού τηλεοπτικού καναλιού Syri TV, αφού προηγουμένως αγνόησε τις ερωτήσεις της κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Τίρανα.

Οι τηλεοπτικές κάμερες κατέγραψαν τη στιγμή που ο Έντι Ράμα απλώνει το χέρι του και αγγίζει το πρόσωπο της δημοσιογράφου, ενέργεια που οι οργανώσεις προστασίας των δημοσιογράφων χαρακτήρισαν παραβίαση της σωματικής ακεραιότητας και απαράδεκτη συμπεριφορά εκ μέρους του πρωθυπουργού.

Της εκφοβιστικής χειρονομίας του Ράμα προηγήθηκε η ερώτηση της δημοσιογράφου Αμπρόζια Μέτα, σχετικά με ένα επενδυτικό σχέδιο στο νησί Σαζάν -μια περιβαλλοντικά προστατευόμενη περιοχή- όπου έχει αναφερθεί ότι ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, θα συμμετάσχει στην κατασκευή ακινήτων για το τουριστικό εμπόριο.

Η ίδια η δημοσιογράφος περιέγραψε το περιστατικό ως εξής: «Ρωτούσα τον Ράμα για την επένδυση στο Σαζάν και αν είναι ένα επενδυτικό σχήμα όπως αυτό στο λιμάνι του Δυρραχίου. Και όταν του είπα στο τέλος ότι δεν υπάρχει επένδυση στο λιμάνι του Δυρραχίου, αλλά τα διαμερίσματα [στην ανακατασκευή του λιμανιού υψηλών προδιαγραφών] πωλούνται [πριν να κατασκευαστούν πλήρως τα κτίρια], είπε: «Πηγαίνετε να το δείτε. [το έργο του Δυρραχίου]» και με άγγιξε στο μάγουλο με το χέρι του. Του είπα: “Μην με αγγίζεις άλλο”, και αυτό ήταν», είπε η Μέτα στο δημοσιογραφικό Μέσο BIRN.

«Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός Ράμα επιδεικνύει τώρα τη συνήθη αλαζονεία του απέναντι στους δημοσιογράφους με σωματική επαφή. Λυπάμαι που ο επικεφαλής της κυβέρνησης δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του όταν ρωτάται για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος», πρόσθεσε.

Οι αντιδράσεις ήταν έντονες: «Η άρνηση και η αποφυγή του πρωθυπουργού για μια συγκεκριμένη απάντηση συνοδεύτηκε από εκφοβιστική γλώσσα και παραβίαση της δεοντολογίας, μέχρι και παραβίαση της σωματικής ακεραιότητας της δημοσιογράφου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Αλβανών Δημοσιογράφων. Η Ένωση εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τη δημοσιογράφο και προσθέτει ότι η ίδια, στο πλαίσιο του επαγγελματικού της δικαιώματος, επέμεινε σε μια συγκεκριμένη απάντηση από τον πρωθυπουργό.

Η διεθνής οργάνωση υπεράσπισης και υποστήριξης γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ+ δημοσιογράφων «Women Press Freedom», κατήγγειλε επίσης την επιθετικότητα του Αλβανού πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι «είναι απαράδεκτο να σπρώχνεις μια δημοσιογράφο». «Δεν είναι η πρώτη φορά που επιδεικνύει περιφρόνηση προς τον κριτικό Τύπο. Στεκόμαστε στο πλευρό της Μέτα και απαιτούμε από τον Ράμα να ζητήσει συγγνώμη και να αντιμετωπίσει τους δημοσιογράφους με σεβασμό» αναφέρει η οργάνωση.

Πάντως ο Ράμα απέρριψε τα αιτήματα για δημόσια συγγνώμη, γράφοντας στο X ότι δεν υπήρξε «καμία επιθετικότητα» και ότι «όλες οι ερωτήσεις απαντήθηκαν υπομονετικά».

Ο Ράμα έχει συγκρουστεί με δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένης και της Μέτα, και σε προηγούμενες περιπτώσεις. Το 2022 απαγόρευσε προσωρινά την ίδια και έναν άλλο δημοσιογράφο από τις συνεντεύξεις τύπου του.

Τον Μάρτιο του 2022, ο Ράμα είπε στην Μέτα ότι χρειαζόταν «επανεκπαίδευση» αφού ρώτησε για έναν βουλευτή του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος που είχε συλληφθεί.

«Σήμερα χάνετε το δικαίωμα στις απαντήσεις μου [σε συνεντεύξεις τύπου] για τις επόμενες 60 ημέρες. Θα πάτε σε επανεκπαίδευση», είπε τότε ο Ράμα.

Με πληροφορίες από Balkaninsight

Ενα βήμα πριν τη δίωξη για σύσταση συμμορίας ο Μπολσονάρου: «Φάμπρικα» πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού Covid-19 ανακάλυψε η αστυνομία της Βραζιλίας

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: