Ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί για το σκάνδαλο της Μονής Αββακούμ: Στο μικροσκόπιο και η ακίνητη περιουσία μοναχών που εμπλέκονται

Στιγμιότυπο από το βίντεο που αποκάλυψε ο “Πολίτης” Κύπρου με τους διαλόγους για την παρασκευή του «μύρου». Screenshot via YouTube@PolitisNewsWebTV




Στη διασταύρωση των στοιχείων που παρέθεσε ο μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας σε σχέση με το σκάνδαλο στη Μονή Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι, προχωρούν οι ανακριτές της δίωξης οικονομικού εγκλήματος όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου».

Παρόλο που η Αστυνομία επίσημα δεν προβαίνει πλέον σε ενημέρωση για τις δύο έρευνες που διεξάγει, πληροφορίες του «Φ» τονίζουν ότι συνεχίζεται η μελέτη των εγγράφων και αναφορών που έδωσε στην πολύωρη κατάθεσή του ο μητροπολίτης και παράλληλα καλούνται πρόσωπα για κατάθεση προς τεκμηρίωση των αναφορών του.

Σε μια προσπάθεια να διαπιστωθούν ζητήματα όπως η απόκτηση εκ μέρους κάποιων μοναχών περιουσίας επ’ ονόματί τους είτε στην Κύπρο είτε στην Ελλάδα ή κατά πόσον διατηρούν καταθέσεις, ανακριτές θα ζητήσουν από το Δικαστήριο την έκδοση διαταγμάτων αποκάλυψης τραπεζικών λογαριασμών.

Παράλληλα θα γίνει έρευνα δια μέσου του Κτηματολογίου για τυχόν ακίνητα που έχουν επ’ ονόματί τους οι καταγγελλόμενοι. Παρόμοια έρευνα θα γίνει και στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα εξετάζεται η προέλευση των €807.000 μετρητών που υπήρχαν στη Μονή και παραλήφθηκαν από εντεταλμένους της μητρόπολης Ταμασού και μεταφέρθηκαν στα γραφεία της.

Για όσα ποσά δεν εισπράχθηκαν έναντι απόδειξης και δεν αποτελούν προϊόν εράνου για τον οποίο είχε δοθεί άδεια, θα ζητηθούν από τους υπεύθυνους εξηγήσεις.

Σίγουρα δεν αποτελεί αδίκημα αν ένας πιστός εισφέρει στο παγκάρι της Μονής, ωστόσο τα χρήματα που συγκεντρώνονταν με άλλης μορφής δωρεές θα έπρεπε να δηλώνονταν και να εκδίδονταν αποδείξεις.

Το θέμα των οικονομικών υποχρεώσεων της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ έναντι του κράτους, θα διερευνήσει το Τμήμα Φορολογίας.

Όπως ανέφερε χθες ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, μετά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών στη Μονή, θα ζητήσει από τον Έφορο Φορολογίας, Σωτήρη Μαρκίδη, να διερευνήσει το θέμα.

Μέχρι στιγμής το κλιμάκιο ανακριτών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει λάβει 15 καταθέσεις και συνεχίζει την έρευνα ώστε εντός των επόμενων ημερών να αξιολογηθεί το μαρτυρικό υλικό που συγκεντρώθηκε και ν’ αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Παράλληλα, τρέχει και η έρευνα του ΤΑΕ Αρχηγείου που αφορά καταγγελίες πέντε μοναχών κατά του μητροπολίτη Ησαΐα και άλλων για απαγωγή τους, επίθεση, απειλές και βιαιοπραγία.

Οτιδήποτε προκύψει από τις έρευνες σε σχέση με κουκουλοφόρους ή τυχόν αστυνομικούς που δεν ήταν εντεταλμένοι σε υπηρεσία θα διερευνηθούν, δήλωσε στον «Φ» αξιωματικός της Αστυνομίας.

Αυτό που επίσημα έχει παραδεχθεί η Αστυνομία δια του εκπροσώπου της, είναι πως δύο αστυνομικοί πήγαν στη Μονή μετά από αίτημα της Μητρόπολης Ταμασού, προκειμένου να μετακινηθούν με ασφάλεια, αντικείμενα αξίας τα οποία μεταφέρθηκαν στα γραφεία της.

«Χαλκευμένη η βιντεοταινία για μύρο»

Χθες οι δικηγόροι των δύο αρχιμανδριτών της Μονής, Ανδριάνα Κλαΐδη και Νικόλαος Κουλούρης, με ανακοίνωσή τους με αφορμή βίντεο που είδε τη δημοσιότητα και αφορούσε το μύρο που υπήρχε στη Μονή, κάνουν λόγο για χαλκευμένη βιντεοταινία.

Αναφέρουν οι δικηγόροι:

Αναφορικά με δημοσιευθείσα σήμερα (χθες) Τετάρτη 13 Μαρτίου βιντεοταινία, όπου εμφανίζονται η εικόνα του προσώπου και διάλογοι του ηγουμένου Νεκτάριου Γεωργίου και του αρχιμανδρίτη Πορφύριου Ττόουλου, φέρεται σε γνώση του κοινού ότι η βιντεοταινία αυτή είναι χαλκευμένη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Αποτελεί προϊόν παράνομης επεξεργασίας με σκοπό την εξαπάτηση του κοινού και τη δημιουργία αντιπερισπασμού αναφορικά με τις κραυγαλέες ευθύνες του μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, αναφέρουν.

«Εντυπωσιάζει μάλιστα το γεγονός ότι ο «σκηνοθέτης» αυτής της βιντεοταινίας, προκειμένου να την καταστήσει επιβαρυντική και ενοχοποιητική για τους παραπάνω κληρικούς, εμφανίζει έναν εξ αυτών να δίνει εντολή στον άλλον με τη φράση «βάλε μύρο» που ακούγεται.

Ως εάν αυτός που την έδωσε ήθελε να ακουστεί αυτή η εντολή, πέραν από τον λήπτη της, και από τρίτα πρόσωπα, τους θεατές της βιντεοταινίας.

Ουδείς λόγος υπήρχε, εάν πράγματι συνέβαινε κάτι τέτοιο, να δοθεί τέτοια εντολή. Η σκηνοθεσία είναι κραυγαλέα.

Αναμένεται ενδεχομένως η δημοσίευση και άλλων τέτοιων «σκηνοθετημένων» βιντεοταινιών, η χάλκευση και διαρροή των οποίων συνιστά ποινικό αδίκημα. Στόχος και πάλι θα είναι η εξαπάτηση του κοινού και ο αντιπερισπασμός», αναφέρουν.

ΠΗΓΗ: philenews.com

«In Hope and Memory»: Οι Έλληνες της διασποράς δεν ξεχνούν, μεγάλη συναυλία στη Βιέννη για την μαύρη επέτειο των 50 χρόνων από την τραγωδία της Κύπρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: