Άμεσος ο κίνδυνος το ακροδεξιό ΕΛΑΜ να αναδειχθεί τρίτο κόμμα στην Κύπρο: Οι καμπάνες κτυπούν για όλους αλλά δεν ακούνε οι πολιτικοί στο νησί…

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ και της κυπριακης Βουλής, κ. Αννίτα Δημητρίου. Φωτογραφία via Annita Demetriou, @AnnitaDemetriou




Της ΑΝΔΡΟΥΛΑΣ ΤΑΡΑΜΟΥΝΤΑ, Φιλελεύθερος

Στις 9 Ιουνίου, οι κύπριοι πολίτες θα κληθούν στις κάλπες σε ιδιάζουσες αναμετρήσεις, με πολλά ψηφοδέλτια, πολλούς σταυρούς προτίμησης για την ανάδειξη από τη μια των εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους τοπικούς άρχοντες για μια μεταρρύθμιση που για αλλού ξεκίνησε και αλλού οδηγήθηκε- με έμφαση τη διασφάλιση των κομματικών κεκτημένων, τα όσα το δυνατόν λιγότερα κομματικά προβλήματα- η οποία δύσκολα προκρίνεται ότι θα πετύχει τις στοχεύσεις της: για καλύτερες υπηρεσίες προς τον πολίτη και μικρότερο οικονομικό κόστος.

Αλήθεια το διακύβευμα των εκλογών ποιο είναι; Οι οργανωμένοι πολιτικοί σχηματισμοί χάνονται μέσα στους μικροκομματικούς υπολογισμούς τους που δεν έχουν να κάμουν με τον πολίτη, αλλά με τη δική τους επιβίωση. Τη δική τους κατάταξη στον κομματικό χάρτη. Είναι δυνατόν να δούμε ανακατατάξεις στον κομματικό χάρτη;

Ο προβληματισμός αυτός δεν εκδηλώνεται για πρώτη φορά. Για πρώτη φορά ίσως να υπάρξουν ανακατατάξεις. Οι συγκυρίες όπως και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα με βάση τα δεδομένα που σήμερα έχουμε ενώπιον μας.

  • Θα έχουμε μια σύγκρουση για την πρώτη θέση μεταξύ Δημοκρατικού Συναγερμού και ΑΚΕΛ. Το κόμμα της Αριστεράς δεν απέκρυψε πιο θαρραλέα όταν ήταν πιο μεγάλη η χρονική απόσταση από τις κάλπες, πιο συγκρατημένα όσο πλησιάζουμε προς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών ότι θα κάνει τα πάντα για να «κτυπήσει» την πρωτιά.

Οι συγκυρίες μετά τις προεδρικές εκλογές και την ήττα του Δημοκρατικού Συναγερμού, τα εσωκομματικά ταρακουνήματα και τις ανοιχτές πληγές στο συναγερμικό οικοδόμημα είναι άκρως ευνοϊκές για το κόμμα της Αριστεράς που κινείται μετά τις προεδρικές εκλογές με τον αέρα που έπνευσε στην Εζεκία Παπαϊωάννου η επιτυχία του προεδρικού υποψηφίου, που στήριξε, του Ανδρέα Μαυρογιάννη να περάσει στο δεύτερο γύρο αφήνοντας πίσω του, τον τότε ηγέτη του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Το ΑΚΕΛ αντιμετωπίζει με προβληματισμό την εμφάνιση του ΒΟΛΤ, στελέχη του οποίου τα προσμετρούσε στα συν από την προεκλογική Μαυρογιάννη. Ωστόσο η παρουσία του δεν μπορεί παρά να αφήσει κάποιο κόστος στη φιλόδοξη πορεία προς την κορυφή.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν κατάφερε να επουλώσει τις πληγές του. Είναι ακόμη ανοιχτές και τσούζουν, περισσότερο στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης όπου εκδηλώνονται διάφορα καπετανάτα, με διαφορετικές αφετηρίες, διαφορετικές αποχρώσεις, διαφορετικές στοχεύσεις και κατευθύνσεις, χωρίς να αποκλείεται σε κάποια εξ αυτών να υπάρχει ένα υπόβαθρο από τις συγκρούσεις εξαιτίας των προεδρικών.

Η σύνθεση του ψηφοδελτίου των ευρωεκλογών είναι σε θέση δημιουργεί ευφορία στην Πινδάρου, πως με σωστούς χειρισμούς μπορεί να πετύχει την στόχευση που η πρόεδρος της παράταξης ανέδειξε και δεν είναι άλλη, από την διατήρηση της πρώτης θέσης. Κι αυτό παρά τα παρατράγουδα που προκάλεσε το γεγονός ότι έμεινε εκτός ψηφοδελτίου ο πρώτος αντιπρόεδρος του κόμματος Μάριος Πελεκάνος.

Η δεύτερη σύγκρουση θα διεξαχθεί μεταξύ Δημοκρατικού κόμματος και ΕΛΑΜ για την τρίτη θέση στην κομματική κλίμακα. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μέχρι σήμερα κάποιο προβάδισμα στο ΕΛΑΜ που έχει μπει σε μια εκστρατεία κανονικοποίησης. Πλασάρεται όλο και πιο έντονα ως ένα κανονικό κόμμα, πιο δεξιό μεν από όλους τους σχηματισμούς, με έντονα εθνικές ευαισθησίες- πατρίς, θρησκεία, οικογένεια- ικανοποιώντας ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού με τις θέσεις του στο μεταναστευτικό.

  • Η εμφάνιση δε του τέως χρηματοοικονομικού επιτρόπου Παύλου Ιωάννου ως εν δυνάμει αριστίνδην υποψηφίου στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ, υπηρετεί αυτή τη λογική και ο ίδιος στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση αυτό έπραξε. Έβαλε το πρώτο λιθαράκι για την κανονικοποίηση του κόμματος που στην Κύπρο θεωρείται ακόμη από πολλούς παράρτημα της Χρυσής Αυγής.

Στο ΔΗΚΟ δεν άργησαν απλώς να σχηματίσουν ψηφοδέλτιο. Άργησαν να πάρουν στροφές και σε σχέση με τον εν δυνάμει αντίπαλο τους που παρουσιάζεται πιο δεξιός από ότι οι δηκοϊκοί και πιο εθνικά ευαισθητοποιημένος, ένα πεδίο δράσης που για χρόνια διεκδικούν. Διόλου τυχαίο που ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέβασε την κριτική του προς το κόμμα αυτό όπως και προς την προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου να συμμαζέψει τους δηκοϊκούς.

Από την άλλη, η παντοκρατορία του Κώστα Μαυρίδη ως ευρωβουλευτή, αποθάρρυνε τους όποιους ενδιαφερόμενους για μια θέση στο ψηφοδέλτιο, εξ’ ού και έντονα κυκλοφορούσε η φόρμουλα για θητεία εξ ημισείας… Η κυκλοφορία ονομάτων ερμηνεύτηκε ως αμυντική κίνηση στην απραξία που παρατηρήθηκε την ώρα που άλλα κόμματα είχαν ανακοινώσει τα τελικά ψηφοδέλτια τους. Η κριτική προς το ΕΛΑΜ λειτούργησε λυτρωτικά για την ΕΔΕΚ στις προηγούμενες ευρωεκλογές αλλά δύσκολα μπορεί να επαναληφθεί υπό τις δοσμένες συνθήκες.

Το κομματικό προσωπικό αντιμετωπίζει γενικά και οριζόντια τεράστια απαξίωση χωρίς να έχει τα αντανακλαστικά να αλλάξει συμπεριφορές και πρακτικές προκειμένου να συνεγείρει τον κόσμο. Να δημιουργήσει δυναμική για προσέλευση στις κάλπες, για θετική ψήφο και για επαναπατρισμό κομματικών ψηφοφόρων που οδηγήθηκαν στην αποχή για πέραν της μιας εκλογικής αναμέτρησης.

Οι πολίτες παρουσιάζονται έντονα προβληματισμένοι από τον τρόπο που τα κόμματα πολιτεύονται. Και σίγουρα οι πολιτικοί σχηματισμοί δεν μπορούν να επιχαίρουν με τα ποσοστά θετικής γνώμης που συγκεντρώνει ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Γιατί πολύ απλά η απογοήτευση προέκυψε και από τους ίδιους τους πολιτικούς σχηματισμούς για τους ίδιους. Κτυπά κόκκινο οριζοντίως. Παρά το γεγονός ότι σε όλα τα κόμματα, οι ηγετικές ομάδες συγκροτούνται από πολιτικούς της νέας γενιάς, με πτυχία και περγαμηνές, δεν πείθουν πολιτικά την κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα να μην τους εμπιστεύεται.

Αξιοσημείωτα είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Pulse Market Research για λογαριασμό του Φιλελεύθερου. Μόνο η Αννίτα Δημητρίου συγκεντρώνει ποσοστά θετικής γνώμης υπέρ της πέραν του 50%. Η θετική εικόνα που έχει όμως δεν κεφαλαιοποιείται υπέρ του κόμματός της. Παρά ταύτα η συναγερμική πρόεδρος υπερτερεί όλων των άλλων πολιτικών αρχηγών.

Θα πρέπει να προβληματίσει άπαντες το γεγονός ότι μόνο δύο αρχηγοί, ο Στέφανος Στεφάνου και ο Γιώργος Περδίκης συγκεντρώνουν ποσοστό θετικής γνώμης ψηλότερο από την αρνητική γνώμη λέει πολλά για όσους θέλουν να ασχολούνται σοβαρά με τα πολιτικά πράγματα του τόπου. Οι πολιτικοί αρχηγοί των οργανωμένων κομμάτων του χώρου του Κέντρου, πατώνουν…

  • Ο Χρίστος Χρίστου είναι ο μόνος αρχηγός που δεν φαίνεται να αφήνει αρνητικό αποτύπωμα στο κόμμα του παρά το γεγονός ότι τα αρνητικά ποσοστά που συγκεντρώνει υπερτερούν κατά πολύ των θετικών. Ωστόσο δεν λειτουργεί ως βαρίδι στο ΕΛΑΜ που με την ιδιότυπη λειτουργία του και χωρίς έντονη παρουσία σε όλα τα μέσα ενημέρωσης καταφέρνει και να πείθει και να έχει εισπρακτικά έσοδα.

Τέτοια μάλιστα που το έφεραν στη θέση να διεκδικεί την τρίτη θέση, να κάνει προγραμματισμό ακόμη και για αναρρίχηση ή συμμετοχή στην εξουσία. Και να βάζει πλώρη για ενεργό συμμετοχή στην πολιτική ομάδα των συντηρητικών της Ιταλίδας Πρωθυπουργού Τζιόρτζια Μελόνι.

Άλλωστε το εξήγγειλαν ότι προτίθενται να φιλοξενήσουν το συνέδριο των Ευρωπαίων φίλων τους, προβάλλοντας κατά αυτό τον τρόπο τη δική τους «πολιτική οικογένεια» στην Ευρώπη. Την ώρα μάλιστα που οι εκτιμήσεις θέλουν την ακροδεξιά να εκτοξεύεται σε πολύ ψηλά ποσοστά στις ευρωεκλογές. Το ζήτημα βεβαίως και δεν είναι μόνο κυπριακό.

Η Ευρώπη δεν έδειξε απλώς αδύνατη να ανακόψει αυτή την τάση αλλά σε πολλές περιπτώσεις κυβερνήσεις, αλλά και οι Βρυξέλλες προσαρμόστηκαν στις απαιτήσεις της ακροδεξιάς …

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Οι Αμερικανοί κρυφάκουγαν τον Μακάριο: Τι αναφέρει απόρρητο τηλεγράφημα της CIA για τη σύσκεψη της 8ης Μαρτίου 1970, μερικές ώρες μετά την απόπειρα εναντίον του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: