Αγωνία για τους 6 αγνοούμενους από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Πώς επηρεάζει το συμβάν την οικονομία και τις υποδομές* Η δέσμευση Μπάιντεν [videos]

A handout photo made available by the Baltimore Fire Department of a collapsed section of the Francis Scott Key Bridge after a cargo ship ran into it in Baltimore, Maryland, USA, 26 March 2024. The Maryland Department of Transportation confirmed that the Francis Scott Key Bridge collapsed due to a ship strike on 26 March. EPA/BALTIMORE CITY FIRE DEPARTMENT RESCUE TEAM 1 HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Άμεσες συνέπειες φαίνεται πως θα έχει η κατάρρευση της γέφυρας Φράνσις Σκοτ Κι, στη Βαλτιμόρη, μετά την πρόσκρουση, επάνω της, ενός πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, την ώρα που οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων συνεχίζονται αδιάκοπα.

Αυτή τη στιγμή αναζητούνται τα ίχνη έξι ανθρώπων, ενώ σύμφωνα με το CNN, από το νερά του ποταμού Πατάπσκο στην Βαλτιμόρη, ανασύρθηκε το βράδυ της Τρίτης ένας νεκρός, χωρίς ωστόσο η πληροφορία αυτή να έχει επιβεβαιωθεί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε σήμερα, ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πληρώσει ολόκληρο το κόστος για την ανακατασκευή της γέφυρας.

«Πρόθεσή μου είναι, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να πληρώσει ολόκληρο το κόστος της ανακατασκευής αυτής της γέφυρας και περιμένω από το Κογκρέσο, να στηρίξει την προσπάθειά μου», τόνισε ο Μπάιντεν, σημειώνοντας ωστόσο, ότι θα χρειαστεί χρόνος για την ανακατασκευή της γέφυρας. Λόγω της κατάρρευσης, το λιμάνι της Βαλτιμόρης -το σημαντικότερο των ΗΠΑ όσον αφορά τα φορτία αυτοκινήτων- έκλεισε μέχρι νεωτέρας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για ένα «φρικτό δυστύχημα», ενώ ζήτησε να ανοίξει ξανά το λιμάνι το συντομότερο δυνατό. «Τους είπα ότι θα τους στείλουμε όλους τους ομοσπονδιακούς πόρους που χρειάζονται», ανέφερε.

Πιεστικά ερωτήματα και επιπτώσεις

Η άμεση προτεραιότητα των διασωστών είναι να βρουν τους ανθρώπους που την ώρα της κατάρρευσης μπορεί να βρίσκονταν στη γέφυρα.

Το πλοίο, το νηολογημένο στη Σιγκαπούρη Dali, λειτουργούσε από την εταιρεία ναύλωσης Synergy Group και είναι χρονοναυλωμένο από τη Maersk μεταφέροντας το φορτίο των πελατών της Maersk.

Δευτερεύουσας σημασίας τις επόμενες ημέρες θα είναι τα δύσκολα ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, τους μετακινούμενους, τους ταξιδιώτες διακοπών και την οικονομία σε ολόκληρη την περιοχή.

Το λιμάνι της Βαλτιμόρης – ο μεγαλύτερος χειριστής των αμερικανικών εισαγωγών και εξαγωγών αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών – φαίνεται να είναι εκτός λειτουργίας επ ‘αόριστον. Η προκύπτουσα συμφόρηση θα μπορούσε να επιταχύνει τη μετατόπιση των εμπορευμάτων μέσω των λιμένων της Δυτικής Ακτής. Ένα άλλο κρίσιμο ερώτημα: Ποια άλλα λιμάνια έχουν πλεονάζουσα χωρητικότητα για να χειριστούν τα πλοία Ro-Ro που μεταφέρουν αυτοκίνητα εάν η Βαλτιμόρη κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με τη γέφυρα σε ερείπια πριν από το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, τα φορτηγά και τα επιβατικά οχήματα που κανονικά θα έπαιρναν τον αυτοκινητόδρομο Interstate 695 θα αντιμετωπίσουν μεγάλες παρακάμψεις και καθυστερήσεις κατά μήκος του πολυσύχναστου διαδρόμου αυτοκινητοδρόμων που συνδέει την Ουάσινγκτον, τη Βαλτιμόρη, τη Φιλαδέλφεια και τη Νέα Υόρκη.

Το I-695 ήταν μια εναλλακτική διαδρομή για επικίνδυνα υλικά και υπερμεγέθη οχήματα που απαγορεύεται να περάσουν από την πιο άμεση διαδρομή μέσω της σήραγγας του λιμανιού της Βαλτιμόρης.

Εκτός από το αδιέξοδο για την περιφερειακή κυκλοφορία που θα προκαλέσει το κλείσιμο της γέφυρας, αρκετές εξέχουσες εταιρείες διαθέτουν αποθήκες διανομής ή άλλες εγκαταστάσεις σε ένα βιομηχανικό πάρκο στο βόρειο άκρο της γέφυρας. Περιλαμβάνουν τις Amazon.com, FedEx, Under Armour, Home Depot, BMW και Volkswagen Group of America, σύμφωνα με το Google Earth.

Οι μετοχές της Maersk υποχώρησαν έως και 5% στην Κοπεγχάγη.

«Είμαστε τρομοκρατημένοι από αυτό που συνέβη στη Βαλτιμόρη και οι σκέψεις μας είναι με όλους όσους επλήγησαν», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σχεδόν πριν από δύο χρόνια, ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Evergreen κόλλησε στον κόλπο Chesapeake κοντά στη Βαλτιμόρη και χρειάστηκαν εβδομάδες για να το απελευθερώσουν.

Οι συγκρούσεις πλοίων που προκαλούν μεγάλες δομικές ζημιές στις γέφυρες είναι γενικά σπάνιες. Αν και τα αίτια θα χρειαστούν μήνες για να προσδιοριστούν, το περιστατικό θυμίζει μια τραγωδία στην Τάμπα της Φλόριντα το 1980, όταν ένα φορτηγό πλοίο που αντιμετώπιζε ομίχλη και ισχυρό άνεμο χτύπησε το Sunshine Skyway, σκοτώνοντας 35 άτομα που έπεσαν με τα οχήματά τους από το κατάστρωμα της γέφυρας στο νερό.

Υπενθύμιση

Η κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης δεν προκλήθηκε από αμέλεια ή αποσύνθεση. Είναι μια υπενθύμιση, ωστόσο, της ευθραυστότητας της ναυτιλιακής υποδομής στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, σύμφωνα με το Barron’s.com.

Η δραματική κατάρρευση του ανοίγματος του Μέριλαντ, το οποίο αποτελεί μέρος του I-695, ήρθε μετά από ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έπεσε απευθείας σε ένα στήριγμα γέφυρας. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι περίπου 20 άνθρωποι, μαζί με πολλά αυτοκίνητα, είχαν πέσει στο ποτάμι.

Η γέφυρα εκτείνεται σε μερικές από τις πλωτές οδούς που οδηγούν στο λιμάνι της Βαλτιμόρης, ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια του έθνους και μια σημαντική στάση για κρουαζιερόπλοια. Το λιμάνι – επίσημα γνωστό ως Helen Delich Bentley Port of Baltimore – χειρίζεται φορτηγά, τρακτέρ και ρυμουλκούμενα, σύμφωνα με την The Wall Street Journal, καθώς και προϊόντα άνθρακα και πετρελαίου.

Η κατάρρευση είναι το τελευταίο πλήγμα στην παγκόσμια ναυτιλιακή υποδομή, η οποία έχει πληγεί από τις επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα και τις κλιματικές συνθήκες στον Παναμά.

Με πληροφορίες από CNN, Bloomberg, ΟΤ

Πρόλαβε να εκπέμψει σήμα κινδύνου το πλοίο που προσέκρουσε στην γέφυρα της Βαλτιμόρης: Σώθηκαν ζωές από την διακοπή κυκλοφορίας λίγο πριν την κατάρρευση [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: