Ξαναγράφεται η κλιματική ιστορία: Ο Φεβρουάριος επαναλαμβάνει τα ρεκόρ ζέστης που ξεκίνησαν το Μάιο -Οι ζωογόνοι ωκεανοί «καίγονται» με θερμοκρασίες Ιουλίου [videos]

Ocean warming (Copernicus) via wikimedia.org




Ο Φεβρουάριος πρόκειται να σπάσει ρεκόρ ρεκόρ ζέστης, λένε οι μετεωρολόγοι, καθώς η ανθρωπογενής παγκόσμια θερμότητα και το φυσικό κλίμα του Ελ Νίνιο αυξάνουν τις θερμοκρασίες στη γη και τους ωκεανούς σε όλο τον κόσμο.

Λίγο περισσότερο από τα μισά του συντομότερου μήνα του έτους, η απότομη αύξηση της ζέστης έχει γίνει τόσο έντονη που οι κλιματικοί χάρτες εισέρχονται σε νέα δεδομένα, ιδιαίτερα για τις θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας που έχουν επιμείνει και επιταχυνθεί σε σημείο που οι ειδικοί παρατηρητές αγωνίζονται να δώσουν εξηγήσεις.

«Ο πλανήτης θερμαίνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Βλέπουμε ραγδαίες αυξήσεις θερμοκρασίας στον ωκεανό, τη μεγαλύτερη δεξαμενή θερμότητας του κλίματος», δήλωσε ο Δρ Joel Hirschi, συνεργάτης επικεφαλής μοντελοποίησης θαλάσσιων συστημάτων στο Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Το εύρος προηγούμενων ρεκόρ θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας το 2023 και τώρα το 2024 ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, αν και η κατανόηση γιατί συμβαίνει αυτό, αποτελεί αντικείμενο συνεχιζόμενης έρευνας».

Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε τροχιά για να βιώσει τον πιο ζεστό Φεβρουάριο στην καταγεγραμμένη ιστορία, μετά από ένα ρεκόρ Ιανουαρίου, Δεκεμβρίου, Νοεμβρίου, Οκτωβρίου, Σεπτεμβρίου, Αυγούστου, Ιουλίου, Ιουνίου και Μαΐου, σύμφωνα με τον επιστήμονα του Berkeley Earth Zeke Hausfather.

Είπε ότι η άνοδος των τελευταίων εβδομάδων ήταν σε τροχιά για 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, αν και αυτή θα πρέπει να είναι η σύντομη, κορυφαία επίδραση του Ελ Νίνιο εάν ακολουθήσει την πορεία των προηγούμενων ετών και αρχίσει να κρυώνει τους επόμενους μήνες.

Αυτό θα ήταν κανονικά καλά νέα εάν ακολουθήσει μια μείωση της θερμοκρασίας η La Niña, αλλά ο Hausfather είπε ότι η συμπεριφορά του κλίματος είχε γίνει πιο ασταθής και πιο δύσκολο να προβλεφθεί.

«[Πέρυσι] αψήφησε τις εκτιμήσεις τόσο πολύ που είναι δύσκολο να έχουμε εμπιστοσύνη στις προσεγγίσεις που έχουμε χρησιμοποιήσει για να κάνουμε αυτές τις προβλέψεις στο παρελθόν», είπε. «Θα έλεγα ότι ο Φεβρουάριος του 2024 είναι ένα φαβορί για την κατάρριψη του προηγούμενου ρεκόρ που σημειώθηκε το 2016, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση προκαθορισμένο συμπέρασμα, καθώς τα καιρικά μοντέλα υποδηλώνουν ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν ξανά την ερχόμενη εβδομάδα. Έτσι, ενώ νομίζω ότι αυτές οι ακραίες θερμοκρασίες παρέχουν κάποιες ενδείξεις για επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης της θερμοκρασίας τα τελευταία χρόνια – όπως τα κλιματικά μοντέλα αναμένουν ότι θα υπάρξει εάν δεν μειωθούν οι εκπομπές CO2 αλλά πέφτουν τα αερολύματα – δεν είναι απαραίτητα χειρότερο από ό,τι πιστεύαμε».

Το πρώτο μισό του Φεβρουαρίου σόκαρε τους παρατηρητές του καιρού. Ο Maximiliano Herrera, ο οποίος γράφει blog στο Extreme Temperatures Around the World, περιέγραψε το κύμα χιλιάδων ρεκόρ θερμότητας μετεωρολογικών σταθμών ως «τρελό», «απόλυτη τρέλα» και «ξαναγράφεται η κλιματική ιστορία». Αυτό που τον εξέπληξε δεν ήταν μόνο ο αριθμός των ρεκόρ, αλλά ο βαθμός στον οποίο πολλά από αυτά ξεπέρασαν οτιδήποτε είχε προηγηθεί.

Είπε ότι το Μαρόκο σε 12 μετεωρολογικούς σταθμούς κατέγραψε πάνω από 33,9 βαθμούς Κελσίου, που δεν ήταν μόνο εθνικό ρεκόρ για την πιο ζεστή χειμωνιάτικη μέρα, αλλά και πάνω από 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο για τον Ιούλιο. Η βόρεια κινεζική πόλη Χαρμπίν έπρεπε να κλείσει το χειμερινό φεστιβάλ πάγου επειδή οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν το μηδέν για ένα άνευ προηγουμένου τριήμερο αυτόν τον μήνα.

Την περασμένη εβδομάδα, σταθμοί παρακολούθησης που απέχουν μεταξύ τους όπως η Νότια Αφρική, η Σαουδική Αραβία, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, το Καζακστάν, η Κολομβία, η Ιαπωνία, η Βόρεια Κορέα, οι Μαλδίβες και το Μπελίζ κατέγραψαν μηνιαία ρεκόρ θερμότητας.

Το πρώτο εξάμηνο αυτού του μήνα, ο Herrera είπε ότι 140 χώρες έσπασαν μηνιαία ρεκόρ θερμότητας, κάτι που ήταν παρόμοιο με τα τελικά στοιχεία των τελευταίων έξι πιο ζεστών μηνών του 2023.

Η θερμότητα της επιφάνειας των ωκεανών συνεχίζει να εκπλήσσει τους έμπειρους παρατηρητές και αυξάνει την προοπτική έντονων καταιγίδων αργότερα μέσα στο έτος. Ο ειδικός σε θέματα τυφώνων  Michael Lowry έγραψε στο Twitter ότι οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στην κύρια περιοχή ανάπτυξης του Ατλαντικού, όπου σχηματίζονται οι περισσότεροι από τους τυφώνες της κατηγορίας 3 των ΗΠΑ ή ισχυρότεροι, «είναι τόσο υψηλές σήμερα στα μέσα Φεβρουαρίου όσο είναι συνήθως στα μέσα Ιουλίου. Απίστευτο.”

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας βρίσκονται σε «αχαρτογράφητη περιοχή» σύμφωνα με τον Hirschi, ο οποίος αναμένει ότι ο Μάρτιος θα σπάσει το ρεκόρ του περασμένου Αυγούστου κατά 0,1 έως 0,2 βαθμούς Κελσίου. Ο Μάρτιος είναι συνήθως η πιο ζεστή εποχή του χρόνου για τους ωκεανούς, επειδή είναι τέλη καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο, το οποίο φιλοξενεί τις περισσότερες από τις μεγάλες θάλασσες του κόσμου.

Το Ελ Νίνιο εξασθενεί τώρα, γεγονός που αναμένεται να μειώσει τις θερμοκρασίες στον ισημερινό Ειρηνικό από τα τέλη της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού. Εάν ο Βόρειος Ατλαντικός παραμείνει ζεστός , αυτό θα μπορούσε να προαναγγέλλει έντονη δραστηριότητα τυφώνα, προειδοποίησε ο Hirschi.

Αυτοί οι κίνδυνοι θα αυξάνονται κάθε χρόνο, εκτός εάν περικοπούν οι ανθρώπινες εκπομπές άνθρακα και αντιστραφεί η αποψίλωση των δασών. «Η επιβράδυνση, η διακοπή ή η αντιστροφή της τροχιάς θέρμανσης στην οποία βρισκόμαστε είναι παρόμοια με την αλλαγή της πορείας ενός supertanker. Τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα, αλλά όσο πιο γρήγορα αναλάβουμε δράση, τόσο πιο εύκολο θα είναι για εμάς να αποφύγουμε προβλήματα», είπε.

Με πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη το τέλος της εκμάθησης ξένων γλωσσών; «Οι εφαρμογές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη επικοινωνία» απαντούν οι ειδικοί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: