Τουρισμός + χαμηλοί μισθοί + συμβάσεις ορισμένου χρόνου = μείωση ανεργίας: Κοινή ανταπόκριση του Le Monde από Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία για την πλαστή ευμάρεια

FILE PHOΤΟ: Κρουαζιερόπλοιο ανοιχτά του Ναυπλίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




«Στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, «η ανεργία μειώνεται επειδή δεχόμαστε μισθούς φτώχειας και συμβάσεις ορισμένου χρόνου»» τιτλοφορείται η κοινή ανταπόκριση από τη Ρώμη, τη Μαδρίτη και την Αθήνα, που υπογράφους στον Le Monde οι Marie Charrel, Allan Kaval(Rome), Sandrine Morel(Madrid) et Marina Rafenberg(Athènes).

Σε αυτήν, επισημαίνεται ότι πίσω από την άνοδο της απασχόλησης σε αυτές τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, τα τρωτά σημεία παραμένουν υψηλά: το ποσοστό των επισφαλών συμβάσεων και οι περιφερειακές ανισότητες, που δημιουργούνται από τον τουρισμό, εξακολουθούν να είναι υψηλές. [..]

  • Για την Ελλάδα, σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι η ανεργία μειώθηκε από 27% το 2014 σε λιγότερο από 10% σήμερα.
  • Η Ιταλία, εν τω μεταξύ, δημιούργησε 456.000 θέσεις εργασίας μεταξύ του τέλους του 2022 και του τέλους του 2023, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία (Istat), ενώ το ποσοστό ανεργίας ήταν 7,2% τον Δεκέμβριο του 2023.
  • Στην Ισπανία, το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να κορυφώνεται στο 11,7%, αλλά αυτό είναι το μισό του ποσοστού του 2013 (26%) και η χώρα έχει δημιουργήσει 783.000 θέσεις εργασίας το 2023.

Ένα άλλο ζήτημα που θίγεται για τις εν λόγω χώρες είναι η συνεχιζόμενη έλλειψη εκπαίδευσης και κατάρτισης: πάνω από το 35% των Πορτογάλων, Ιταλών, Ισπανών και Ελλήνων ηλικίας άνω των 25 ετών έχουν λιγότερο από ένα απολυτήριο, σε σύγκριση με το 20% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τη Eurostat. Πάνω απ’ όλα, παρά την οικονομική ανάκαμψη, η εργασιακή ανασφάλεια δεν έχει μειωθεί σχεδόν καθόλου.

Αυτή η επισφάλεια είναι εν μέρει αποτέλεσμα της ισχυρής εξειδίκευσης των χωρών αυτών στον τουρισμό, ο οποίος γνωρίζει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζουν στη συνέχεια οι συντάκτες. Το 2023, η Πορτογαλία υποδέχτηκε το ρεκόρ των 18 εκατομμυρίων επισκεπτών, η Ισπανία σημείωσε επίσης νέο ρεκόρ πέρυσι, με 84 εκατομμύρια επισκέπτες και στην Ελλάδα, ο τουρισμός, ο βασικός πυλώνας της οικονομίας, αντιπροσωπεύει το 18% του ΑΕΠ, ενώ τομείς της μεταποίησης, όπως η κλωστοϋφαντουργία, τα έπιπλα και η ένδυση, έχουν συρρικνωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Ως αποτέλεσμα, πολλοί νέοι στρέφονται στον τουρισμό ή το εμπόριο για εργασία, εγκαταλείποντας τις καριέρες για τις οποίες σπούδασαν.

Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση της Ελισσάβετ Βόγλη, η οποία έχει πτυχίο στην Ελλάδα στην αναπαλαίωση αρχαιοτήτων και ζωγραφικής και έχει εργασθεί ως πωλήτρια σε κατάστημα με σουβενίρ, σερβιτόρα σε εστιατόριο. “Η ανεργία μειώνεται, γιατί δεχόμαστε μισθούς φτώχειας και συμβάσεις ορισμένου χρόνου”, ανέφερε η 32χρονη, η οποία εξακολουθεί να ζει με τους γονείς της στο κέντρο της Αθήνας, καθώς δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσει δικό της σπίτι. Ο Χρήστος Τσακίρης, ένας 39χρονος σεφ, φεύγει κάθε χρόνο από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου για να εργαστεί σε νησιά όπως η Σαντορίνη, επισημαίνοντας ότι ο τουρισμός είναι ο μόνος τομέας που προσλαμβάνει.

«Πρόκειται όμως για συμβάσεις μικρής διάρκειας και οι εργοδότες προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα ζητώντας από έναν βοηθό κουζίνας να κάνει και το πλύσιμο, για παράδειγμα. Από τα δέκα άτομα που απασχολήθηκαν στην ίδια κουζίνα με αυτόν το καλοκαίρι του 2023, έξι έφυγαν πριν από το τέλος της σεζόν, θεωρώντας τις συνθήκες εργασίας πολύ δύσκολες».

Τέλος, επισημαίνεται ότι μια άλλη αδυναμία είναι το υψηλό επίπεδο διαρθρωτικών ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σύμφωνα με τη Eurostat, το ποσοστό απασχόλησης για τις Ιταλίδες είναι μόνο 55%, σε σύγκριση με 74,7% για τους άνδρες. Αυτό είναι 14 μονάδες κάτω από το μέσο όρο των κρατών μελών και απέχει πολύ από το 80% που καταγράφεται στη Σκανδιναβία. Το πρόβλημα είναι παρόμοιο στην Ελλάδα (55,9%), αλλά λιγότερο έντονο στην Ισπανία (64%) και την Πορτογαλία (74%).

Le Monde [En Italie, en Grèce, en Espagne ou au Portugal, « le chômage baisse, car nous acceptons des salaires de misère et des CDD »]

Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα τέλη Μαρτίου δηλώνει ο ΥΠΟΙΚ Χατζηδάκης- Ενδεχόμενα επιδόματα στους ευάλωτους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: