Το βρετανικό ναρκοπέδιο στην Μαρία Άνχελα αποκαλύπτει ο “Φιλελεύθερος”: Η Ολγκίν ψάχνει διέξοδο για το Κυπριακό καθώς οι Εγγλέζοι σαμποτάρουν την αποστολή της

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται την προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, María Angela Holguín Cuéllar στο Μέγαρο Μαξίμου, για τη συνάντησή τους την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Η παρέμβαση των Βρετανών ενώ η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών επιχειρούσε να βάλει τις βάσεις σε μια προσπάθεια που στόχο έχει να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό κάθε άλλο παρά υποβοηθητική μπορεί αν θεωρηθεί, γράφει ο συνάδελφος Ανδρέας Πιμπίσιης στην εφημερίδα Φιλελεύθερος. Σημειώνει και τα εξής:

Με τις τοποθετήσεις της του ο Ιρφάν Σιντίκ ουσιαστικά άπλωσε ένα βρετανικό ναρκοπέδιο που πρωτίστως επιχειρούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην προσπάθεια της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ήταν χθες στην Αθήνα όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με του υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.

Αυτό που υπογραμμίστηκε από πλευράς της ελλαδικής ηγεσίας είναι η ανάγκη η Τουρκία να είναι εποικοδομητική στην νέα προσπάθεια ενώ παράλληλα τονίστηκε η αντίθεση της Αθήνας στην τουρκική επιδίωξη για λύση δύο κρατών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη και την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ ΟΗΕ.

Μετά την Αθήνα η Ολγκίν θα συνεχίσει την περιοδεία της με επίσκεψη στην Άγκυρα όπου αναμένεται να συναντήσει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Χωρίς αυτό να επιβεβαιώνεται πλήρως καθώς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στην Λιβύη για επίσκεψη πριν επιστρέψει στην Άγκυρα για να δει την Ολγκίν.

Το ενδεχόμενο συνάντησης της απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται απίθανο αυτή τη στιγμή, χωρίς την ίδια ώρα να αποκλείεται. Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ επιλέξει να μην ανοίγει πολύ τα χαρτιά της σ’ ό,τι αφορά επαφές.

Κι ενώ η Ολγκίν προσπαθεί να επαναφέρει το Κυπριακό προς την κατεύθυνση των συνομιλιών στην Κύπρο επίκεντρο των συζητήσεων είναι οι τοποθετήσεις του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή, Ιρφάν Σιντίκ.

Ο Βρετανός διπλωμάτης κλήθηκε χθες στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου ο Κωνσταντίνος Κόμπος του μετέφερε τη δυσφορία της Λευκωσίας στις τοποθετήσεις του. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Ιρφάν Σιντίκ παρέμεινε αμετακίνητος από τις θέσεις του και επέμεινε ότι δε έχει υπερβεί το όποιο όριο με τις δηλώσεις του.

Η Λευκωσία παραμένει ενοχλημένη από τις τοποθετήσεις του του Βρετανού διπλωμάτη αλλά και από το γεγονός ότι αρνείται να παραδεχθεί ότι οι δηλώσεις του (συνέντευξη στην εφημερίδα Καθημερινή) κινούνταν προς τη λάθος κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ο Βρετανός διπλωμάτης φαίνεται να επανέλαβε τις ίδιες θέσεις, οι οποίες – να σημειωθεί – ακούστηκαν και το παρελθόν και είχαν απορριφθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Από πλευράς ΥΠΕΞ τονίστηκε ότι σε μια περίοδο κατά την οποία ξεκινά μια πρωτοβουλία από πλευράς Ηνωμένων Εθνών είναι τουλάχιστον αντιπαραγωγικό από πλευράς Λονδίνου να προσπαθεί να προκαταλάβει τις όποιες συζητήσεις. Η Λευκωσία δεν θεωρεί τυχαία την παρέμβαση των Βρετανών που στόχο έχει την άσκηση πιέσεων προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η παρέμβαση Σιντίκ δεν προκάλεσε μόνο την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης αλλά έδωσε αφορμή και στην τουρκοκυπριακή πλευρά να εμφανιστεί παραπονούμενη.

Ο λεγόμενος ψευτο-«υπουργός εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτογρούγολου (πηγή ΓΤΠ) κάλεσε τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή «να κρατήσει για τον εαυτό του τη σοφία, τις συμβουλές και τις απόψεις του».

Επίσης ανέφερε: «Έχει σχεδόν κάνει συνήθειά του να διατυπώνει απόψεις για το Κυπριακό που είναι εκτός ορίων. Με την τελευταία του δήλωση, ο Σιντίκ ισχυρίζεται ότι «οι Τουρκοκύπριοι αναζητούν κίνητρα για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και ότι «υπάρχει βούληση για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την ελληνοκυπριακή πλευρά», δείχνοντας πόσο λανθασμένες είναι οι γνώσεις, οι προθέσεις και το όραμά του για το Κυπριακό και αποδεικνύοντας ότι δεν είναι κάποιος που πρέπει να λαμβάνεται ως συνομιλητής».

ΠΗΓΗ: Ανδρέας Πιμπίσιης στην εφημερίδα Φιλελεύθερος

Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου: Θα συναντήσει ο Ερντογάν τη νέα απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό; Ή θα την στείλει σε κάποιον υφυπουργό; (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: