Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κλείσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς: Ανακωχή έως την επόμενη κρίση – Το παρασκήνιο της απόλυσης Τεμπονέρα από τον Κασσελάκη

File Photo Το μέλος Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Διονύσης Τεμπονέρας, φθάνει στα γραφεία του κόμματος για να παραστεί στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Στην αφετηρία του 4ου, έκτακτου, συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στο Tae Kwon Do οι πλευρές που έχουν απομείνει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέρχονται με συνομολογημένη ανακωχή αλλά διατηρώντας τις διαμετρικά αντίθετα απόψεις τους για την πορεία και το μέλλον του κόμματος.

Αφού αποσοβήθηκε η άμεση κρίση με αμοιβαίες υποχωρήσεις και γνώμονα την δημόσια εικόνα λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές, τόσο ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης όσο και τα επιμέρους στελέχη-ομαδάρχες έχουν υποσχεθεί ότι θα προσπαθήσουν να δώσουν μια εικόνα ενότητας και νέας αρχής.

Αυτό φυσικά δεν είναι εγγυημένο καθώς κανείς δεν γνωρίζει τόσο τις διαθέσεις των συνέδρων όσο και τις αντιδράσεις που θα προκληθούν σε τυχόν ευθείες «επιθέσεις» εκατέρωθεν.

  • Με τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην έχει ξεκαθαρίσει, δημόσια τουλάχιστον, τις προθέσεις του όλοι περιμένουν το στίγμα που θα δώσει ο κ. Κασσελάκης στην εναρκτήρια ομιλία του, το απόγευμα.

Βεβαίως, η νέα αποκάλυψη ότι έχει ήδη τιμωρήσει τον Διονύση Τεμπονέρα, απολύοντάς τον από τη θέση του επιστημονικού – τεκμηριωτή της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν βοηθά στο καλό κλίμα.

  • Όπως έγινε γνωστό κατά την τελευταία συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας από τους διαλόγους μεταξύ τους, η απόλυση έγινε ως τιμωρία για τη συμμετοχή του κ. Τεμπονέρα στην συζήτηση των τριών, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕφΣυν.

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται έγινε ο εξής διάλογος μεταξύ τους:

  • «Διονύση, είσαι καλός εργατολόγος, σου ζήτω να συστρατευθείς μαζί μου μέχρι τις εθνικές εκλογές και έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά με το δίκτυο συνταξιούχων».
  • «Πρόεδρε η εμπιστοσύνη αποδεικνύεται όχι με λόγια αλλά με πράξεις. Έχω τρεις μήνες να προσκληθώ στα κομματικά μέσα ως «κομμένος από τον Προέδρο». Με πήρε τηλέφωνο ο Διευθυντής σου εκ μέρους σου και μου ζήτησε να διακόψω τη συνεργασία στην ΚΟ που καθημερινά επί ώρες ασχολούμαι και στερώντας χρόνο από την επαγγελματική μου δραστηριότητα, παραμονές της εκδήλωσης».

Η ανακωχή έχει αρχικό ορίζοντα τις ευρωεκλογές

Από εκεί και πέρα, και όλα τελικά θα κριθούν, όσο και αν δεν ομολογείται, από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου, από σήμερα και για τα επόμενα 24ωρα θα γίνει μια σαφής προσπάθειας δημιουργίας κλίματος και καταγραφής συσχετισμών.

  • Βέβαια, διακινείται και η πληροφορία ότι ομάδα συνέδρων συλλέγει υπογραφές ώστε να γίνει από το ίδιο το συνέδριο η εκλογή νέας κεντρικής επιτροπής και πολιτικού γραφείου και όχι σε μεταγενέστερο χρόνο, όπως έχει αποφασιστεί με εισήγηση του κ. Κασσελάκη.

Σε κάθε περίπτωση, τα νερά είναι μάλλον αχαρτογράφητα καθώς εκτός των άλλων συνεδριάζει ένα σώμα, ενός άλλου ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη διάσπαση και την ίδρυση της Νέας Αριστεράς.

  • Εκτός λοιπόν από το στίγμα που καλείται να δώσει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την εναρκτήρια ομιλία του, αλλά κυρίως με την καταληκτική, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στις κινήσεις και τις θέσεις συγκεκριμένων προσώπων όπως της Όλγας Γεροβασίλη, του Νίκου Παππά που όπως λέγεται επηρεάζει πλέον μεγάλο αριθμό συνέδρων, του Χρήστου Σπίρτζη που βρίσκεται ανοιχτά απέναντι στον κ. Κασσελάκη αλλά και του Διονύση Τεμπονέρα.

Και τέλος, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ο παράγοντας Παύλος Πολάκης που πάντα με τις παρεμβάσεις του δίνει τον τόνο.

  • Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου δεν έγινε εφικτό να υπάρξει ομοφωνία για το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του Προέδρου του Συνεδρίου.

Υπήρξαν δύο αντιπαραθετικές προτάσεις. Από τη μία πλευρά, η ηγεσία του Κόμματος πρότεινε τον Πάνο Ρήγα, ενώ ο Χρήστος Σπίρτζης τον Νίκο Μαδεμλή, ο οποίος προέρχεται από την «Προοδευτική Συμμαχία».

Στην ψηφοφορία που διεξήχθη ο πρώην Γραμματέας του κόμματος και αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα εξελέγη με 24 ψήφους, έναντι του Νίκου Μαδεμλή, ο οποίος έλαβε 14 ψήφους.

Σήμερα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: Η προσωρινή ανακωχή μετά το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη και o γρίφος Τσίπρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: