Το pre project για τις επτά Constellation και οι «κόκκινες» γραμμές της Αθήνας για να μην ξεφύγει το κόστος: Θα “αγγίξει” τα 7 με 8 δισεκατομμύρια ευρώ…

Το πρόγραμμα των επτά φρεγατών Constellation μπαίνει για τα καλά στο στόχαστρο του πολεμικού ναυτικού καθώς καλείται ν’ αναγνωρίσει εγκαίρως αν όντως η Ελλάδα μπορεί να σηκώσει το πρόγραμμα αυτό. Πηγή: Hellasjournal




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ – HELLAS JOURNAL, Αθήνα

Μετά από τα νέα δεδομένα που έθεσε το υπουργείο Εθνικής άμυνας, ύστερα από την επιστολή του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού με την θετική γνωμοδότηση για την εισαγωγή της Ελλάδας στο πρόγραμμα «Constellation», το πολεμικό ναυτικό ξεκινά σταδιακά να συνομιλεί με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στο επιτελείο ομιλούν για τις προκαταρτικές κινήσεις που οφείλει το ναυτικό να κάνει ώστε ν’ αποσαφηνιστούν πολλά σημεία, τα οποία αφορούν την χώρα μας και το όπλο που πραγματικά έχει ανάγκη για πλήρη ανανέωση. Το πρόγραμμα «Constellation», δηλαδή η κατασκευή επτά φρεγατών, όπως είχε ανακοινώσει ο Νίκος Δένδιας, βρίσκεται ήδη στην λίστα της προτεραιοποίησης που πρόκειται να κατατεθεί από το ΓΕΕΘΑ προς τον υπουργό Εθνικής άμυνας.

Και επειδή το πρόγραμμα αυτό «εισέβαλε» στην λίστα αναγκών για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο από το Γενικό Επιτελείο, όσο και από το πολεμικό ναυτικό, οι επιτελείς θέλουν να συζητηθούν σε πολύ αρχικό στάδιο, ορισμένα σημαντικά ζητήματα.

Στρατιωτικές πηγές τοποθετούν το κόστος ανά μονάδα, στα χρήματα που δαπανούνται για κάθε φρεγάτα Belh@rra, δηλαδή περίπου στο 1 δις ευρώ. Η προοπτική που θέτουν από τη Λ. Μεσογείων, είναι ότι αυτό το τολμηρό εγχείρημα για το πολεμικό ναυτικό, την ναυπηγική βιομηχανία και για την Ελλάδα, δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 7-8 δις.

Το πώς μπορεί να επιτευχθεί μια τέτοια τιμή, όταν οι ανατιμήσεις σε όλες τις πρώτες ύλες έχουν εκτιναχθεί μετά το μέτωπο, κυρίως της Ουκρανίας, αλλά και τι είδους όπλα, ραντάρ, ηλεκτρονικά και τέλος ανθυποβρυχιακά μέσα θα χει η made in Greece «Constellation», παραμένει πρόωρο και άγνωστο. Ακόμη και για όλους όσοι θα συστήσουν την ομάδα εργασίας του πολεμικού ναυτικού που θα επιφορτιστεί με τις συζητήσεις και τις μετέπειτα διαπραγματεύσεις.

Οι ίδιες πηγές πάντως δείχνουν ότι η Αθήνα θα επιδιώξει και πολιτικά να πείσει για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί αυτό το πρόγραμμα. Ωστόσο επισημαίνεται από στρατιωτικές πηγές πως εφόσον οι επτά νέες φρεγάτες φτάνουν ή και ξεπερνούν τις τιμές που δημοσιεύονται, δηλαδή 12-14 δις και πάνω, τότε τα δεδομένα δεν είναι τόσο ευχάριστα μια και η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα τέτοιο πολυδάπανο εγχείρημα.

«Ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ή μέρους των φρεγατών μας πρέπει να είναι μια προτεραιότητα.{…} Και για την επόμενη γενιά, όπως ξέρετε, υπάρχει μια έναρξη αξιολόγησης της συμμετοχής στο πρόγραμμα κατασκευής και ναυπήγησης των φρεγατών Constellation.» , είπε ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Δένδιας μιλώντας στην επιτροπή άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων.

«Δεν είναι φρεγάτες, είναι…LCS»

Ο υπουργός στην πρωτολογία του μάλιστα αναφέρθηκε και στα παράκτια περιπολικά LCS, ξεκαθαρίζοντας, εν αντιθέσει με πολλούς εντός της κυβέρνησης, ότι δεν πρόκειται για φρεγάτες.

«Ως ενδιάμεση λύση εξετάζεται η παραχώρηση τεσσάρων, λέγονται φρεγάτες, αλλά δεν είναι φρεγάτες, η έκφραση είναι Littoral Combat Ship από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ώστε να καλύψουμε το κενό το χρονικό. Όπως ξέρετε οι φρεγάτες μας είναι όλες μιας ηλικίας.»

Στην επιτροπή ο τομεάρχης άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, ρώτησε τον κο. Δένδια για τα παράκτια περιπολικά, τα οποία και ο ίδιος γνωρίζει και είχε συζητήσει με τους Αμερικανούς, τόσο ως Α/ΓΕΕΘΑ, όσο και ως μετέπειτα υπουργός Εθνικής άμυνας. Και τότε οι ενδιάμεσες λύσεις, στην περίπτωση που προκρίνονταν στον διαγωνισμό οι αμερικανικές φρεγάτες MMSC, ήταν και πάλι τα LCS, που αντιμετώπιζαν ήδη το πρόβλημα πρόωσης.

«Θέλω να σημειώσω ότι το δωρεάν πακέτο από τις ΗΠΑ πρέπει να μελετηθεί πάρα πολύ προσεκτικά. Οπωσδήποτε χρειαζόμαστε ανανέωση των πλοίων, οπωσδήποτε χρειαζόμαστε μία λύση μέχρι να φτάσουμε στην κατασκευή των φρεγατών, αν όντως πάμε στην Constellation. Για τις φρεγάτες όμως LCS, το κόστος μετατροπής αναβάθμισης εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγάλο και ασύμφορο», είπε ο κος Αποστολάκης τοποθετούμενος για το πακέτο μέσω EDA αλλά και πριν ρωτήσει για την αποστολή της φρεγάτας ΥΔΡΑ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο κος Δένδιας άκουσε με προσοχή τις επιφυλάξεις των βουλευτών στην επιτροπή άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων, για το θέμα των αμερικανικών παράκτιων περιπολικών και μάλιστα ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι μόνοι αρμόδιοι ν’ απαντήσουν με σαφήνεια είναι οι ίδιοι οι χρήστες.

«Μόνο αν είναι λυμένο το πρόβλημα πρόωσης και μόνο αν είναι δωρεάν και μόνο αν περάσουν από τα Επιτελεία. {…} αν μας δοθούν δωρεάν είναι ένα σύστημα το οποίο θα αξιολογηθεί από τα Γενικά Επιτελεία και θα μας λεχθεί αν αυτό το σύστημα βγάζει νόημα ως ενδιάμεση λύση. Αυτό δεν θα το κάνω εγώ θα το κάνουν τα Γενικά Επιτελεία»…

Τέλος ο υπουργός θέλησε να ξεκαθαρίσει και κάτι που αφορά τη ναυπηγική βιομηχανία, διότι όπως γράψαμε και στην αρχή, το πρόγραμμα «Constellation» θα είναι μια ελληνική υπόθεση της ναυπηγικής ζώνης.

«Στα ναυπηγεία, όπως ξέρετε υπάρχει ιδιώτης επενδυτής στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αυτή τη στιγμή δεν έχει πλοία μέσα στα ελληνικά ναυπηγεία, όμως είναι αυτονόητο ότι υπάρχει κατασκευαστικό και επισκευαστικό έργο για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία. Αρκεί και αυτή να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.»

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Το “ξέπλυμα” του νεοσουλτάνου από ένα δήθεν αντίπαλό του, Τούρκο αρθρογράφο: Η πολλαπλών …κατευθύνσεων και εκβιασμών εξωτερική πολιτική της Τουρκίας του Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: