Με αφορμή τη δήλωση του Έλληνα υπουργού, που δεν μπορώ να πιστέψω ότι εννοούσε, και για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομα τους: Η μισή Κύπρος ΔΕΝ πρέπει να γίνει ποτέ τουρκική… (video)

FILE PHOTO: Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης προσκυνά το Ευαγγέλιο κατά την ορκωμοσία 70 Αξιωματικών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, STR




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Αναμενόμενο ήταν να προκληθούν αντιδράσεις στην ελληνική Βουλή για τη φράση του υπουργού Ναυτιλίας, Κύπριου την καταγωγή, Χρήστου Στυλιανίδη, ότι «η μισή Κύπρος είναι (ήδη) τουρκική».

Ως τοποθέτηση είναι μία απαράδεκτη πράξη. Αλλά, για να είμαι έντιμος και με τον ίδιο τον υπουργό, ο οποίος υπήρξε φίλος και συναγωνιστής στον αντικατοχικό αγώνα της Κύπρου, αδυνατώ να πιστέψω ότι ο κ. Στυλιανίδης ή οποιοσδήποτε άλλος που έλκει την καταγωγή του από τη Μεγαλόνησο, πιστεύει αυτό που εννοεί η φράση. Άρα θα δεχθώ ότι δεν την εννοεί, επειδή οτιδήποτε άλλο είναι κάλεσμα για “εθνική αυτοκτονία”…

Η φράση αυτή καθ’ αυτή, εάν την πιστεύει κάποιος -και ο κ. υπουργός δεν πρέπει να την πιστεύει- είναι φρικτή. Δεν πρόκειται για “φρικτή πραγματικότητα”, όπως μου είπε κοινός μας φίλος, δικός μου και του υπουργού Ναυτιλίας, αλλά για απέραντη ηττόπάθεια και αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής, που προσπαθεί για 50 χρόνια να επιβάλει η κατοχική Τουρκία.

Αν κάτι για το οποίο πρέπει να πιστωθεί στην μαχόμενη Κύπρο, είναι ότι με τη βοήθεια της Ελλάδας, δεν υπέκυψε στην στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας. Δεν λέω ότι δεν θα αναγκαστεί να το κάνει στο (σύντομο) μέλλον.

  • Αλλά, αν η Αθήνα παραμείνει πιστή στην απόφαση της να μην εγκαταλείψει ποτέ την Κύπρο -και αυτό μας τονίζει συχνά-πυκνά ο σημερινός Πρωθυπουργός, τον οποίο πιστεύουμε- δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ αυτό που φοβάται ο κ. Στυλιανίδης: Δεν θα γίνει ποτέ τουρκική η μισή Κύπρος.

Ακούω αυτούς τους ανόητους, που ομιλούν για …πραγματικότητες. Αλλά το επιχείρημα πρέπει να είναι ότι οι λεγόμενες πραγματικότητες επιβάλλονται με την υπογραφή μας. Αν δεν υπογράψουμε εμείς διευθέτηση -διότι λύση δεν πρόκειται να είναι ποτέ- στη βάση των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής, πως θα γίνει η μισή Κύπρος τουρκική.

Οι ανθρωποι, γενικά μιλώντας, αφήνουμε κάποτε τη γλώσσα μας να πάει …περίπατο. Η φράση του υπουργού Ναυτιλίας εντάσσεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Ειλικρινά ομιλώ, επειδή γνωρίζω τον κ. Στυλιανίδη από την αρχή της πολιτικής του καριέρας, ότι είναι απίστευτο, με λίγα λόγια θα πέσω από τα σύννεφα, αν εννοεί αυτό που λέει η φράση ή αν ακόμα και του πέρασε από το μυαλό. Και προφανώς, θέλω να πιστεύω, ότι ήθελε να πει το αυτονόητο: ότι η μισή Κύπρος είναι υπό τουρκική κατοχή.

Διότι, αν έχει ίχνος αλήθειας ότι “η μισή Κύπρος είναι τουρκική”, ευθύνεται και ο ίδιος που συμμετείχε σε κυπριακές κυβερνήσεις και κινήσεις και κόμματα τα οποία βρέθηκαν στην εξουσία.

  • Και αν κάποιος έρθει ξανά να μου πει ότι είχαμε ευκαιρίες να λύσουμε το Κυπριακό και δεν τις …αρπάξαμε, θα του απαντήσω όπως αρμόζει: Οι δήθεν λύσεις που προτάθηκαν στην Κύπρο, πρόβλεπαν ακριβώς αυτό στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Στυλιανίδης. Πρόσφεραν με την υπογραφή μας τη μισή Κύπρο στην Τουρκία.

Αλήθεια το λέω. Δεν πρόκειται να βρεθεί κανένας να υπογράψει αυτή τη διευθέτηση, ούτε ο ίδιος ο Δημήτριος Ιωαννίδης αν ζούσε, που είναι ο άνθρωπος που πρόδωσε την Κύπρο. Η προδοσία της Κύπρου του ανήκει. Είναι έργο της Χούντας των Αθηνών.

Στη δήλωση του κ. Στυλιανίδη αντέδρασαν αυτοί που αντιπροσωπεύουν χουντικές δυνάμεις στην ελληνική Βουλή. Απλά δεν πρέπει να ομιλούν. Αντέδρασε και η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου -και καλώς έπραξε, διότι δικαιούται- η οποία ζήτησε να ανακληθεί η φράση. Υποστήριξε ότι ο υπουργός την «είπε εν τη ρύμη του λόγου», και δήλωσε βέβαιη ότι δεν την εννοούσε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι έχει δώσει αγώνες για την Κύπρο και τόνισε ότι η φράση του ήταν σε «εισαγωγικά». Το τελευταίο πρέπει να το εξηγήσει, όπως και άλλες αναφορές:

Τι σημαίνει η αναφορά στο συσχετισμό δυνάμεων; Επειδή η Τουρκία είναι μεγαλύτερη σε πληθυσμό πρέπει η Ελλάδα και η Κύπρος να υποκύψουν; Όχι βέβαια.

Για όσους δεν παρακολούθησαν το μείζον αυτό θέμα, δημοσιεύω μέρος του κειμένου του ανταποκριτή του Κυπριακού Πρακτορείου (ΚΥΠΕ) στην Αθήνα. Έγραψε τα εξής:

Ο κ. Στυλιανίδης επιχείρησε να αναδείξει ότι οι μάχες του Ελληνισμού για την Κύπρο χρειάζεται συνυπολογίζουν τον συσχετισμό δυνάμεων για να μην υπάρξουν στο μέλλον αντίστοιχες εθνικές τραγωδίες με εκείνη του 1974.

Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε, «και αν κάποιοι υπονοούν άλλου τύπου μάχες, όπως οι μάχες που έδωσε η χούντα και χάθηκε η μισή Κύπρος, εγώ είμαι εναντίον. Γιατί μεγάλωσα στην πράσινη γραμμή και ξέρω τι σημαίνουν οι μάχες να δίνονται απλώς και μόνο ως μάχες fake. Γιατί ο Ελληνισμός δεν έχει άλλα περιθώρια στη Κύπρο, γιατί η μισή Κύπρος είναι τουρκική».

Ο Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήττας ζήτησε από τον Υπουργό να παρέμβει στα πρακτικά και να διαγραφεί η φράση.

«Είπατε ήδη ότι η μισή Κύπρος είναι τουρκική και μείναμε με το στόμα ανοιχτό. Να διορθώσετε στα πρακτικά αυτά που είπατε στη Βουλή των Ελλήνων ότι η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική. Όχι Υπουργέ, είναι υπό κατοχή».

Πιο συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή του, ο κ. Στυλιανίδης, σχολιάζοντας αιτιάσεις αναφορικά με το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε την τουρκική υποψηφιότητα Γενικού Γραμματέα του ΙΜΟ, σημείωσε:

«Οφείλω να απαντήσω ως Έλληνας της Κύπρου και μάλιστα με στοιχεία. Και δίχως διάθεση αντιδικίας. Πρώτον, επειδή γράφηκαν και ακούστηκαν πολλά ότι υπήρξε κυπριακή υποψηφιότητα για την θέση του Γ.Γ. του Διεθνούς Ναυτικού Οργανισμού ΙΜΟ. Επικαλούμαι την δήλωση του κ. Χριστοδουλίδη που ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε ποτέ τέτοια υποψηφιότητα».

«Ποτέ για τον χειρισμό που έκανε η ελληνική κυβέρνηση δεν υπήρξε καμία διαφωνία εκ μέρους της Κυριακής Προεδρίας. Μιλάμε για μάχες του ελληνισμού. Είχα την τύχη να είμαι κυβερνητικός εκπρόσωπος σε μια περίοδο και βοήθησα όπου ο ελληνισμός έδωσε την μεγαλύτερη μάχη για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Υπήρξε απόλυτη αρμονία σε όλες τις ενέργειες», συμπλήρωσε.

«Εάν κάποιοι υπονοούν άλλου τύπου μάχες, όπως οι μάχες που έδωσε η χούντα και χάθηκε η μισή Κύπρος, τότε είμαι εναντίον. Γιατί μεγάλωσα πράσινη γραμμή και ξέρω τι σημαίνει οι μάχες να δίνονται απλά και μόνο ως μάχες fake. Γιατί ο ελληνισμός δεν έχει άλλα περιθώρια στην Κύπρο. Η μισή Κύπρος είναι ήδη τουρκική», συμπλήρωσε.

Μετά την αντίδραση του Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι η φράση του ήταν σε «εισαγωγικά» και ότι ο ίδιος έχει δώσει αγώνες για την Κύπρο.

Παράλληλα, σημείωσε ότι έχουν γίνει αντίστοιχες διατυπώσεις με τις ίδιες λέξεις στην Κυπριακή Βουλή, ακόμη και από Προέδρους Κυπριακής Δημοκρατίας ακόμη και στην Κύπρο.

«Θεωρήθηκε από ορισμένους ότι εγώ παραχώρησα την μισή Κύπρο στην Τουρκία. Όσοι με ξέρουν, ξέρουν και τους αγώνες μου για την ιδιαίτερη πατρίδα μου. Ήταν σε εισαγωγικά η φράση μου και πιστεύω ότι έτσι θα περάσει στα πρακτικά», σημείωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «παρακάμφθηκαν όμως όσα είπα για την πραγματική κατάσταση με τις υποψηφιότητες στον IMO. To πιο σημαντικό είναι ο πρωταγωνιστικός ρόλος στον οργανισμό και στη διεθνή ναυτιλία. Και οι κοινές μάχες του ελληνισμού για να επιβιώσει ο κυπριακός ελληνισμός στην Κύπρο πρέπει να είναι μάχες συνετές, με επίγνωση του συσχετισμού δυνάμεων».

«Γιατί αυτό που έγινε το ’74 και το υπονόησα αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα αρνηθούν τη ρεαλιστική πραγματικότητα τότε ο Κυπριακός ελληνισμός όχι απλά κινδυνεύει αλλά θα βρεθεί προ σκληρών διλημμάτων και δυστυχώς ο Ελληνισμός – όπως έχει συμβεί και σε άλλες τραγωδίες – θα βρεθεί προ νέας εθνικής τραγωδίας», κατέληξε ο ίδιος, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η επιμονή για εδώ και τώρα “διευθέτηση” του Κυπριακού μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία: Έλεος… Οι δικοί μας “ερωτεύθηκαν” λύση που σχεδιάστηκε για την Τουρκία! (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: