Το φάντασμα του Αλεξέι Ναβάλνι στοιχειώνει τον Πούτιν: Δεν τόλμησε ποτέ να προφέρει το όνομά του * Τώρα το Κρεμλίνο κρύβει την σορό του [videos]

Πολίτες της Αγίας Πετρούπολης αφήνουν λουλούδια κι ανάβουν κεριά δίπλα σε φωτογραφίες του Αλεξέι Ναβάλνι, κοντά στο αυτοσχέδιο μνημείο των πολιτικών κρατουμένων της Ρωσίας. EPA/ANATOLY MALTSEV




Στη Ρωσία , δεν αρκεί να σκοτωθεί ένας ηγέτης αντιπολίτευσης. Πρέπει η ηλικιωμένη μάνα του να ταξιδέψει στον Αρκτικό Κύκλο για να ψάξει σε μια φρικτή αποικία σωφρονισμού και σε νεκροτομείο για την σορό του. Επιπλέον, οι Ρώσοι που έχουν το θράσος να αφήσουν μερικά γαρίφαλα στη μνήμη του πρέπει να συλληφθούν.

Ακόμη και μια πρώτη αιτία θανάτου που δημοσιοποιήθηκε, το «σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου», ήταν παραπλανητική, λες και ο θάνατός του πίσω από τα κάγκελα δεν προετοιμάζονταν εδώ και χρόνια.

Όλα αυτά συνέβησαν την επομένη του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι , καθώς ο γραφειοκρατικός μηχανισμός του τεράστιου ρωσικού κράτους στριμώχτηκε, υποβαθμίζοντας τον θάνατο του πολέμιου του Κρεμλίνου με ένα επίχρισμα επίσημης περιφρόνησης και μικροπρέπειας.

  • «Είναι προφανές ότι λένε ψέματα και κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν να παραδώσουν το πτώμα», είπε η Κίρα Γιάρμις, εκπρόσωπος Τύπου τουΝαβάλνι, καθώς η 69χρονη μητέρα του Λουντμίλα  και ένας δικηγόρος μάχονταν για να βρουν την σορό του στην πόλη Σαλεκχαρντ.

Ίσως την επόμενη εβδομάδα, τους είπαν, υποστηρίζοντας ότι η αιτία του θανάτου δεν είχε εξακριβωθεί και ότι απομένουν ακόμη εξετάσεις που πρέπει να γίνουν.

«Ο Πούτιν σκότωσε τον Αλεξέι Ναβάλνι», είπε ο Γκεόργκι Αλμπούροφ, συνεργάτης του Ναβάλνι και ερευνητής του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς. «Το πώς ακριβώς το έκανε σίγουρα θα αποκαλυφθεί, αλλά αυτή τη στιγμή θα γίνουμε μάρτυρες ενός ατελείωτου μαραθώνιου ψεμάτων και παιχνιδιών με τον χρόνο. Ο Πούτιν θα κάνει τα πάντα για να είναι αδύνατο να διαπιστωθεί τι πραγματικά συνέβη στον Αλεξέι».

Προς το παρόν, η Ρωσία προσπαθεί να εμποδίσει την οικογένεια και τους υποστηρικτές του Ναβάλνι. Το έργο έχει μοιραστεί σε χιλιάδες κρατικούς υπαλλήλους, από τους αξιωματούχους του Κρεμλίνου έως τους ανακριτές, εισαγγελείς και δικαστές, αστυνομικούς ειδικών δυνάμεων καταστολής, δεσμοφύλακες, τηλεοπτικούς παρουσιαστές και αρθρογράφους, και πολλούς άλλους: Ο καθένας συνεισφέρει σε μια ακαταμάχητη δύναμη που έχει συντρίψει οτιδήποτε θα μπορούσε να συντείνει σε ένα κίνημα δημοκρατίας στη Ρωσία.

  • Τίποτα προσωπικό! Αυτή είναι η δουλειά. Όπως ακριβώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ανέφερε ποτέ ονομαστικά τον Ναβάλνι, έτσι και τώρα, ο Ναβάλνι, ένας μάρτυρας της δημοκρατίας, δεν αξίζει μιας έστω αναφοράς στην κρατική τηλεόραση. Έτσι είναι πολύ καλύτερα, θα τον ξεχάσει το κοινό…

Αντίθετα, στις όποιες σύντομες αναφορές γίνονταν στον θάνατό του, τού αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός που επινόησε η σωφρονιστική υπηρεσία: «Ο κατάδικος». Αλλά γενικά, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αγνόησαν τον θάνατό του.

Σε διαδηλώσεις έξω από τις ρωσικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, καθώς και στη Ρωσία, οι υποστηρικτές του προσπάθησαν να κάνουν το όνομά του να ακουστεί δυνατά.

«Γεια, αυτός είναι ο Ναβάλνι!» έλεγαν, μια αναφορά στην εισαγωγή των ερευνητικού ντοκιμαντέρ του  στο YouTube, τα οποία τον βοήθησαν να αποκτήσει ένα ευρύ κοινό με βάση την ατζέντα του για την καταπολέμηση της διαφθοράς .

  • Είχε βάλει στοίχημα να οραματιστεί μια πιο ευτυχισμένη Ρωσία, όπου οι άνθρωποι θα ενθαρρύνονται να ενεργούν ηθικά. «Έχουμε τα πάντα – αλλά είμαστε μια δυστυχισμένη χώρα… Η Ρωσία δεν πρέπει να είναι μόνο ελεύθερη, αλλά και ευτυχισμένη. Η Ρωσία θα είναι ευτυχισμένη», είπε σε μια τελευταία εμφάνιση στο δικαστήριο το 2021.

Και σε μια χώρα όπου κυριαρχεί η απάθεια προς την πολιτική, ενθάρρυνε επίσης τον ακτιβισμό και την ενεργή δράση: «Αν αποφασίσουν να με σκοτώσουν, σημαίνει ότι είμαστε απίστευτα δυνατοί… πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δύναμη για να μην τα παρατάμε, να θυμόμαστε ότι είμαστε τεράστια δύναμη που καταπιέζεται από αυτούς τους άθλιους».

Πολλοί από αυτούς τους “άθλιους” εμφανίστηκαν το Σάββατο και άρπαξαν τις ασπίδες και τα ρόπαλά τους , καθώς μικρές ομάδες αφοσιωμένων υποστηρικτών κατευθύνθηκαν σε αγρυπνίες ή μικρές διαδηλώσεις σε 32 πόλεις για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική δολοφονία του Ναβάλνι από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ο Ναβάλνι σκοτώθηκε γιατί δεν μας ένοιαζε», έγραψε ένας διαδηλωτής σε μια πινακίδα μπροστά από τον καθεδρικό ναό Καζάν της Αγίας Πετρούπολης. Συνελήφθη στο άψε σβήσε, όπως και άλλοι 358 σε πόλεις σε όλη τη Ρωσία.

Δεν ήταν η μεγαλύτερη διαμαρτυρία που έχει δει η Ρωσία, αλλά οποιαδήποτε διαδήλωση είναι τώρα σημαντική, καθώς οι αρχές έχουν ουσιαστικά απαγορεύσει τις δημόσιες συγκεντρώσεις.

  • «Γιατί να φοβάσαι; Ζεις μόνο μία φορά», είπε μια νεαρή γυναίκα μιλώντας στην κάμερα στο Sotavision, ένα ανεξάρτητο ρωσικό μέσο ενημέρωσης.

«Αν δεν έρθετε τώρα, τότε πότε;… Δεν είναι ακόμα [τόσο άσχημα όσο] η Λευκορωσία, είναι ακόμα δυνατό να βγείτε έξω και να πείτε τη γνώμη σας».

Όταν δεν προέβαιναν σε συλλήψεις, οι αστυνομικοί είχαν έντονες  αντιπαραθέσεις με τους υποστηρικτές του Ναβάλνι.

«Πηγαίνετε να θρηνήσετε στο μετρό», είπε ένας, καθώς διέλυε ένα πλήθος στην Πέτρα Solovetsky, ένα μνημείο για τα θύματα της πολιτικής καταστολής, κοντά στα πρώην κεντρικά γραφεία της KGB στη Μόσχα.

Την Παρασκευή, ο Πούτιν εμφανίστηκε χαμογελαστός και αστειευόμενος με τους εργάτες του εργοστασίου στο Τσελιάμπινσκ, ώρες αφότου ενημερώθηκε για τον θάνατο του Ναβάλνι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μέχρι το Σάββατο το απόγευμα, η μητέρα του Ναβάλνι δεν είχε καταφέρει να εντοπίσει τη σορό του. Στην σωφρονιστική αποικία , της είπαν ότι ήταν στο νεκροτομείο. Το νεκροτομείο ήταν κλειστό.

 

 

 

Με πληροφορίες από The Guardian, BBC

Ο θάνατος του Ναβάλνι κάνει τον Πούτιν πιο αδύναμο: O Ρώσος πρόεδρος χάνει και τα τελευταία του ερείσματα στη Δύση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: