Τα social στο «απόσπασμα» της Γερουσίας των ΗΠΑ: Εκρηκτική ανάκριση για τους επικεφαλής Facebook, TikTok, Snap, X και Discord, μπροστά σε χαροκαμένους γονείς [videos]

epa11116396 TikTok CEO Shou Chew testifies before a Senate Judiciary Committee hearing on protecting children from sexual exploitation online in the Dirksen Senate Office Building in Washington, DC, USA, 31 January 2024. House lawmakers are finding rare bipartisan support for their Kids Online Safety Act, which seeks to fight online child sexual abuse. EPA/TASOS KATOPODIS




Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες που λένε ότι τα παιδιά τους τραυματίστηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατά τη διάρκεια μιας περιτεπειώδους ακρόασης στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Ο κ. Ζάκερμπεργκ -ο οποίος διευθύνει το Instagram και το Facebook- γύρισε σε αυτούς και είπε ότι «κανείς δεν πρέπει να περάσει» αυτά που είχαν.

  • Αυτός και τα αφεντικά των TikTok, Snap, X και Discord «ανακρίθηκαν» για σχεδόν τέσσερις ώρες από γερουσιαστές.

Οι νομοθέτες ήθελαν να μάθουν τι κάνουν για να προστατεύσουν τα παιδιά στο διαδίκτυο.

Επί του παρόντος, η νομοθεσία περνά από το Κογκρέσο, η οποία έχει ως στόχο να ζητήσει από τις εταιρείες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης να λογοδοτούν για υλικό που δημοσιεύεται στις πλατφόρμες τους.

  • Η ακρόαση της Τετάρτης ήταν μια σπάνια ευκαιρία για τους Αμερικανούς γερουσιαστές να ανακρίνουν τα αφεντικά της τεχνολογίας.

Ο κ. Zuckerberg και ο Διευθύνων Σύμβουλος της TikTok, Shou Zi Chew, συμφώνησαν οικειοθελώς να καταθέσουν – αλλά οι επικεφαλής του Snap, του X (πρώην Twitter) και της πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων Discord αρχικά αρνήθηκαν και έλαβαν κλήσεις από την κυβέρνηση.

Πίσω από τα πέντε αφεντικά της τεχνολογίας κάθονταν οικογένειες που είπαν ότι τα παιδιά τους αυτοτραυματίστηκαν ή αυτοκτόνησαν ως αποτέλεσμα του περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Έκαναν τα συναισθήματά τους γνωστά καθ’ όλη τη διάρκεια, σφύριζαν όταν μπήκαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι και χειροκροτούσαν όταν οι νομοθέτες έκαναν σκληρές ερωτήσεις.

Ενώ η ακρόαση επικεντρώθηκε κυρίως στην προστασία των παιδιών από τη διαδικτυακή σεξουαλική εκμετάλλευση, οι ερωτήσεις διέφεραν ευρέως καθώς οι γερουσιαστές εκμεταλλεύτηκαν την ύπαρξη πέντε ισχυρών στελεχών εκεί υπό όρκο.

Το TikTok – το οποίο ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance – ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Chew ρωτήθηκε εάν η εταιρεία του μοιράστηκε δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ με την κινεζική κυβέρνηση, κάτι που αρνήθηκε.

Ο αμερικανός γερουσιαστής Tom Cotton ρώτησε τον κ. Chew, ο οποίος είναι από τη Σιγκαπούρη, εάν είχε ανήκε ποτέ στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

“κ. Γερουσιαστά, είμαι Σιγκαπουριανός, όχι”, απάντησε ο κ. Τσου.

Ο κ. Cotton στη συνέχεια ρώτησε: “Έχετε ποτέ συνδεθεί ή συνδεθεί με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα;”

Ο κ. Τσου απάντησε: “Όχι, κ. Γερουσιαστά και πάλι. Είμαι Σιγκαπουριανός”.

Πρόσθεσε δε ότι ως πατέρας τριών μικρών παιδιών ήξερε ότι τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν «φρικτά και ο εφιάλτης κάθε γονιού».

Παραδέχτηκε ότι τα δικά του παιδιά δεν χρησιμοποιούσαν το TikTok λόγω των κανόνων στη Σιγκαπούρη που απαγορεύουν σε άτομα κάτω των 13 ετών να δημιουργούν λογαριασμούς.

Αλλά ήταν ο κ. Zuckerberg, διευθύνων σύμβουλος της Meta, που τέθηκε υπό τον μεγαλύτερο έλεγχο, καθώς κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου για όγδοη φορά.

  • Κάποια στιγμή, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ ρώτησε: «Κύριε Ζάκερμπεργκ, τι στο διάολο σκεφτόσασταν;» όταν έδειξε στον προϊστάμενο της τεχνολογίας μια προτροπή στο Instagram που προειδοποιεί τους χρήστες ότι μπορεί να δουν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, αλλά τους ρωτά αν θα ήθελαν «να δουν τα αποτελέσματα ούτως ή άλλως».

Ο κ. Ζάκερμπεργκ είπε ότι η «βασική σκέψη πίσω από αυτό» είναι «αντί απλώς να το εμποδίζεις, να τους βοηθάς να κατευθύνονται προς κάτι που θα μπορούσε να είναι χρήσιμο». Υποσχέθηκε επίσης ότι «θα το εξετάσει προσωπικά».

Κατά τη διάρκεια ερωταπαντήσεων με τον ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Josh Hawley, ο κ. Zuckerberg κλήθηκε να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες που κάθονταν πίσω του.

Σηκώθηκε όρθιος, γύρισε προς το κοινό και είπε: «Λυπάμαι για όλα όσα έχετε περάσει, είναι τρομερό. Κανείς δεν πρέπει να περάσει αυτά που έχουν υποστεί οι οικογένειές σας».

Οι γερουσιαστές απογοητευμένοι από την έλλειψη προόδου

Στο επίκεντρο της ακρόασης ήταν η στάση των εταιρειών σχετικά με τη νομοθεσία για την ασφάλεια στο διαδίκτυο που βρίσκεται επί του παρόντος στο Κογκρέσο.

Αυτό συνοψίστηκε σε μια τεταμένη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Jason Citron του Discord και του Ρεπουμπλικανό βουλευτή Lindsey Graham.

Ο κ. Graham απαρίθμησε μια σειρά από νομοσχέδια που περνούν από το Κογκρέσο σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, ρωτώντας αν ο κ. Citron τα υποστήριξε ή όχι.

Ενώ ο κ. Graham έδωσε στον Citron ελάχιστη ευκαιρία να απαντήσει, το αφεντικό του Discord φάνηκε να έχει επιφυλάξεις για τα περισσότερα από αυτά.

Ο κ. Graham κατέληξε: «Αν περιμένετε από αυτούς τους τύπους να λύσουν το πρόβλημα, θα πεθάνουμε περιμένοντας».

Πριν από την ακρόαση, η Meta είχε ανακοινώσει νέα μέτρα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου ότι οι ανήλικοι πλέον, από προεπιλογή, δεν θα μπορούν να λαμβάνουν μηνύματα στο Instagram και στο Messenger από αγνώστους.

Ο αναλυτής της βιομηχανίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Ματ Ναβάρα είπε στο BBC ότι πίστευε ότι η ακρόαση έμοιαζε με πολλές παρόμοιες, με «πολλές πολιτικές διαδικασίες των ΗΠΑ» και μια τέλεια ευκαιρία φωτογραφίας που παρείχε η απολογία του Ζούκερμπεργκ.

Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι οι γερουσιαστές συμφώνησαν στην ανάγκη διακομματικής νομοθεσίας για τη ρύθμιση των πλατφορμών, το τι θα συμβεί στη συνέχεια παρέμεινε ασαφές.

«Έχουμε δει αυτές τις ακροάσεις ξανά και ξανά και συχνά, μέχρι στιγμής, δεν έχουν οδηγήσει ακόμα στο να υπάρχει ουσιαστικός ή ουσιαστικός κανονισμός», είπε.

«Βρισκόμαστε στο 2024 και οι ΗΠΑ δεν έχουν ουσιαστικά καμία ρύθμιση, όπως επισημάνθηκε στις ακροάσεις, όσον αφορά τις εταιρείες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης».

Τα αφεντικά αποκάλυψαν επίσης πόσους ανθρώπους απασχολούσαν για να ελέγχουν το περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους.

  • Η Meta και η TikTok, με τους μεγαλύτερους αριθμούς χρηστών των πλατφορμών που αντιπροσωπεύονται, δήλωσαν ότι είχαν 40.000 επόπτες η καθεμία, ενώ το Snap είπε ότι είχε 2.300, το X είχε 2.000 και το Discord – που είπε ότι ήταν μικρότερο – είχε “εκατοντάδες” επόπτες.

Μετά την ακρόαση, ορισμένοι από τους γονείς που βρίσκονταν στην αίθουσα οργάνωσαν μια συγκέντρωση έξω, με αρκετούς να καλούν τους νομοθέτες να εγκρίνουν επειγόντως νομοθεσία για να λογοδοτήσουν οι εταιρείες.

«Αυτές οι βλάβες συμβαίνουν από τη μια μέρα στην άλλη στα μέσα παιδιά μας», είπε. «Έχουμε τις μαρτυρίες. Τώρα είναι η ώρα οι νομοθέτες μας να εγκρίνουν τον νόμο για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο».

Πηγή BBC

«Κανείς δεν πρέπει να το περνάει αυτό»: Η στιγμή που ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ απευθύνεται στους γονείς των παιδιών που υπέστησαν κακοποίηση μέσω social media

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: