Τα έσοδα των ομάδων της Σούπερ Λιγκ το 2023 έφθασαν όλα μαζί στο.. 1/6 αυτών της Ρεάλ* Έκθεση UEFA

FILE PHOΤΟ: Ο παίκτης του Παναθηναϊκού Μπένιαμιν Βέρμπιτς (Α) και ο παίκτης του Ολυμπιακού (Δ) διεκδικούν την μπάλα κατά τη διάρκεια του αγώνα Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για τους β’ αγώνες της φάσης των 16 του Κυπέλλου Ελλάδας στο γήπεδο “Γ.Καραϊσκάκης”, την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ




Τα έσοδα των ευρωπαϊκών ομάδων για τη σεζόν 2022-2023 έκανε γνωστά η UEFA μέσω της τελευταίας της οικονομικής έκθεσης.

Οι 14 ελληνικοί σύλλογοι που εξετάστηκαν για την περασμένη σεζόν (ΑΕΚ, Άρης, Αστέρας, Ατρόμητος, Βόλος, Ιωνικός, Λαμία, Λεβαδειακός, Ολυμπιακός, ΟΦΗ, Παναθηναϊκός, Παναιτωλικός, ΠΑΟΚ, ΠΑΣ) συγκέντρωσαν αθροιστικά έσοδα ύψους 159 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που τοποθετεί τη χώρα μας στην 17η θέση της ευρωπαΪκής κατάταξης.

Για να έχουμε ωστόσο μία συγκριτική τάξη μεγέθους, τα ετήσια έσοδα της Ρεάλ ανέρχονται σε 831 εκατομμύρια ευρώ. 

Μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τις ελληνικές ομάδες ήταν τα εμπορικά που ανήλθαν στα 70 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ακολούθησε η εισροή χρημάτων από την UEFA και τις διοργανώσεις της που άγγιξαν τα 29 εκατομμύρια.

 

Σε παρόμοια νούμερα κυμάνθηκαν και τα έσοδα από τα τηλεοπτικά, ενώ τα υπόλοιπα 31 εκατομμύρια προήλθαν από εισιτήρια (19 εκατομμύρια) και διάφορες άλλες πηγές εσόδων (14 εκατομμύρια).

Ανησυχία για τις αναλογίες μισθών – εσόδων

Παρόλα αυτά από την έρευνα της UEFA προέκυψε κι ένα ανησυχητικό κομμάτι που αφορά την οικονομική πολιτική που ακολούθησε η πλειονότητα των ελληνικών συλλόγων.

Συγκεκριμένα οι ελληνικές ομάδες δεν ακολούθησαν σε καμία των περιπτώσεων τις οδηγίες της UEFA στον συσχετισμό εσόδων με μισθούς, καθώς οι τελευταίοι ανήλθαν στα 149 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στο 94% των συνολικών εσόδων.

Το συγκεκριμένο ποσοστό βρίσκεται πολύ μακριά από το 65% που θεωρεί η UEFA ως υγιές για έναν σύλλογο, τη στιγμή που στο προηγούμενο οικονομικό έτος το ποσοστό στην Ελλάδα ανερχόταν μόλις στο 75%. Π

ρόκειται για μια ανησυχητική κλιμάκωση που προκάλεσε οικονομική τρύπα ύψους 68 εκατομμυρίων ευρώ προ φόρων για τις ομάδες της Super League.

Με πληροφορίες από Gazetta

Ο Μπαπέ το πήρε απόφαση: Ενημέρωσε την Παρί ότι αποχωρεί από την ομάδα στο τέλος της σεζόν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: