Τα απόλυτα «sub killer» ελικόπτερα Romeo φτάνουν στην Ελλάδα: Οι συνολικά 18 εναέριοι κυνηγοί υποβρυχίων αναβαθμίζουν την αεροπορία ναυτικού [photos, video]

Tα ΜΗ-60 ROMEO είναι μια ακόμη πλατφόρμα που περνά το πολεμικό ναυτικό στην δικτυοκεντρική εποχή καθώς διαθέτει προηγμένο σύστημα Link 16. Πηγή εικόνων: Lockheed Martin




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL, Aθήνα

Η αντίστροφη μέτρηση για την έλευση των πρώτων ΜΗ-60 Romeo, των πιο σύγχρονων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων που αποκτά το πολεμικό ναυτικό, έχει ξεκινήσει.

Η ένταξη επτά συνολικά ελικοπτέρων του τύπου αυτού, εκτοξεύει τον αριθμό των «κυνηγών υποβρυχίων» (σ.σ. 7 ΜΗ-60 & 11 S-70) στα 18.

Η Παρασκευή θεωρείται μια πιθανή ημέρα άφιξης των δυο πρώτων ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού, όμως όλα είναι ανοιχτά και για την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές από το ναυτικό επιτελείο, τα πάντα εξαρτώνται την παρούσα στιγμή από τον προγραμματισμό των δρομολογίων των αμερικανικών C-17, με τα οποία θα φτάσουν «εν Αθήναις» τα ελικόπτερα.

Το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το αμερικανικό, ώστε να κλειδώσουν την τελική ημερομηνία των αφίξεων.

Η «συσκευασία» των Romeo για το πέρασμα του Ατλαντικού είναι μια ελληνική υπόθεση, διότι στις ΗΠΑ βρίσκεται ο «πυρήνας» των τεχνικών που πιστοποιήθηκαν στον τύπο του ελικοπτέρου. Η απόφαση γι’ αυτή την αποστολή έχει διπλό σκοπό.

Πηγή: Lockheed Martin

Από τη μια πλευρά η απόκτηση μεγαλύτερης εμπειρίας, τώρα που είναι η νέα αρχή για τους ίδιους ως εκπαιδευμένοι πάνω στον τύπο. Και από την άλλη, επειδή τα πάντα πληρώνονται, στο ναυτικό επιτελείο ζύγισαν το κόστος της συγκεκριμένης διαδικασίας, αν το αναλάμβανε εξ ολοκλήρου το US Navy.

Από την στιγμή που οι πιστοποιημένοι μηχανικοί βρίσκονται στις ΗΠΑ, αν πραγματοποιηθεί το αεροπορικό δρομολόγιο του C-17 και φτάσει στην Ελλάδα την Παρασκευή, οι τεχνικοί της 2ης Μοίρας, των S-70 δηλαδή, θ’ αναλάβουν την μετακίνηση και προσωρινή στάθμευση των ΜΗ-60 σε προκαθορισμένο σημείο της 112 αεροπορικής βάσης.

Πηγή: Lockheed Martin

Και με την άφιξη του 3ου ελικοπτέρου, επιστρέφοντας οι πιστοποιημένοι μηχανικοί θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται για να γίνουν οι τεχνικές πτήσεις, εντός της αεροπορικής βάσης της Ελευσίνας και ελεγχθούν όλα τα συστήματα των ελικοπτέρων.

Εκπαίδευση τακτικού επιπέδου

Η άφιξη των τριών πρώτων ελικοπτέρων είναι κατ’ ουσίαν η έναρξη των επιχειρησιακών πτήσεων για τους ιπταμένους, τους χειριστές συσκευών αλλά και τους μηχανικούς. Έως την άφιξη των επόμενων τεσσάρων (σ.σ. τον Φεβρουάριο του 2025) η 1η Μοίρα έχει το «στοίχημα των 365 ημερών».

Τα ελικόπτερα αυτά θα επωμισθούν ένα σημαντικό διπλό βάρος. Και αυτό αφορά αρχικά το τακτικό σκέλος των ήδη εκπαιδευμένων στον τύπο πληρωμάτων, ενώ το δεύτερο σημαντικό σημείο είναι η προετοιμασία όλων εκείνων, ιπταμένων και χειριστών συσκευών που θα βγουν διαθέσιμοι από τον αρχικό πυρήνα που εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ και την HSN 40 Μοίρα στο Τζάκσονβιλ.

Το στοίχημα λοιπόν αφορά στην ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των υπολοίπων πληρωμάτων που βασίζονται στις γνώσεις των πιστοποιημένων συναδέλφων τους μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025.

Και μέσα σε αυτές τις περίπου 365 ημέρες θα πρέπει όλο το ιπτάμενο προσωπικό να έχει δώσει βαρύτητα και στο τακτικό σκέλος του ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να χαρακτηριστούν ως «αυστηρά προσαρμοσμένη» στην εμπειρία των χειριστών που επελέγησαν να σταλούν για την εκπαίδευση στον τύπο από το πολεμικό ναυτικό.

«Αλμυρή» η FOS

Την ίδια στιγμή η άφιξη των ΜΗ-60, σηματοδοτεί και την έναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στα δυο πολεμικά ναυτικά, Ελλάδας & ΗΠΑ, για την υπογραφή της FOS η οποία μπορεί να φτάσει και τα επτά έτη.

Ήδη σε προκαταρτικό στάδιο, οι Αμερικανοί έχουν προτείνει το πλήρες «πακέτο» της μετέπειτα τεχνικής υποστήριξης, ώστε να υπάρχει διαρκής ροή ανταλλακτικών και αναλώσιμων στο Κοτρώνι του Μαραθώνα.

Βεβαίως μια FOS της τάξεως των περίπου 250 εκ. δολαρίων μαρτυρά ότι δεν αρκεί μόνο το κονδύλι για την αγορά 7 ή και 10 ΜΗ-60 Romeo, διότι στη συνέχεια απαιτείται η υποστήριξη της συγκεκριμένης προηγμένης πλατφόρμας, ώστε να μην φτάνουμε σε φαινόμενα- μόνιμα στις ΕΔ- «κανιβαλισμού».

Μέσα από τις συνομιλίες των δυο επιτελείων, καταλήγουν, μέσω των FMS ποιο μοντέλο θ’ ακολουθήσει το πολεμικό ναυτικό, ώστε να μην δημιουργηθούν φαινόμενα που αντιμετωπίστηκαν εκ των υστέρων με τα S-70 Aegean Hawk.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το USNavy έχει τοποθετήσει τα Romeο σε συγκεκριμένο πρόγραμμα ώστε να μην απαξιωθούν ύστερα από κάποια χρόνια τα συστήματά τους λόγω παλαιότητας. Και με τον τρόπο αυτό υπάρχει η διασφάλιση ότι τα ελικόπτερα αυτά θα χουν μπροστά τους αρκετές επιχειρησιακές δεκαετίες.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Υπό κατάρτιση το σχέδιο για την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: 1.500 ευρώ εφάπαξ και τουλάχιστον 120 ευρώ αφορολόγητα ημερήσια αποζημίωση για το πλήρωμα της φρεγάτας ΥΔΡΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: