Υπό κατάρτιση το σχέδιο για την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: 1.500 ευρώ εφάπαξ και τουλάχιστον 120 ευρώ αφορολόγητα ημερήσια αποζημίωση για το πλήρωμα της φρεγάτας ΥΔΡΑ

Ακόμη κι αυτές τις ημέρες στον στόλο καταγράφουν ορισμένες “διαρροές” από το πλήρωμα της φρεγάτας ΥΔΡΑ. Ωστόσο επιτελείς σημειώνουν ότι αυτό συμβαίνει πολλές φορές πριν από τόσο μεγάλα ταξίδια. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Αθήνα

Με εφάπαξ ποσό που φτάνει τον μηνιαίο μισθό ενός κυβερνήτη φρεγάτας και με ημερήσια αποζημίωση που ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις στελεχών τα 120 ευρώ αφορολόγητα, το υπουργείο Εθνικής άμυνας, μετά από την εισήγηση του ναυτικού επιτελείου, στέλνει το μήνυμα ότι με πρώτο το πεδίο εφαρμογής την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θ’ ανταποκριθεί στο αίτημα για ουσιαστική διόρθωση στο «επίδομα στόλου».

Είναι σαφές ότι η προσαυξημένη αντιπαροχή προς τα στελέχη της φρεγάτας ΥΔΡΑ αντικατοπτρίζει την αναγνώριση της πολιτείας σε μια αποστολή υψηλού συμβολισμού και δυσκολίας, καθώς βεβαιώνει την πρόθεση της Αθήνας να βρεθεί στην περιοχή μιας κρίσης, η οποία δεν αφορά μόνο το παγκόσμιο εμπόριο, αλλά και την ελληνική εμπορική ναυτιλία καθώς και τη σημασία της θέσης της χώρας μας στην έξοδο της διώρυγας του Σουέζ.

Το εφάπαξ ποσό σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί στο πλήρωμα, μέρες πριν τον απόπλου της φρεγάτας ΥΔΡΑ, ως χρήματα που ανταποκρίνονται στις πρώτες ανάγκες του κάθε στελέχους, που πρέπει να προετοιμαστεί γι’ αυτή την τόσο απαιτητική αποστολή.

Η ημερήσια αποζημίωση ως «βάση» θα έχει τα 120 ευρώ αφορολόγητα, ενώ όταν υπάρχει θέση ευθύνης, το ποσό αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα προσαυξάνεται.

Όσο οι μέρες περνούν στο Πολεμικό Ναυτικό, μετρούν τυχόν νέες «διαρροές» που συμβαίνουν και κάθε κίνηση που γίνεται από το προσωπικό της φρεγάτας που έχει ετοιμαστεί για τον απόπλου στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η πλήρης αναπροσαρμογή του «επιδόματος στόλου» θα ολοκληρωθεί σε ιδιαίτερα σύντομο διάστημα και στόχο έχει να υπάρξει δικαίωση στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων.

Αγώνας δρόμου από τη Λάρισα στις Βρυξέλλες…

Από την Δευτέρα ο Έλληνας Ανώτατος, Μάχιμος Αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού, βρίσκεται ήδη στο Ευρωπαϊκό στρατηγείο της Λάρισας, σε μια προσπάθεια του επιτελείου, να προλάβει το πιεστικό πλάνο της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ», ως την 19 η Φεβρουαρίου, ημέρα δηλαδή που θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στις Βρυξέλλες σε επίπεδο υπουργών.

Το διάστημα αυτό εργάζονται στο Βέλγιο διπλωμάτες και στρατιωτικοί των αντιπροσωπειών των κρατών μελών της ένωσης, μέσα από το όργανο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας, ώστε στις 19 Φεβρουαρίου να φτάσει στο Συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων ο σχεδιασμός της επιχείρησης πλήρως ολοκληρωμένος από κάθε επίπεδο.

Στρατιωτικές πηγές εξηγούσαν ότι μπορεί η 19 η Φεβρουαρίου να θεωρείται ορόσημο για την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», ωστόσο στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και πριν το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Έλληνας επικεφαλής θα πρέπει να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονηθεί, τόσο από την Αθήνα, όσο και από το στρατιωτικό σκέλος των χωρών που θα εμπλακούν στην Ευρωπαϊκή ναυτική αρμάδα.

Τα όσα είχε πει τις προηγούμενες ημέρες ο Νίκος Δένδιας για την ηγετική εμφάνιση της Ελλάδας στο άτυπο συμβούλιο της ΕΕ και την πρόταση- προσφορά, της χώρα μας ν’ αναλάβει τον επιχειρησιακό ρόλο μέσω του στρατηγείου της Λάρισας, επιβεβαιώθηκαν και από τον Ιταλό ΥΠΕΞ.

Μιλώντας στον ιταλικό Τύπο ο κ. Ταγιάνι επιβεβαίωσε πρώτον, ότι η Ελλάδα θα έχει τον ρόλο που προτάθηκε από τον Έλληνα υπουργό Εθνικής άμυνας, δηλαδή την στρατηγική χερσαία σχεδίαση και έλεγχο της επιχείρησης και δεύτερον ότι την εν πλω διοίκηση θα την αναλάβει η Ιταλία, παρά το γεγονός ότι και η Γαλλία ήθελε ν’ ασκήσει τα καθήκοντα αυτά.

Πάντως ο κος. Δένδιας είχε πολλά να πει με τον Ιταλό πρέσβη που τον επισκέφθηκε την Δευτέρα στο υπουργείο Εθνικής άμυνας.

Πολλά σχετίζονταν με την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», ενώ ορισμένα άλλα αφορούσαν την αμυντική και βιομηχανική συνεργασία.

Ανά 3μηνο ή 6μηνο την σκυτάλη της εν πλω διοίκησης θα παίρνει διαφορετική χώρα ενώ το στρατηγείο θα βρίσκεται πάντοτε στην Λάρισα, παρά το γεγονός ότι κι εκεί θ’ αλλάζει ο επικεφαλής.

Και η φρεγάτα ΥΔΡΑ, όπως έχουμε επισημάνει στην Hellasjournal, θα επιστρέψει μετά τους 3 πρώτους μήνες της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ».

Κι εφόσον η Ευρωπαϊκή ναυτική αρμάδα συνεχίσει την αποστολή αυτή, δεν αποκλείεται την θέση της να πάρει το πλήρωμα και η φρεγάτα ΨΑΡΑ, η οποία έχει ετοιμαστεί κι αυτή γι’ αυτό το πολύ μεγάλο στοίχημα για το πολύπειρο ελληνικό πολεμικό ναυτικό.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Κατέστρεψαν ναυτικά drones των Χούθι λένε οι Αμερικανοί: Ο στρατός των ΗΠΑ κτύπησε ξανά τους φιλο-Ιρανούς στην Υεμένη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: