Στεγνή προειδοποίηση από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για αδιανόητες συνέπειες: Μία επίθεση του Ισραήλ θα μετατρέψει τη Ράφα σε «νεκροταφείο»…

epa11168518 Palestinians search for bodies and survivors among the rubble following Israeli airstrikes on the west of Al Nusairat refugee camp, southern Gaza Strip, 20 February 2024. EPA, MOHAMMED SABER




Χερσαία επίθεση του στρατού στη Ράφα θα μετέτρεπε την πόλη αυτή στον νότο της Λωρίδας της Γάζας σε απέραντο «νεκροταφείο», προειδοποίησε χθες Τρίτη η επικεφαλής του παραρτήματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF) στις ΗΠΑ, προειδοποιώντας μαζί με άλλες ΜΚΟ ότι θα επέτεινε επίσης τον κίνδυνο λιμού στον παλαιστινιακό θύλακο.

«Οι συνέπειες επίθεσης ευρείας κλίμακας στη Ράφα θα είναι αληθινά αδιανόητες», τόνισε η εκτελεστική διευθύντρια του αμερικανικού παραρτήματος των MSF, η Αβρίλ Μπενουά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που αναμεταδόθηκε ψηφιακά, με παρόντες επίσης αντιπροσώπους των μη κυβερνητικών οργανώσεων Oxfam, Refugees International και Διεθνής Αμνηστία.

«Εάν διεξαχθεί στρατιωτική επίθεση σε αυτή την τοποθεσία, θα τη μετατρέψει σε νεκροταφείο», είπε αναφερόμενη στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν βρει καταφύγιο κάπου ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ.

«Εκεί είναι συγκεντρωμένες οι τελευταίες εναπομείνασες υπηρεσίες υγείας και ανθρωπιστικής βοήθειας για τους κατοίκους της Γάζας», πρόσθεσε η κυρία Μπενουά. «Η επίθεση στη Ράφα θα σήμαινε στην πραγματικότητα ότι κόβεται η ζωτικής σημασία σύνδεση με ανθρώπους που τα έχουν χάσει όλα εκτός από τη ζωή τους».

Οι ακατάπαυστοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον παλαιστινιακό θύλακο έχουν καταστήσει «σχεδόν αδύνατη» την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, τόνισε από την πλευρά του ο Τζέρεμι Κονάινταϊκ, ο πρόεδρος της ΜΚΟ Refugees International.

«Ο κίνδυνος, αν δεν επιτραπεί μεγάλη ανθρωπιστική επιχείρηση, ανεμπόδιστη και στο σύνολο της Λωρίδας της Γάζας, είναι πως θα ενσκήψει λιμός», πρόσθεσε. Ο κίνδυνος αυτός εγείρεται «όχι εξαιτίας κάποιου φυσικού φαινομένου», αλλά εξαιτίας «της άρνησης, μόνιμης και εσκεμμένης, πάνω απ’ όλα από την κυβέρνηση του Ισραήλ, να επιτρέψει ανθρωπιστική πρόσβαση», τόνισε.

Η Αβρίλ Μπενουά απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, που είναι «η μόνη λύση για να αποφευχθούν νέοι θάνατοι και νέα δεινά στη Γάζα», την ημέρα που οι ΗΠΑ πρόβαλαν —για τρίτη φορά από την 7η Οκτωβρίου— βέτο σε σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλούσε να κηρυχθεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Διεθνείς οργανισμοί και ΜΚΟ σημαίνουν τις τελευταίες ημέρες ολοένα πιο έντονα συναγερμό για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, πολιορκημένη και κατά μεγάλο μέρος της ισοπεδωμένη έπειτα από είκοσι εβδομάδες πολέμου, όπου 2,2 εκατ. άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με την απειλή να λιμοκτονήσουν, όπως δεν σταματά να προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

  • Υψηλόβαθμος αξιωματούχος μεταβαίνει στη Μέση Ανατολή για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των ομήρων από τη Γάζα

Ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή μεταβαίνει αυτή την εβδομάδα στην περιοχή στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη συμφωνίας με στόχο την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς, ενώ θα έχει επαφές στο Ισραήλ αναφορικά με την επικείμενη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπρετ Μακ Γκουρκ, συντονιστής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, θα έχει συνομιλίες αύριο Τετάρτη στην Αίγυπτο και την Πέμπτη στο Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

Το ταξίδι αυτό πραγματοποιείται την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες και δύο άλλοι μεσολαβητές, το Κατάρ και η Αίγυπτος, προσπαθούν να επιτύχουν πριν από το ραμαζάνι στις αρχές Μαρτίου, μια νέα συμφωνία εκεχειρίας που θα επιτρέψει την παύση επί αρκετές εβδομάδες των μαχών και την απελευθέρωση ομήρων.

Οι επαφές του Μακ Γκουρκ θα γίνουν για να δούμε “εάν μπορούμε να επιτύχουμε αυτήν τη συμφωνία για τους ομήρους”, δήλωσε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους.

Ο απεσταλμένος θα επαναλάβει εξάλλου τις ανησυχίες του προέδρου Μπάιντεν για μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα χωρίς να έχει διασφαλιστεί η προστασία των αμάχων, δήλωσε ο Κίρμπι.

Το Ισραήλ απέρριψε τις επανειλημμένες εκκλήσεις να μην εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα, πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, όπου συνωστίζονται σχεδόν 1,4 εκατ. εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που αναζήτησαν εκεί καταφύγιο από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς.

“Υπό τις παρούσες συνθήκες, χωρίς να ληφθεί υπόψη η ασφάλεια των προσφύγων αυτών, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια επιχείρηση στη Ράφα θα είναι καταστροφή”, δήλωσε ο Κίρμπι.

Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, εκτιμώντας ότι η υιοθέτηση του κειμένου θα υπονόμευε τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου επίθεσής της στις 7 Οκτωβρίου σε ισραηλινό έδαφος, η Χαμάς πήρε περίπου 250 ομήρους, από τους οποίους 130 εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα. Τριάντα εξ αυτών θεωρούνται νεκροί, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Η επίθεση της Χαμάς είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 1.160 ανθρώπων στο Ισραήλ, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε ισραηλινά στοιχεία.

Η απάντηση του Ισραήλ προκάλεσε ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, σκοτώνοντας περισσότερους από 29.000 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της περιοχής που διοικείται από τη Χαμάς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ουάσιγκτον, United States

Ο πρόεδρος της Κολομβίας εναντίον του Ισραήλ, τάσσεται με τον Λούλα: Εκφράζει «αλληλεγγύη» και κατηγορεί το Εβραϊκό Κράτος για «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: