Στα άδυτα της EKAM [videos]: Το Shooting House με πραγματικά πυρά και τα τρία στάδια μάχης σώμα με σώμα – Οι snipers, οι αναρριχητές και οι παραβιαστές

Άνδρες της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) πραγματοποιούν άσκηση για λεωφορειοπειρατεία. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Στα άδυτα της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) μπήκε η εκπομπή «Αυτοψία», με τον Αντώνη Σρόιτερ στον Alpha και παρουσίασε την εκπαίδευση της πιο επίλεκτης ομάδας της ελληνικής αστυνομίας.

Στην εκπομπή μίλησαν οι άνθρωποι πίσω από τις κουκούλες και τα αλεξίσφαιρα.

Η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ) αποτελεί την επίλεκτη Ειδική Μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας. Ανήκει στην Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (Δ.Ε.Α.Δ.) και εποπτεύεται απο τον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στην ίδια Διεύθυνση υπάγονται η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων Ελληνικής Αστυνομίας και η Υπηρεσία Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων.

Η Ε.Κ.Α.Μ. έχει ως αποστολή την αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων (όπως τρομοκρατικές ενέργειες, πειρατείες σε μέσα μεταφοράς, απαγωγές ομήρων, συλλήψεις επικίνδυνων κακοποιών, αντιμετώπιση οχυρωμένων προσώπων, προστασία σε πρόσωπα υψηλής επικινδυνότητας κ.λ.π.), καθώς και την επέμβαση σε επικίνδυνες περιοχές που έχουν σκόπιμα μολυνθεί από χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες ή έχουν ρυπανθεί από ραδιολογικές ή πυρηνικές ουσίες.

Στο ευρύτερο πλαίσιο της αποστολής της η ΕΚΑΜ υποστηρίζει και συμμετέχει όταν κληθεί στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε δύσβατες ή επικίνδυνες περιοχές, καθώς και στον απεγκλωβισμό θυμάτων σε μεγάλες φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές ή μεγάλα ατυχήματα.




Το «σχολείο» επιλογής και οι προπονήσεις

Η  εκπομπή «Αυτοψία» παρουσίασε την εκπαίδευση των στελεχών της, τις δύσκολες στιγμές που έχουν ζήσει τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν και το «σχολείο» επιλογής. Όπως είπε ο διοικητής της ΕΚΑΜ «όταν έχουμε ανάγκες γίνεται σχολείο επιλογής. Πρέπει να δηλώσει κανείς εθελοντής, να περάσει υγειονομική επιτροπή και αθλητικά τεστ».

«Το σχολείο επιλογής κρατάει 2-3 μήνες. Συνήθως ξεκινάνε 200 άτομα και καταλήγουν να γίνουν 10-15, δηλαδή ένας στους 10 και λιγότερο. Συνήθως παραιτούνται, ιδιαίτερα στο πρώτο στάδιο με τις σωματικές ασκήσεις δηλώνουν από μόνοι τους παραίτηση και φεύγουν. Μετά κάνουμε αξιολογήσεις. Όσοι τελειώσουν, για τα πρώτα 2 χρόνια κάνουν υπηρεσίες ρουτίνας» προσθέτει.

Η καθημερινότητα του κάθε αστυνομικού μέλους της ΕΚΑΜ «είναι να έρθει, να κάνει τη γυμναστική του και ανάλογα με το εκπαιδευτικό αντικείμενο θα ασχοληθεί, θα κάνουμε βολές, θα κάνουμε ασκήσεις στο αεροσκάφος, στον πύργο. Γίνονται καθημερινά ασκήσεις».

«Στην προπόνηση προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις μαχητικές ικανότητες, γιατί μπορεί να χρειαστεί να έρθουν σε μάχη σώμα με σώμα. Η εκπαίδευση γίνεται σε τρία στάδια, σε όρθια μάχη, στο έδαφος και για αυτοάμυνα γιατί μπορεί να μας επιτεθούν με αντικείμενο και πρέπει ο άνδρας της υπηρεσίας να ανταποκριθεί σε δευτερόλεπτα» είπε εκπαιδευτής.




Με έσωσε το αλεξίσφαιρο

Ο ίδιος περιέγραψε:

«Πριν χρόνια στη Δάφνη είχαμε πάει μια ομάδα για να συλλάβει έναν δραπέτη που ήταν μέσα σε ένα σπίτι. Πήραμε το ελεύθερο από εισαγγελέα και όταν ο παραβιαστής έφτασε στην πόρτα, έσπασε η μισή γιατί ο δράστης είχε βάλει εμπόδιο από πίσω.

»Όταν σπάσαμε την πόρτα, είδα τα πόδια του και δεν είχαμε άλλο χρόνο, έπρεπε να του επιτεθώ και την ώρα που μπαίνω βλέπω ότι κρατάει ένα μαχαίρι χαμηλά. Αυτό που έκανα ήταν να προσπαθήσω να τον πιάσω αγκαλιά για να τον ελέγξω. Την ώρα που τον αρπάζω, προσπάθησα να κλείσω την απόσταση αλλά είχε και δεύτερο μαχαίρι που κρατούσε ψηλά. Αυτό που έκανα ήταν να κλείσω απόσταση, να του κάνω λαβή για να τον θέσω σε έλεγχο.

»Ευτυχώς είχα κλείσει απόσταση και δεν είχε καλή μηχανική. Με χτύπαγε πίσω αλλά με έσωσε το αλεξίσφαιρο. Στη δεύτερη φάση ήρθε ο δεύτερος συνάδελφος και τον ακινητοποιήσαμε κάτω. Διαπιστώσαμε, δε, ότι σε όλα τα κασώματα είχε μαχαίρια για να επιτεθεί εκ νέου. Ήταν πρώην ακοντιστής».

Η οικογένεια μου έχει συνηθίσει να ανησυχεί

Ο εκπαιδευτής των ΕΚΑΜ στη σκοποβολή είναι άνω των 50 ετών και μετράει 33 χρόνια στην μονάδα καθώς, όπως λέει, «από το 2010 έχω θεμελιώσει να βγω στη σύνταξη».

Στο ερώτημα «τι κάνεις ακόμα εδώ;» η απάντησή του είναι αφοπλιστική: «Αυτό που έχω μάθει, μου φαίνεται ακατόρθωτο να βγω στη σύνταξη. Η οικογένειά μου έχει συνηθίσει να ανησυχεί γι αυτό και κάθε φορά που τελειώνει μια επιχείρηση το πρώτο που κάνω είναι να πάρω τηλέφωνο».

Ωστόσο, όπως λέει, «τα δύο παιδιά μου θα ήθελα να γίνουν επιστήμονες, αν μου έλεγαν ότι θέλουν να μπουν στην ΕΚΑΜ θα τους έλεγα τα πράγματα όπως είναι».




Οι ελεύθεροι σκοπευτές

Πως επιλέγεται κάποιος για να γίνει ελεύθερος σκοπευτής στην ΕΚΑΜ; Πρέπει να διαθέτει υπομονή, τεράστια αυτοσυγκράτηση, επαγγελματισμό και… λίγο ταλέντο στις βολές.

«Εκπαιδεύονται όλοι στις βολές αλλά όποιος έχει ταλέντο έρχεται πιο γρήγορα» λέει ελεύθερος σκοπευτής της ΕΚΑΜ και εξηγεί ότι «το όπλο σταθεροποιείται σε όλα τα σημεία που αγγίζει το σώμα μου, στον ώμο μου, τα δύο χέρια, το μάγουλο. Το κρατάω τόσο σταθερό, ώστε όπως ανασαίνω ο στόχος μου στη διόπτρα ανεβοκατεβαίνει».

«Την ώρα που πυροβολείς υπάρχει μια τεχνική. Όταν θα έρθει η ώρα να πυροβολήσουμε αναπνέω φυσιολογικά, αφήνω την ανάσα να βγει χωρίς να την πιέζω όλη και τότε ο ελεύθερος σκοπευτής πυροβολεί» προσθέτει.

Όπως τονίζει «όταν καλείται ο ελεύθερος σκοπευτής γνωρίζουν όλοι ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει. Η πρώτη βολή είναι τα πάντα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο λάθους, οι βολές μας είναι χειρουργικές».




«Εκπαιδευόμαστε στα 100 μέτρα γιατί η ιστορία έχει δείξει ότι όλες οι βολές έχουν γίνει από τα 50 έως τα 80 μέτρα δεδομένου ότι μιλάμε για αστικό περιβάλλον και όχι για πολεμικό πεδίο. Όλοι οι ελεύθεροι σκοπευτές σε αυτή την απόσταση πρέπει να μπορούν να ρίξουν 3 φύσιγγια σε στόχο που μοιάζει με νόμισμα των δύο ευρώ. Τα όπλα μας μπορεί να ρίξουν έως και τα 1.000 μέτρα», λέει και αποκαλύπτει:

Οι ελεύθεροι σκοπευτές λειτουργούν σε ζευγάρια ως εξής: «Ο ένας χειρίζεται το όπλο και ο άλλος κάνει όλη την υπόλοιπη δουλειά, με τεχνικά μέσα θα μετρήσει την απόσταση, θα πάρει πληροφορίες με τα ειδικά κιάλια που μπορούν να μετρήσουν απόσταση και άνεμο ώστε να υπολογίσουμε ότι η βολή θα είναι ακριβής. Στο ζευγάρι ο νεώτερος έχει το όπλο και ο παλαιότερος κάνει την υπόλοιπη δουλειά γιατί το σημαντικότερο είναι η δουλειά μέχρι να φτάσεις να πυροβολήσεις».

Η εκπαίδευση γίνεται σε έναν ειδικό κλειστό χώρο το Shooting House:

«Μπορεί να αλλάξει σχέδιο και σχήμα, μπορούμε να ρίχνουμε πραγματικά πυρά, να κάνουμε χρήση κρότου-λάμψης, όλες οι σωματικές κινήσεις που πρέπει να κάνει η ομάδα σε έναν κλειστό χώρο. Η εκπαίδευση εδώ είναι το Α και το Ω μιας αντιτρομοκρατικής ομάδας γιατί σε έναν κλειστο χώρο δεν έχεις πολλές κινήσεις, πρέπει να μπεις γρήγορα, αποφασιστικά και με βιαιότητα για να λύσεις το πρόβλημα».




Οι παραβιαστές και τα εργαλεία

Οι παραβιαστές είναι μια ομάδα με νευραλγική ειδικότητα για την επιτύχη έκβαση των επιχειρήσεων της ΕΚΑΜ «αποτελείται από έμπειρους άνδρες που δημιουργούν πέρασμα που θα δώσει στην ομάδα εφόδου την είσοδο στον χώρο που πρέπει να επιχειρήσει. Πολλες φορές έχει συμβεί στο παρελθόν ο παραβιαστής να έρθει πρώτα πρόσωπο με πρόσωπο με τον στόχο».

«Τα συναισθήματα είναι πολλά: Πέραν του άγχους του εμποδίου, έχει να διαχειριστεί το άγχος όλης της ομάδας για να δημιουργήσει πέρασμα και τον κίνδυνο που έχει να αντιμετωπίσει εσωτερικά. Με την εκπαίδευση, μαθαίνουμε να κατευνάζουμε τα συναισθήματα και να λειτουργούμε παρά το στρες. Όλα τα μέλη νιώθουμε κάποια στιγμή φόβο, αλλά αυτός μας κάνει πιο παραγωγικούς και πιο συγκεντρωμένους για να επιστρέψουμε στους δικούς μας ανθρώπους» εξηγεί μέλος της συγκεκριμένης ομάδας της ΕΚΑΜ.




Οι αναρριχητές-καταρριχητές

Μια δεύτερη ειδική ομάδα στους κόλπους της ΕΚΑΜ είναι οι αναρριχητές-καταρριχητές με έναν εξ αυτών να περιγράφει «ένα περιστατικό στον Βύρωνα όπου υπήρχαν πληροφορίες ότι ο δράστης έχει μπλοκάρει τις εισόδους του διαμερίσματος. Ενεργοποιήθηκε η ομάδα καταρριχητών και έκανε την προετοιμασία της στον δεύτερο όροφο για να παρέμβει αν χρειαστεί σε περίπτωση που δεν τα κατάφερνε η ομάδα εφόδου».

«Εκπαιδευόμαστε σε πύργο 18 μέτρων. Η νότια πλευρά έχει παράθυρα πολυκατοικίας, η άλλη πλευρά έχει μπαλκόνια, η τρίτη έχει προσομείωση ελικοπτέρου και η τέταρτη έχει τοίχο καταρριχήσεων. Εκπαιδευτικά έχουμε κατέβει από τον πύργο των Αθηνών και από το φουγάρο στα λιπάσματα στον Πειραιά στα 125 μέτρα» προσθέτει.




Ειδική ομάδα αντιμετώπισης χημικών ή πυρηνικών απειλών

Τα στελέχη της ΕΚΑΜ είναι αυτά που θα αναλάβουν να εξουδετερώσουν δράστες χημικής ή πυρηνικής απειλής με ειδικό εξοπλισμο.

«Ο εξοπλισμός μας δίνει την ασφάλεια για να επιχειρήσουμε με αποτέλεσμα. Έχουμε μάσκα συστήματος κλειστού κυκλώματος που μας δίνει συνεχή παροχή αέρα. Από στη στολή, τα ρούχα, τα παπούτσια, τα υποπόδια έχουν προδιαγραφές για να μας προστατεύσουν» περιγράφει μέλος της ομάδας και συμπληρώνει

«Η βασική μας αρχή είναι πάνω στη μάχη κλειστού χώρου για να μας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είμαστε πάντα ομάδα 4-5 ατόμων με αλληλοκάλυψη, έχουμε κάλυψη 360 μοιρών, κυριαρχούμε στον χώρο, αναγνωρίζουμε την απειλή και την εξουδετερώνουμε».




Και μια γυναίκα

Μεταξύ των 200 ανδρών αστυνομικών της ΕΚΑΜ και μία γυναίκα της ειδικής υπηρεσίας της ΕΛΑΣ, η οποία, μάλιστα, είναι παιδί του μοναδικού αστυνομικού της συγκεκριμένης μονάδας που έχει πέσει νεκρός σε επιχείρησή της το 1997.

Ο Βασίλης Λάππας έπεσε νεκρός σε επιχείρηση σύλληψης κακοποιού στον Πύργο Ηλείας και η Ισιδώρα όταν η επίλεκτη αστυνομικός ήταν μόλις 9 ετών.

«Ήμουν 9 ετών όταν πέθανε ο πατέρας μου. Το έζησα με πολύ πόνο που δεν έχει φύγει ποτέ ακόμα και σήμερα. Μπορεί να ήρθα στην υπηρεσία αυτή αλλά επειδή κάθε μέρα αντικρίζω το μνημείο για τον μπαμπά μου πονάει, τα σκέφτομαι, δεν έχει φύγει ο πόνος» λέει η Ισιδώρα.

Αναφορικά με το πώς βλέπουν την παρουσία της στην ΕΚΑΜ, η αστυνομικός είπε ότι: «το έχω συνηθίσει γιατί έχω 17 χρόνια στην ΕΛΑΣ και στην ΕΚΑΜ είμαι από το 2017. Είναι και δύσκολο και εύκολο. Εύκολο επειδή είμαι αστυνομικός εδώ και χρόνια. Είναι δύσκολο να έρχομαι στην υπηρεσία που υπηρετούσε ο μπαμπάς μου, είναι δύσκολο συναισθηματικά».

Πηγή: Alpha TV

Πυροβόλησε στο κεφάλι και σκότωσε την 29χρονο σύντροφό του: Συνελήφθη στο Ηράκλειο και ομολόγησε ο 39χρονος δράστης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: