Συνεχίζονται οι παλινδρομήσεις και τα πραξικοπήματα του Ερντογάν στην τουρκική οικονομία: Σε 4 χρόνια, αλλάζει έκτο διοικητή στην κεντρική τράπεζα

File Photo A handout photo made available by the Turkish Central Bank Press Office shows Turkish Central Bank Governor Hafize Gaye Erkan speaks at a press conference as she makes a presentation and answers questions during the information meeting organized to introduce the Inflation Report 2023-III, in Ankara, Turkey, 27 July 2023. EPA/Turkish Central Bank Press Office / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Η αποχώρηση της Hafize Gaye Erkan υπενθυμίζει στους επενδυτές ότι τα μεταμεσονύχτια πραξικοπήματα εναντίον αξιοσέβαστων κυβερνητών κάθε άλλο παρά έχουν εκλείψει στην Τουρκία, παρατηρούν οι Financial Times σε άρθρο του Adam Samson το οποίο αναφέρεται στην αλλαγή φρουράς στο πηδάλιο της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Η Erkan, η οποία διορίστηκε ως η πρώτη γυναίκα διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούνιο και έκτοτε έχει αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια, είπε ότι παραιτήθηκε ως αποτέλεσμα μιας εκστρατείας δυσφήμισης εναντίον της. Αλλά για τους ντόπιους και τους ξένους επενδυτές, η όλη ιστορία ανακαλεί στη μνήμη παρόμοια μεταμεσονύχτια πραξικοπήματα εναντίον αξιόπιστων ηγετών της Κεντρικής Τράπεζας.

  • Αργά την Παρασκευή ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan διόρισε τον αναπληρωτή διοικητή της κεντρικής τράπεζας Fatih Karahan στη θέση της Erkan.

Είναι ο έκτος διοικητής της κεντρικής τράπεζας από το 2019, ο οποίος εντάχθηκε στην Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο και είναι μια πολύ γνωστή προσωπικότητα στην οικονομική κοινότητα της Τουρκίας. Θεωρείται ευρέως ως μια από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από μια μεγάλη στροφή προς μια πιο συμβατική νομισματική πολιτική που ξεκίνησε μετά τον διορισμό της Erkan.

  • Ο οικονομολόγος με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια εργάστηκε για σχεδόν μια δεκαετία στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης και αργότερα εντάχθηκε στον όμιλο ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon πριν από το διορισμό του στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

Αναφερόμενη στο ρόλο της Erkan στην οικονομική αναμόρφωση της Τουρκίας, η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο Erdoğan άλλαξε απότομα γραμμή πλεύσης στην οικονομική πολιτική μετά την επανεκλογή του τον Μάιο. Εγκατέλειψε τις αντισυμβατικές πολιτικές που είχαν τροφοδοτήσει μια παρατεταμένη πληθωριστική κρίση και μέχρι την άνοιξη του 2023 πυροδότησε σοβαρές ανησυχίες ότι η Τουρκία οδηγούνταν σε κρίση ισοζυγίου πληρωμών ή ελέγχους κεφαλαίων.

  • Η κεντρική τράπεζα υπό την ηγεσία της Erkan αύξησε τα επιτόκια από 8,5% σε 45% . Έλαβε επίσης μια σειρά από άλλα βήματα που στοχεύουν στη μείωση του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού και στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, ενθαρρύνοντας, παράλληλα, τους ντόπιους να κρατούν λίρες αντί να αποθηκεύουν τις αποταμιεύσεις τους σε δολάρια και χρυσό.

Το πολεμικό σεντούκι της τράπεζας σε ξένο νόμισμα, το οποίο εξαντλήθηκε τα τελευταία χρόνια στην ανεπιτυχή προσπάθεια να στηριχθεί η λίρα, συγκροτήθηκε επίσης εκ νέου κατά τη διάρκεια της θητείας της Erkan. Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα ήταν 85 δισ. δολάρια στο τέλος του 2023, από 48 δισ. δολάρια τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.

Τι σήμαιναν όμως όλα αυτά για τους ξένους επενδυτές;, διερωτάται η εφημερίδα. Επισημαίνεται ειδικότερα ότι οι ξένοι επενδυτές επαναπροσέγγισαν σταδιακά τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία τους τελευταίους μήνες αφού είχαν εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό τις αγορές της χώρας την τελευταία δεκαετία λόγω των ανορθόδοξων πολιτικών του Erdoğan. Η Pimco, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ομολόγων στον κόσμο, είπε στους Financial Times τον περασμένο μήνα ότι άρχισε να αγοράζει χρέος σε λίρες και ότι η Τουρκία θα μπορούσε ακόμη και να ανακτήσει την πιστοληπτική της ικανότητα επενδυτικής βαθμίδας τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ένας από τους πιο επίμονους φόβους των επενδυτών, ωστόσο, ήταν ο κίνδυνος ενός άλλου «περιστατικού στο Ağbal», μια αναφορά στο 2021 όταν ο Erdoğan απέλυσε τον αξιοσέβαστο διοικητή της κεντρικής τράπεζας Naci Ağbal για το θέμα της αύξησης των επιτοκίων. Η αρχική αντίδραση από ντόπιους και ξένους αναλυτές πάντως είναι ότι η αποχώρηση της Erkan δεν αποτελεί επανάληψη της απόλυσης του Ağbal.

Ο Fatih Akcelik, Τούρκος οικονομολόγος της JPMorgan, είπε στους πελάτες, «ενώ οι ξαφνικές αλλαγές ηγεσίας προκαλούν δυσφορία στους επενδυτές, βλέπουμε τον νέο διοικητή [της κεντρικής τράπεζας] θετικό για τον αποπληθωρισμό και τη λίρα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Karahan θα ήταν πιθανότατα πιο επιθετικός στα επιτόκια από ό,τι ήταν η Erkan, καθώς ήταν μέρος μιας τριάδας υποδιοικητών της κεντρικής τράπεζας που θεωρούνται υπέρμαχοι της δραστικής αύξησης των επιτοκίων.

Επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα τι ώθησε την Erkan στην έξοδο, η εφημερίδα σημειώνει ότι οργίαζαν οι φήμες σ την οικονομική κοινότητα της Τουρκίας τις τελευταίες εβδομάδες, αφότου μια πρώην υπάλληλος ισχυρίστηκε ότι ο πατέρας της Erkan διαδραμάτιζε παρασκηνιακό ρόλο στην κεντρική τράπεζα και την είχε απολύσει. Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης ανέδειξαν το θέμα, αλλά η Erkan απέρριψε τους ισχυρισμούς ως «αβάσιμους» και «εντελώς απαράδεκτους».

  • Ο Erdogan φάνηκε να υποστηρίζει την Erkan μόλις την περασμένη εβδομάδα, όταν είπε ότι σκοτεινοί κύκλοι «διεξήγαγαν εκστρατείες με παράλογες φήμες για να διαταράξουν το κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας που πετύχαμε με μεγάλη δυσκολία στην οικονομία».

Η ίδια η Erkan δήλωσε ότι παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους: «Μια μεγάλη εκστρατεία δολοφονίας χαρακτήρων οργανώθηκε εναντίον μου πρόσφατα», είπε η Erkan, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι παραιτήθηκε «για να αποτρέψει την οικογένειά μου και, επιπλέον, το παιδί μου που δεν φταίει σε τίποτα». . . από το να επηρεαστεί περαιτέρω από αυτή τη διαδικασία»,.

Financial Times [Turkey’s central bank rocked by another leadership shake-up]

Χωρίς τους Ρώσους ολιγάρχες τα πάρτι είναι πιά… ξενέρωτα: Οι νύχτες της… παγκόσμιας ηγεσίας στο Νταβός του 2024 [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: