Ριζοσπαστική απόφαση στη Γαλλία για το δικαίωμα στην άμβλωση : Θα θεσμοθετηθεί συνταγματικά – «Εγγύηση στην ελευθερία» της γυναίκας να επιλέξει [videos]

FILE PHOTO People hold placards during an abortion rights protest following the decision by the US Supreme Court to overturn the Roe v. Wade ruling, in Place de la Republique, Paris, France, EPA/Mohammed Badra




Η Γαλλία ετοιμάζεται να κατοχυρώσει την άμβλωση ως συνταγματικό δικαίωμα σε κοινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα, αφού η Γερουσία υπερψήφισε το βράδυ της Τετάρτης.

Η Γαλλία θα γράφει στο σύνταγμά της την «εγγυημένη ελευθερία» των γυναικών να επιλέξουν μια άμβλωση.

Η γαλλική κυβέρνηση, οι νομοθέτες και οι γερουσιαστές είχαν υποστηρίξει ότι το δικαίωμα στην άμβλωση χρειαζόταν πλήρη συνταγματική προστασία καθώς απειλείται στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Αφού το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ το 2022 ανέτρεψε μια απόφαση 50 ετών που προέβλεπε την άμβλωση, γερουσιαστές και νομοθέτες στη Γαλλία υποστήριξαν ότι στην Ευρώπη τα δικαιώματα των αμβλώσεων κινδυνεύουν επίσης να παρασυρθούν ή να περιοριστούν, επικαλούμενοι χώρες όπως η Ουγγαρία, Πολωνία, Ιταλία και Ισπανία.

Μετά από μια μακρά συζήτηση στη Γερουσία την Τετάρτη, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Gabriel Attal, δήλωσε: «Όταν τα δικαιώματα των γυναικών υφίστανται επίθεση στον κόσμο, η Γαλλία σηκώνεται όρθια και τοποθετείται στην πρωτοπορία της προόδου».

Ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης, Éric Dupond-Moretti, δήλωσε: «Αυτή η ψηφοφορία είναι ιστορική … Δηλώνει σε όλους όσους δεν το γνωρίζουν ακόμη ότι οι γυναίκες στη χώρα μας είναι ελεύθερες … και σε ποιο σημείο είμαστε προσκολλημένοι σε αυτή την ελευθερία».

Η Mélanie Vogel, γερουσιαστής των Πρασίνων, η οποία είχε αγωνιστεί για τη συνταγματική αλλαγή είπε: «Αυτή είναι μια ιστορική, φεμινιστική νίκη».

Ο κομμουνιστής γερουσιαστής Ian Brossat είπε: «Θα είναι μια νίκη για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο».

Η αλλαγή στο γαλλικό σύνταγμα αναμένεται τώρα να κερδίσει την έγκριση της απαραίτητης πλειοψηφίας των τριών πέμπτων της κοινής συνόδου του κοινοβουλίου που έχει συγκληθεί για τη Δευτέρα και η οποία παραδοσιακά διεξάγεται στο Παλάτι των Βερσαλλιών.

Ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είπε ότι είχε υποσχεθεί να κάνει την ελευθερία των γυναικών να επιλέξουν μια άμβλωση «μη αναστρέψιμη».

Η εγγραφή του δικαιώματος στην άμβλωση στο σύνταγμα θεωρείται ως ένας τρόπος προστασίας του νόμου που αποποινικοποίησε την άμβλωση στη Γαλλία το 1975.

Ο σοσιαλιστής γερουσιαστής Laurence Rossignol υποστήριξε ότι οπουδήποτε υπήρχαν κέρδη στον δημόσιο και πολιτικό χώρο από «ακροδεξιούς, υπερσυντηρητικούς, λαϊκιστές εθνικιστές… όποιο όνομα κι αν τους δώσεις, όποτε φτάσουν στην εξουσία, τα δικαιώματα των γυναικών είναι ο στόχος τους».

Ο κεντρώος γερουσιαστής Dominique Vérien είπε ότι τα κινήματα κατά των αμβλώσεων γίνονται «ολοένα και πιο ολέθρια» στη Γαλλία, επικαλούμενος επιθέσεις σε κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού στη Γαλλία, αυτοκόλλητα κατά των αμβλώσεων που τοποθετήθηκαν σε ενοικιαζόμενα ποδήλατα στο Παρίσι και το τηλεοπτικό κανάλι CNews, το οποίο αυτή την εβδομάδα ζήτησε συγγνώμη. για μια εκπομπή στην οποία χαρακτήρισε την άμβλωση «την υπ’ αριθμόν ένα αιτία θνησιμότητας στον κόσμο» πριν από τον «καρκίνο και τον καπνό». Ο Βεριέν είπε: «Ας μην είμαστε αφελείς, η Γαλλία είναι διαπερατή σε αυτά τα κινήματα. Πρέπει να προστατεύσουμε αυτήν την ελευθερία».

Το 2022, το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε την παράταση του νομικού ορίου της Γαλλίας για τερματισμό εγκυμοσύνης από 12 σε 14 εβδομάδες, εν μέσω θυμού που χιλιάδες γυναίκες αναγκάζονταν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό κάθε χρόνο για να τερματίσουν την εγκυμοσύνη σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Ισπανία ή η Αγγλία.

Mε πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

 

«Η Ρωσία είναι ο κύριος εχθρός» της Γαλλίας, υποστηρίζει ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin: Ασύμμετρη απειλή, από αντιπάλους χωρίς όρια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: