Πήγε και έγλυψε εκεί που έφτυνε μέχρι τις προάλλες: Ο Ερντογάν προσκύνησε τον δολοφόνο αλ Σίσι… Η Αίγυπτος δεν θα προδώσει την Ελλάδα και την Κύπρο (video)

epa11152419 Egyptian President Abdel Fattah al-Sisi (2-L) and Turkish President Recep Tayyip Erdogan (3-L) reviewing a honor guard during a welcome ceremony at the presidential palace in Cairo, Egypt, 14 February 2024. EPA, TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE HANDOUT




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Είναι να απορεί κανείς με τους, φέροντες ελληνικά ονόματα, αναλυτές, οι οποίοι βρίσκουν πάντα εξαιρετικές τις κινήσεις του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, όπως την περίπτωση της χθεσινής ταπεινωτικής επίσκεψης του στο Κάιρο, όπου τον υποδέχθηκε ο στυγνός δικτάτορας αλ Σίσι, όπως τον χαρακτήριζε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Εάν δεν με απατά η μνήμη του, πέραν των πολλών άλλων επιθέτων, είχε ονομάσει τον Αιγύπτιο πρόεδρο και δολοφόνο, λόγω του στρατιωτικού πραξικοπήματος και της ανατροπής του τότε προέδρου, Μόρσι, γνωστού ελεγχόμενου φίλου του Ερντογάν.

Οι εν λόγω αναλυτές, που εκστασιάζονται μέσα στον “τουρκολαγνισμό” τους, αντί να τονίσουν το μέγα λάθος της πολιτικής του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας που επιχειρεί να το διορθώσει με την επίσκεψη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ομιλούν για εξαιρετική κίνηση. Θα φανεί σύντομα τι ακριβώς είναι…

  • Εμείς δεν κάνουμε καταστροφική πολιτική όταν τα θέματα αφορούν τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πιστεύουμε, κατ’ αρχάς, ότι ο αλ Σίσι, αν και αυταρχικός, είναι ένας ηγέτης-“αλεπού”, ο οποίος δεν πρόκειται να πουλήσει την Ελλάδα και την Κύπρο για χάρη του Ερντογάν. Μίλησα με διπλωμάτες στην Αθήνα και τη Λευκωσία, οι οποίοι είναι ήσυχοι ότι δεν θα αλλάξει η πολιτική του Καϊρου, αντίθετα θα παραμείνει ισχυρά υποστηρικτική στις συμφωνίες που έχουν συνάψει οι τρεις χώρες.

Μου είπαν, και συμφωνώ, ότι ο αλ Σίσι “αγόρασε” ηρεμία στο μέτωπο με την Τουρκία, που βασικά το άνοιξε ο ίδιος ο Ερντογάν, και όχι η Αίγυπτος. Το Κάιρο, παρά τις επιθέσεις που δεχόταν από την Άγκυρα, ήταν προσεκτικό στις απαντήσεις του. Την ίδια στιγμή ενδυνάμωνε τις σχέσεις του με την Αθήνα και τη Λευκωσία, αλλά και με το Ισραήλ.

Από τη στιγμή που ο Ερντογάν υπέκυψε και μάλιστα πήγε αυτός πρώτος στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ο αλ Σίσι δεν είχε λόγο να συνεχίζει να κρατά την πόρτα κλειστή. Την άνοιξε… Ο Τούρκος ισλαμιστής πρόεδρος πέρασε μέσα αποθεώνοντας τον οικοδεσπότη του. Ναι, τον δολοφόνο και τον πραξικοπηματία.

Αλλά, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει τίποτα με τον Ερντογάν. Αυτός είναι. Δεν έχει μπέσα. Δεν έβριζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Δεν έλεγε ότι δεν αναγνώριζε τον εκλεγμένο Πρωθυπουργό της Ελλάδας; Τα έλεγε. Όλα αυτά δεν τον σταμάτησαν να πάει πρώτος στην Αθήνα. Όπως έκανε και με την επίσκεψη στο Κάιρο. Διότι και ο κ. Μητσοτάκης και ο αλ Σίσι, αυτό φαίνεται ότι απαίτησαν…

Σημειώνω, διότι οι τουρκολάγνοι αναλυτές το κρύβουν, ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου ενημέρωνε την Αθήνα και τη Λευκωσία για τις προσπάθειες του Ερντογάν να πείσει τον αλ Σίσι, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας καλών σχέσεων. Και φρόντισε επίσης να επισκεφθεί τη Λευκωσία, μόλις την περασμένη εβδομάδα, αλλά και να καλέσει τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

  • Οι διπλωμάτες στην Αθήνα και τη Λευκωσία αναμένουν τις επόμενες ημέρες μία κινητικότητα από το Κάιρο προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Πρόεδρο της Κύπρου. Και εκφράζουν βεβαιότητα για νέα τριμερή συνάντηση των ηγετών και των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών.

Ο Ερντογάν, μπορεί να κάνει το παλικάρι, αλλά είναι τελικά της …φακής. Ειλικρινά, πως μπορεί ο αναξιόπιστος αυτός άνθρωπος, να αλλάζει τόσο εύκολα συμπεριφορά ως χαμαιλέοντας, και από τις ύβρεις να στέλνει μηνύματα αγάπης;

Ο ισλαμιστής Τούρκος πρόεδρος, προσπαθεί να κλείσει τα πολλά μέτωπα που έχει ανοικτά ενόψει της αναμενόμενης σύγκρουσης με το Ισραήλ, που θα συμβεί πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι θανατηφόρες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Ισραηλίτες πολίτικοί, απ’ όλα το φάσμα, τρέφουν τα ίδια αισθήματα για τον Ερντογάν και την Τουρκία. Έχει ήδη επιβεβαιωθεί ότι τα ταμεία της Χαμάς βρίσκονται στην Άγκυρα τα οποία ενισχύουν η τουρκική κυβέρνηση, το Κατάρ και το Ιράν.

Δεν νομίζω πως οι επιθέσεις φιλίας προς τους πρώην χαρακτηρισμένους, από τον ίδιο, εχθρούς του θα τον σώσουν. Γιατί να κλάψει ο αλ Σίσι; Γιατί να στενοχωρηθεί ο κ. Μητσοτάκης όταν ξεκινήσει η σύγκρουση του Ερντογάν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ;

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Τα απίστευτα ρεζιλίκια του Ερντογάν στο Κάιρο: Ο πραξικοπηματίας αλ Σίσι έγινε “αγαπημένος αδελφός”, αλλά και ο Αιγύπτιος “δικτάτορας” …έπλεε σε πελάγη ευτυχίας! (video)

Τι γυρεύει ο Άντονι Μπλίνκεν στα Τίρανα; Έπρεπε να είχαμε φροντίσει να τεθεί το θέμα του Μπελέρη στον διεφθαρμένο Ράμα από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: