Πέρασε ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια, που δίχασε την κοινωνία… Η ακτινογραφία μίας δύσκολης ψηφοφορίας: Τα «ναί», τα «όχι» και οι απόντες βουλευτές, δεν παρέστη ο Πολάκης

FILE PHOTO: Κόσμος χειροκροτεί από τα θεωρεία μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου: «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», στην Ολομέλειας της Βουλής, Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, με το οποίο η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου αναγνωρίζονται οι σχετικές προβέψεις.

Οι διαφοροποιήσεις («όχι» + αποχές) του κυβερνώντος κόμματος περιορίστηκαν σε χαμηλότερους αριθμούς αυτών που αρχικά ίσως προβλεπόταν, ενώ 11 ήταν τελικά οι αποχές από το ΠΑΣΟΚ. Απών ο Παύλος Πολάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο στόχος επετεύχθη, πάμε παρακάτω, είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός, ενώ ερωτηθείς για τη στάση Σαμαρά, σημείωσε: «Αφού είπαμε, ο καθένας έχει τη δική του άποψη».

Αργότερα σε ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε:

«Σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο. Είμαστε περήφανοι γιατί το Ν/Σ που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες», αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το ομόφυλα ζευγάρια.

 




Αναλυτικά:

Από τη Νέα Δημοκρατία ψήφισαν «ναι» 107 βουλευτές, 20 ψήφισαν «όχι», ενώ κατεγράφησαν και 31 αποχές.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίασε ο Παύλος Πολάκης, ενώ η Νίνα Κασιμάτη δήλωσε «παρούσα» και υπερψήφισε ορισμένα από τα άρθρα.

Από το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε βουλευτής που καταψήφισε, ωστόσο, συνολικά 11 από την κοινοβουλευτική του δύναμη, προτίμησαν την αποχή.

Είναι οι:

  • Ευαγγελία Λιακούλη (Λάρισας, Γραμματέας ΚΟ ΠΑΣΟΚ)
  • Ανδρέα Πουλάς (Αργολίδας),
  • Μανώλης Χνάρης (Ρεθύμνης),
  • Κατερίνα Καζάνη (Εύβοιας)
  • Σταύρος Μιχαηλίδης (Χίου)
  • Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (Λέσβου)
  • Χριστίνα Σταρακά (Αιτωλοακαρνανία),
  • Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Αρκαδίας)
  • Μπουρχάν Μπαραν (Ξάνθης)
  • Απόστολος Πάνας (Χαλκιδικής)
  • Τάσος Νικολαΐδης (Δράμας)

Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ καταψήφισαν Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη.




Η ομιλία Σκέρτσου που έκλεισε τη συζήτηση

Πριν προχωρήσουμε στην ψηφοφορία, θέλω να σας παρακαλέσω, ψηφίζοντας να σκεφτείτε την ανακούφιση που θα νιώσουν άνθρωποι, συνάνθρωποι μας, γνωστοί, φίλοι, συγγενείς, όταν το νομοσχέδιο αυτό υπερψηφιστεί και γίνουν επιτέλους ορατοί και αποδεκτοί.

Την ανακούφιση που θα νιώσουν οι γονείς τους, όταν πάψουν να αισθάνονται ότι δεν πρέπει να ντρέπονται γι΄αυτό που είναι τα παιδιά τους, γι΄αυτό που γεννήθηκαν, γιατί η πολιτεία μας, θα τους αναγνωρίσει πλέον, ως ισότιμους. Η νομοθεσία αυτή, θα μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο τον ίδιο μας τον εαυτό και ταυτόχρονα τους άλλους», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, κλείνοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου, για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας αποτίμησε τη στάση των κομμάτων, σε αυτή τη συζήτηση και τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ισότητα στο γάμο.

Μάθαμε σήμερα εδώ, ότι παρά τις πολιτικές μας διαφορές, μπορούμε να συμφωνούμε σε ορισμένα πράγματα, χωρίς να αίρονται αυτές οι διαφορές, είπε ο ‘Ακης Σκέρτσος και συνέχισε: «Θέλω να ευχαριστήσω την Πλεύση Ελευθερίας, που κράτησε σταθερά εποικοδομητική στάση, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά, που έθεσαν θέματα, τα οποία όμως δεν είναι της παρούσης, και εν πολλοίς τέθηκαν, κατά τη γνώμη μου ταπεινά, για να συσκοτίσουν την αμηχανία τους που υπερψηφίζουν μια εμβληματική κοινωνική μεταρρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα, σαν αντίφαση, ασκούν ακραία κριτική για το κράτος δικαίου – αυτές είναι αντιφάσεις που θα πρέπει να αποφεύγονται για τη δική μας αξιοπιστία.

Για το ΚΚΕ έχω να πω κρίμα. Διότι στην πορεία του για την ουτοπία και την πάλη των τάξεων, που όμως όπως δοκιμάστηκε κατέληξε σε δυστοπία, κάπου ξέχασε τους ανθρώπους και αρνείται να συμπράξει σε μια αυτονόητη μεταρρύθμιση. Αποκαλυπτική, και οφείλω να το σημειώσω, ήταν η συμπόρευση της κατά τα λοιπά χριστεπώνυμης Νίκης με ένα κόμμα που ελέγχεται από τη δικαιοσύνη, ως κόμμα βιτρίνα ενός καταδικασμένου εγκληματία, όπως και ο μισαλλόδοξος λόγος της Ελληνικής Λύσης, που φαντάζεται τη χώρα μας δυστυχώς, εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε και στη διαχείριση που επέλεξε ο πρωθυπουργός ενόψει της αποψινής ψηφοφορίας. «Είναι διαχείριση συνεπής με τη φιλελεύθερη φιλοσοφία και αντίληψη που τον χαρακτηρίζει ως πολιτικό. Και όχι, δεν δημιουργεί ρήγματα συνοχής στη Νέα Δημοκρατία, γιατί δεν κουνάει το δάχτυλο στην αντίθετη άποψη, ούτε απειλεί αυταρχικά, με κυρώσεις, όποιον διαφωνεί, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθέτως, η διαχείριση αυτή ενισχύει τη συνοχή μας ακόμα περισσότερο. Ώστε κλείνοντας, ειρηνικά και αναίμακτα, αυτό το κεφάλαιο, να προχωρήσουμε ενωμένοι στις επόμενες μεγάλες μεταρρυθμιστικές μάχες, που απασχολούν κατά προτεραιότητα την ελληνική κοινωνία», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Τασούλας: Υπερψηφίζω ως γνήσιος συντηρητικός

Με την φράση “Ως γνήσιος συντηρητικός και παραδοσιακός πολιτευόμενος ψηφίζω αυτό το νομοσχέδιο όχι παρά το ότι είμαι συντηρητικός, αλλά ακριβώς επειδή είμαι συντηρητικός”, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, απηύθυνε προς το Σώμα ομιλία θερμής υποστήριξης του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο.

Ο πρόεδρος της Βουλής, αφού ανέγνωσε επί λέξει τον όρκο που δίνουν τα ζευγάρια στον πολιτικό γάμο διερωτήθηκε “που είναι το διαστροφικό, το επαναστατικό, το ανατρεπτικό, το επικίνδυνο;” κι εξήγησε ότι σε αυτή τη διαβεβαίωση που δίνουν δύο άνθρωποι, “δεν κανονίζουμε τη ζωή συμπολιτών μας με βάση τα γούστα τους, παρά τους αναθέτουμε μια υψηλή ευθύνη στην οποία προσχωρούν”.

“Ευθύνη αναλαμβάνουν, ευθύνη θεσμοθετούμε. Κι εμένα προσωπικά ως συντηρητικό και παραδοσιακό άνθρωπο μου αρέσει να προσχωρούν σε θεσμούς ευθύνης όλα τα μέλη της κοινωνίας. Αυτό κάνουμε σήμερα” τόνισε ο κ. Τασούλας και σχολιάζοντας όσους “νομίζουν πως με το να κινδυνολογούν, για τις αξίες, τα έθιμα και τις παραδόσεις ότι υπονομεύονται και κλονίζονται τα ιερά και τα όσια, ότι θα καταργηθεί η παραδοσιακή οικογένεια” υπογράμμισε πως η οικογένεια αυτή κράτησε όρθιο αυτό το έθνος σε δύσκολες εποχές, είναι τόσο στέρεη, τόσο δοκιμασμένη, ώστε δεν χρειάζεται να φοβούνται.

Μάλιστα διερωτήθηκε: “Τώρα αυτή την παραδοσιακή οικογένεια, που τόσο πολλοί την υποστηρίζουν, τόσο λίγο αισθάνονται ότι πρέπει να της έχουν εμπιστοσύνη; Τόσο λίγη εμπιστοσύνη έχετε στους παραδοσιακούς θεσμούς ώστε, επειδή μία μειοψηφία συμπολιτών μας εθελοντικά και με τη δική μας πρωτοβουλία μπαίνει στην ίδια οικογενειακή ευθύνη, απειλεί τα ιερά και τα όσια του έθνους;”. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα τον συλλογισμό του, ο κ. Τασούλας έθεσε το ερώτημα: “Ή μήπως κάποιοι ελάχιστοι από εσάς, είστε εμπορευόμενοι ή παριστάνετε τους θιασώτες αυτών των ιερών και των όσιων του έθνους;”.

Ο πρόεδρος της Βουλής, έλαβε επίσης θέση σχετικώς με τα επιχειρήματα που θέτουν ως προμετωπίδα την αντίδραση της Εκκλησίας. Είπε χαρακτηριστικά: “Αυτό το δικαίωμα σύναψης γάμου ανεξαρτήτως φύλου είναι καίριο αλλά είναι και απλό: αίρεται οποιοσδήποτε περιορισμός φύλου ως προς τα πρόσωπα που συνάπτουν μία δικαιοπραξία κι όχι ιερουργία. Αυτό που συμβαίνει στο πεδίο της έννομης τάξης δεν συμβαίνει στο πεδίο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που έχει τους δικούς της κανόνες στο πλαίσιο της απολύτως σεβαστής θρησκευτικής ελευθερίας ούτε οποιαδήποτε άλλη θρησκευτική κοινότητα ή αξιακή αντίληψη επιβάλλει κάτι διαφορετικό”.

Η κατ’ άρθρο ψηφοφορία

Συνολικά πήραν μέρος στην ψηφοφορία 254 βουλευτές.

Το άρθρο 1 (σκοπός του νομοσχεδίου) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 2 (αντικείμενο) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 3 (Σύναψη γάμου από πρόσωπα του ίδιου φύλου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1350 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 παρών

Το άρθρο 4 ( Απάλειψη διάκρισης λόγω φύλου κατά τον νομοθετικό ορισμό του επωνύμου των τέκνων σε περίπτωση μη επιλογής εκ μέρους των γονέων – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 1505 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 5 (Καθορισμός υπόχρεων προς δήλωση των γεννήσεων – Αντικατάσταση άρθρου 21 ν. 344/1976) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 6 (Επέκταση παροχών και προνομίων σε ομόφυλους συζύγους και γονείς – Προσθήκη άρθρου 228 Α, παρ. 4 στο άρθρο 220 και παρ. 3 στο άρθρο 226 Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου, παρ. 3Α στο άρθρο 151 ν. 5078/2023) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 77 «όχι» και κανένα «παρών»

Το άρθρο 7 (Προστασία από την απόλυση των ομόφυλων γονέων – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 281 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 56 «όχι» και 21 «παρών»

Το άρθρο 8 ( Εφαρμογή άλλων διατάξεων περί αξιώσεων, παροχών και προνομίων των συζύγων και γονέων) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και κανένα «παρών»

Το άρθρο 9 ( Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στη διάθεση και παροχή αγαθών και υπηρεσιών – Τροποποίηση άρθρου 1 και παρ. 2 και 4 άρθρου 3 ν. 4443/2016) ψηφίστηκε με 199 «ναι», 55 «όχι» και κανένα «παρών»

Το άρθρο 10 ( Ρυθμίσεις περιπτώσεων προϋφιστάμενου γάμου προσώπων ίδιου φύλου που τελέστηκε στο εξωτερικό ) ψηφίστηκε με 175 «ναι», 78 «όχι» και 1 «παρών»

Το άρθρο 11 ( Γονεϊκή σχέση που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό) ψηφίστηκε με 172 «ναι», 81 «όχι» και 1 «παρών»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: