Παγκόσμιο ρεκόρ παραμονής στο διάστημα από Ρώσο κοσμοναύτη: 878 ημέρες, 11 ώρες, 29 λεπτά και 48΄΄ σε τροχιά

FILE PHOTO: Ο Ρώσος κοσμοναύτης Όλεγκ Κονονένκο. EPA/MAXIM SHEMETOV / POOL




Ο Ρώσος κοσμοναύτης Όλεγκ Κονονένκο σημείωσε την Κυριακή παγκόσμιο ρεκόρ για το συνολικό χρόνο που πέρασε στο διάστημα, ξεπερνώντας τον συμπατριώτη του Γκενάντι Παντάλκα, ο οποίος έζησε περισσότερες από 878 ημέρες σε τροχιά, ανακοίνωσε η ρωσική διαστημική εταιρεία.

Στις 0830 GMT ο Κονονένκο έσπασε το ρεκόρ, είπε η Roscosmos.

Ο Κονονένκο αναμένεται να φτάσει συνολικά τις 1.000 ημέρες στο διάστημα στις 5 Ιουνίου και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει μετρήσει 1.110 ημέρες.

«Πετάω στο διάστημα για να κάνω το αγαπημένο μου πράγμα, όχι για να κάνω ρεκόρ», είπε ο Κονονένκο στο TASS σε συνέντευξή του από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) όπου βρίσκεται σε τροχιά περίπου 423 χιλιόμετρα από τη γη.

«Είμαι περήφανος για όλα τα επιτεύγματά μου, αλλά είμαι πιο περήφανος που το ρεκόρ για τη συνολική διάρκεια της ανθρώπινης παραμονής στο διάστημα εξακολουθεί να το κατέχει ένας Ρώσος κοσμοναύτης».

Ο 59χρονος πήρε την πρώτη θέση από τον Παντάλκα, συγκεντρώνοντας συνολικά 878 ημέρες, 11 ώρες, 29 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα, είπε η Roscosmos.

Η Σοβιετική Ένωση κατέλαβε εξ απήνης τη Δύση στα πρώτα χρόνια της διαστημικής κούρσας καθώς ήταν η πρώτη που εκτόξευσε δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη – τον Sputnik 1, το 1957 – και στη συνέχεια ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα το 1961.

Αλλά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, το διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας αντιμετώπισε τεράστιες ελλείψεις χρηματοδότησης και στιγματίστηκε από την διαφθορά.

Η Μόσχα επί προεδρίας  Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα δεσμευτεί να αντιστρέψει την παρακμή των διαστημικών προγραμμάτων της Ρωσίας, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, σύμφωνα με αξιωματούχους και διαστημικούς αναλυτές.

Με πληροφορίες από Reuters

 

Φως στην εξέλιξη της ζωής στη Γη: Μικροσκοπικός οργανισμός με αδιάλειπτη παρουσία 450 εκατ. χρόνων – Τι έδειξε έρευνα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: