Luna-25: Οι Ρώσοι επιστρέφουν στη Σελήνη μετά από μισό αιώνα * Εκτόξευση διαστημοπλοίου την Παρασκευή [videos]

Εικόνα από τις προετοιμασίες για την εκτόξευση του Luna-25. Screenshot via Yotube@Space Flight News/




Η Ρωσία θα εκτοξεύσει την Παρασκευή για πρώτη φορά μετά το 1976 διαστημικό σκάφος στη Σελήνη, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

Η εκτόξευση του Luna-25 θα πραγματοποιηθεί “στις 11 Αυγούστου στις 02:10:57 ώρα Μόσχας” (και ώρα Ελλάδας), ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Roscosmos, την ώρα που παγκόσμιες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, έχουν πολλαπλασιάσει αποστολές για προσσεληνώσεις στη Σελήνη.

Η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας, Roscosmos, αναφέρει ότι το κύριο καθήκον της αποστολής είναι η ανάπτυξη των βασικών τεχνολογιών για ομαλή προσγείωση στην κυκλική περιοχή και η διεξαγωγή μελετών επαφής του νότιου πόλου της Σελήνης .

Σε αντίθεση με τους προηγούμενους σεληνιακούς εξερευνητές της Σοβιετικής Ένωσης, το διαστημόπλοιο Luna-25 – όσον αφορά την προσγείωση – είναι θεμελιωδώς διαφορετικό από τους προκατόχους του. Οι σοβιετικοί σεληνιακοί σταθμοί πραγματοποίησαν σεληνιακές προσγειώσεις στην ισημερινή ζώνη, ο νέος σταθμός θα προσφέρει για πρώτη φορά μια ήπια προσγείωση στην κυκλική περιοχή με δύσκολο έδαφος.

Ο πρωτοπόρος κατασκευαστής διαστημικών σκαφών, NPO Lavochkin, σχεδίασε, κατασκεύασε και δοκίμασε το Luna-25.

 

Το Luna-25 συνεχίζει τη σειρά των δραστηριοτήτων εξερεύνησης της Σελήνης της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που τελείωσαν το 1976.

Τότε, το Luna-24 εκτοξεύτηκε με επιτυχία πίσω στη Γη μεταφέροντας περίπου 170 γραμμάρια σεληνιακού εδάφους, συγκεντρώνοντας τα πολύτιμα συλλεκτικά αντικείμενα από το Mare Crisium της Σελήνης. Ωστόσο, η Ρωσία δεν έχει επιστρέψει στη Σελήνη εδώ και σχεδόν 50 χρόνια από τότε.

Η αποστολή Luna-25 πρόκειται να ακολουθηθεί από άλλα σκάφη, μετά τα οποία η Ρωσία σχεδιάζει να ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός πλήρους επιστημονικού σταθμού στη Σελήνη σε συνεργασία με την Κίνα .

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ανακοίνωσε το τέλος της συνεργασίας με τη Ρωσία για την εκτόξευση του Luna-25 και για τις μελλοντικές αποστολές 26 και 27.

Παρά το τέλος της συνεργασίας, η Μόσχα είχε αναφέρει ότι θα συνεχίσει τα σχέδιά της για τη Σελήνη και θα αντικαταστήσει τον εξοπλισμό της ESA με επιστημονικό εξοπλισμό ρωσικής κατασκευής.

 

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μόσχα, Russian Federation

 

Οι άνθρωποι νιώθουν λιγότερα συναισθήματα για τα έργα τέχνης από υπολογιστές: Ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: