Ομόφυλα ζευγάρια: Σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο* Ποιοι βουλευτές λένε «όχι» από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ [live]

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση, Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα κλείσει σήμερα η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργού Επικρατείας: «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις».

Θα προηγηθούν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί το απόγευμα και δεν αποκλείεται εκτός από το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών να τοποθετηθεί συνολικά για τα θέματα της κυβερνητικής πολιτικής, στα οποία έχει ενστάσεις.

Η επέκταση της δυνατότητας σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ιδίου φύλου, υλοποιεί τη συνταγματική αρχή της ελευθερίας και τη συνταγματική αρχή της ισότητας, αναφέρει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεσή της επί του νομοσχεδίου «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις».

Η πρώτη μέρα της συζήτησης ήταν αρκετά έντονη, καθώς δεν έλειψαν οι αψιμαχίες μεταξύ των βουλευτών αλλά και οι ενστάσεις επί της διαδικασίας.

Οι διαφωνούντες σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Ήδη η Νέα Δημοκρατία μετράει αρκετά «Όχι». Ο πρώτος που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής τη διαφωνία του ήταν ο Θάνος Πλεύρης, προαναγγέλοντας αποχή από την ψηφοφορία. Ακολούθησε το απόγευμα ο Μίλτος Χρυσομάλληςδηλώνοντας ότι θα το καταψηφίσει. Την καταψήφιση του νομοσχεδίου ανακοίνωσαν εξάλλου από βήματος τόσο η Άννα Καραμανλή όσο και οι Ευριπίδης Στυλιανίδης, Χαράλαμπος Αθανασίου και Μάριος Σαλμάς. 

Τη διαφωνία του με το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο εξέφρασε και ο Στέλιος Πέτσας, βουλευτής της ΝΔ, από το βήμα της ολομέλειας της Βουλής, ο οποίος δήλωσε ωστόσο, ότι θα επιλέξει την αποχή από την ονομαστική ψηφοφορία και όχι την καταψήφιση.

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία σήμερα θα είναι τελικά ονομαστική, μετά το σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της σύμπραξης Σπαρτιατών και Νίκης. Σημειώνεται επίσης πως στο θέμα παρενέβη και ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.




Μέχρι στιγμής η διαδικασία εξελίσσεται σε… τεστ ισορροπιών για τα κόμματα, τόσο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να υπάρχει ένας προβληματισμός για 4-5 βουλευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειιται για τους Παύλο Πολάκη, Αθηνά Λινού, Μίλτο Ζαμπάρα, Νίνα Κασιμάτη που θα περιμένουμε να δουμε πως θα κινηθούν. Θυμίζουμε πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει βάλει στο τραπέζι το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας, επαναλαμβάνοντας χθες, από τις Βρυξέλλες, ότι όποιος δεν υπερψηφίσει το νομοσχέδιο θα έχει συνέπειες, τις οποίες θα αποφασίσει ο ίδιος.

Για το ΠΑΣΟΚ περίπου το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας των 32 ατόμων φέρεται να είναι κοντά στην αποχή. Θυμίζουμε πως δημοσίως έχουν διαφωνήσει με το νομοσχέδιο οι Παναγιώτης Παρασκευΐδης και Σταύρος Μιχαηλίδης.

  • Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Καλό θα ήταν η ψηφοφορία να είναι ονομαστική

«Η χώρα μας είναι μια δημοκρατική χώρα μέσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και στα παγκόσμια φόρα. Μάλιστα, ο ελληνικός λαός είναι δημοκρατικός και δίδαξε τη Δημοκρατία από αρχαιοτάτων χρόνων. Καλό θα ήταν, λοιπόν, στην πλήρη ελεύθερη έκφραση της Δημοκρατίας που εμφορείται το Ελληνικό Κοινοβούλιο, η συγκεκριμένη ψηφοφορία να είναι ονομαστική. Με αυτόν τον τρόπο και τη Δημοκρατία διασφαλίζουμε και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, κατά τον καλύτερο τρόπο».

Στην ανωτέρω δήλωση προέβη από τον ρ/σ της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος με αφορμή τη συζήτηση σήμερα στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

  • «Προς τι η βιασύνη να ακυρώσουμε διαχρονικές πολιτισμικές μας συνήθειες;»

Με αιχμηρές διατυπώσεις, για τη ρητορική που αναπτύσσεται υπέρ του νομοσχεδίου της ισότητας στο γάμο, μίλησε η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή.

«Δεν στρουθοκαμηλίζουμε. Υπάρχουν παιδιά στη χώρα μας που ζουν και αναπτύσσονται σε ομόφυλες οικογένειες και ναι, αυτά τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά, σε θέματα καταγωγής, διατροφής, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, κληρονομικού δικαίου. ‘Αρα τυχόν κενά του συμφώνου συμβίωσης οφείλουμε να τα ρυθμίσουμε», είπε η βουλευτής της ΝΔ.

«Η επίκληση στο συναίσθημα που επιχειρήθηκε, καθώς και ψευτοδιλήμματα του τύπου ‘ετερόφυλοι γονείς de facto ακατάλληλοι’ και ‘ομόφυλοι γονείς de facto υποδείγματα’ ή νομικά αβάσιμες θεωρίες περί δήθεν de facto κατάληξης των παιδιών ομόφυλων οικογενειών στα ιδρύματα, τη στιγμή που και σήμερα ο νομικός γονέας μπορεί να εξουσιοδοτήσει τα πάντα στον κοινωνικό γονέα, δεν προσφέρουν στην αλήθεια», ανέφερε η κ. Αραμπατζή.

Σχολίασε επίσης και την επίκληση ερευνών σύμφωνα με τις οποίες, τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών έχουν την ίδια ανάπτυξη με τα παιδιά των ετερόφυλων. Όπως είπε οι μελέτες αυτές δεν έχουν εξετάσει την ενήλικη ζωή αυτών των παιδιών, αν και στην ενήλικη ζωή διαμορφώνεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός.

«Προς τι η βιασύνη λοιπόν να ακυρώσουμε διαχρονικές πολιτισμικές μας συνήθειες; Προς τι το ρίσκο να μη διασφαλίσουμε με σιγουριά το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού;», είπε η Φωτεινή Αραμπατζή και αναρωτήθηκε «ποιος μπορεί, συλλήβδην και αξιωματικά, να στερεί από το παιδί τη ζωτική ανάγκη να έχει πατέρα και μητέρα, να του στερεί το σύμβολο, τον ρόλο, τον ακατάλυτο δεσμό με τη μητέρα, όταν αυτό θα τεκνοθετείται από δύο άνδρες, που μπορεί να το αγαπούν και να είναι πανάξιοι άνθρωποι, αλλά μάνα δεν θα είναι κανείς και τότε η σύγχυση και η θολή εικόνα του παιδιού, ως προς τα πρότυπα, δεν θα είναι… αόρατη».

Η βουλευτής είπε ότι ο ρόλος της μάνας είναι αναντικατάστατος και πρόσθεσε ότι σήμερα μπορεί να επιτρέπεται η τεκνοθεσία αλλά αύριο μπορεί να επιτραπεί και η «παραγγελία», γιατί μπορεί το νομοσχέδιο να αποκλείει σήμερα την παρένθετη μητέρα, αλλά είναι βέβαιο ότι η εξίσωση των ομόφυλων στο γάμο, τους εξισώνει και στο δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που είναι σχεδόν νομοτελειακό ότι θα δώσει, σε σχετική προσφυγή, ο ευρωπαίος δικαστής.

Το ίδιο αιχμηρές διατυπώσεις χρησιμοποίησε και για όσους σπεύδουν να χαρακτηρίσουν λαϊκιστές όσους βουλευτές διαφωνούν με την επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται γύρω από την ισότητα στο γάμο.

«Δεν απολογείται η κατά συνείδηση ψήφος. Ψηφίζουμε με τις αρχές και τις αξίες μας, με την περί δικαίου αίσθηση», είπε και αναρωτήθηκε «δεν αντιλαμβάνομαι γιατί το να εκφράζεις την κοινωνία που σε όρισε να την αντιπροσωπεύεις, ειδικά σε θέματα αξιακά και κοινωνικά είναι παλαιοκομματισμός, ψηφοθηρία, αβουλία, ατολμία, απέναντι στην εκκλησία και το λαό. Προσωπικά έχοντας ψηφίσει μέτρα αντιδημοφιλή και δύσκολα, έχω αναμετρηθεί με το πολιτικό κόστος, και δεν δείλιασα ποτέ, ακόμα και στα πολύ δύσκολα που πέρασε αυτή η παράταξη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΙ

Πήγε και έγλυψε εκεί που έφτυνε μέχρι τις προάλλες: Ο Ερντογάν προσκύνησε τον δολοφόνο αλ Σίσι… Η Αίγυπτος δεν θα προδώσει την Ελλάδα και την Κύπρο (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: