Ο Πούτιν «παίζει» με τις ανασφάλειες της Δύσης: Έχω το πλεονέκτημα – Πυρηνικά αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία – «Ναι» σε διάλογο με ΗΠΑ, με τους δικούς του όρους

epa11187988 Russian President Vladimir Putin delivers his annual address to the Federal Assembly at the Gostiny Dvor conference center in Moscow, Russia, 29 February 2024. EPA/SERGEI ILNITSKY




Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε στις 12:13 τοπική ώρα (11:13 ώρα Ελλάδας) την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους στη Μόσχα, δύο και πλέον χρόνια μετά την επίθεση που εξαπέλυσε κατά της Ουκρανίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται κυρίως να παρουσιάσει το περίγραμμα της στρατηγικής της ρωσικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια, περίπου δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές όπου αναμένεται ευρέως ότι θα επανεκλεγεί παραμένοντας στο Κρεμλίνο έως το 2030.

  • Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της, είπε ο Ρώσος πρόεδρος στην ομιλία του ενώπιον του ρωσικού κοινοβουλίου.

Ο Πούτιν επανέλαβε την κατηγορία ότι η Δύση προσπαθεί να καταστρέψει τη Ρωσία από μέσα, προσθέτοντας πως οι περισσότεροι πολίτες υποστηρίζουν την απόφασή του να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία, σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη στρατηγική σταθερότητα, αλλά απέρριψε οποιεσδήποτε προσπάθειες να εξαναγκαστεί η Ρωσία σε συνομιλίες.

Ο Πούτιν είπε ακόμη πως η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει προηγμένα οπλικά συστήματα, περιλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων Zircon, και πως έχει το στρατιωτικό πλεονέκτημα στην Ουκρανία.

  • Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε τις χώρες του ΝΑΤΟ πως κινδυνεύουν με πυρηνική σύγκρουση αν στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, προσθέτοντας πως η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει τον δυτικό στρατιωτικό τομέα της μετά την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Είπε πως όποιος επιχειρήσει να εισβάλει στη Ρωσία θα αντιμετωπίσει πιο σκληρές συνέπειες απ’ ό,τι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επειδή η χώρα έχει τώρα όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους σε εχθρικό έδαφος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και σημαντικοί Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους δήλωσαν αυτήν την εβδομάδα πως δεν σχεδιάζουν να στείλουν χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία, αφού η Γαλλία υπαινίχθηκε το ενδεχόμενο αυτό.

Υποστηρίζει ότι απέτρεψε αποβίβαση Ουκρανών κομάντος

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι απέτρεψαν την αποβίβαση κομάντος των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων στην κατεχόμενη νότια Ουκρανία και διαβεβαίωσαν πως σκότωσαν «έως 25 στρατιωτικούς» και συνέλαβαν έναν άλλο, μια πληροφορία που επιβεβαιώθηκε εν μέρει από την Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως οι στρατιώτες του «κατέστρεψαν μια ουκρανική ομάδα σαμποτέρ του 73ου κέντρου ειδικών ναυτικών επιχειρήσεων που είχε επιχειρήσει να αποβιβαστεί με ταχύπλοα» κοντά στο ισθμό Τεντρίφσκα, στην κατεχόμενη ουκρανική περιφέρεια της Χερσώνας.

«Έπειτα από σύντομη μάχη, τέσσερα πλεούμενα της ομάδας που αποβιβάσθηκε καταστράφηκαν και βυθίσθηκαν, ενώ το πέμπτο ανέκρουσε πρύμναν», πρόσθεσε το υπουργείο.

«Οι απώλειες του εχθρού ανέρχονται σε 25 ουκρανούς στρατιωτικούς. Ένας στρατιωτικός αιχμαλωτίσθηκε», σύμφωνα με το ρωσικό στρατό.

Οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις ανέφεραν επίσης πως μαχητές του 73ου κέντρου ειδικών ναυτικών επιχειρήσεων «έπεσαν ηρωικά στη διάρκεια αποστολής μάχης», σε ανακοίνωσή τους που εκδόθηκε την περασμένη νύκτα.

Στην ανακοίνωση δεν αποκαλύπτεται ο αριθμός των νεκρών ούτε πότε και πού σκοτώθηκαν.

Οι ειδικές δυνάμεις ανέφεραν μόνο πως οι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν καλύπτοντας «την αποχώρηση των κύριων δυνάμεων της ομάδας», η οποία «είχε πραγματοποιήσει μια ειδική αποστολή».

Το κανάλι Rybar στην πλατφόρμα Telegram, το οποίο πρόσκειται στο ρωσικό στρατό και το παρακολουθούν περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα, μετέδωσε από την πλευρά του πως ομάδα ουκρανών κομάντος επιχείρησε να αποβιβασθεί χθες, Τετάρτη, στον ισθμό Τεντρίφσκα.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, οι ουκρανοί στρατιωτικοί έφθασαν με πέντε φουσκωτά, τα τρία από τα οποία βυθίσθηκαν από τα ρωσικά πυρά, ένα εξώκειλε στην ακτή και το τέταρτο ανέκρουσε πρύμναν και κατάφερε να διαφύγει.

Τέσσερις νεκροί Ουκρανοί και ένας τραυματίας βρέθηκαν μέσα στο φουσκωτό που εξώκειλε στην ακτή, σύμφωνα με το Rybar.

Το κανάλι Dva maiora, που επίσης πρόσκειται στο ρωσικό στρατό, δημοσιοποίησε φωτογραφίες στις οποίες εικονίζονται πτώματα με στρατιωτική στολή μέσα σ’ ένα μικρό σκάφος. Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των φωτογραφιών αυτών.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

Σε δεινή θέση οι ουκρανικές δυνάμεις στο Ανατολικό Μέτωπο: Oι ελλείψεις σε πυρομαχικά και εφεδρείες οδηγούν σε νέες απώλειες ανδρών και εδαφών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: