Ο Νετανιάχου διατάσσει εκκένωση και ισοπεδωτική εισβολή στη Ράφα με σκοπό την εξόντωση των τελευταίων ταγμάτων της Χαμάς: Φόβοι για νέα ανθρωπιστική καταστροφή

MIDEAST ISRAEL PALESTINIANS GAZA CONFLICT




Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως έδωσε εντολή στον ισραηλινό στρατό να εκπονήσει ένα διττό σχέδιο για την εκκένωση αμάχων από τη Ράφα, στη νότια Γάζα και τη συντριβή των εναπομεινάντων ταγμάτων της Χαμάς, την ώρα που η πίεση της διεθνούς κοινότητας στο Ισραήλ αυξάνεται.

«Είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος του πολέμου χωρίς να εξοντώσουμε τη Χαμάς και να αφήσουμε τέσσερα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα» και αυτό απαιτεί επίσης «οι άμαχοι να απομακρυνθούν από τις εμπόλεμες ζώνες», επισημαίνει το γραφείο του Νετανιάχου σε ένα δελτίο τύπου.

  • Το Ισραήλ εξαπέλυσε σήμερα αεροπορική επιδρομή εναντίον της Ράφα, της τελευταίας περιοχής του θύλακα όπου οι κάτοικοι της Γάζας έχουν βρει καταφύγιο, παρά τις επικρίσεις για την επίθεση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τις προειδοποιήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων για τον μεγάλο αριθμό νεκρών μεταξύ των Παλαιστινίων, εάν ο ισραηλινός στρατός προωθηθεί στην πόλη.

Η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων κατοίκων της Γάζας που έχουν βρει καταφύγιο στη Ράφα έχει αυξηθεί από τότε που το Ισραήλ απείλησε να πραγματοποιήσει χερσαία επίθεση εναντίον της πόλης, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

 

Η Ουάσιγκτον διαμήνυσε χθες ότι δεν θα στηρίξει καμία ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η δεινή κατάσταση των αμάχων και ο Τζο Μπάιντεν περιέγραψε την απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς ως «υπερβολική».

Έως περίπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι βρίσκονται στη Ράφα, στα νότια της Γάζας η δε Unicef ​​εκτιμά ότι 600.000 από αυτούς είναι παιδιά, με πολλούς ανθρώπους να έχουν ήδη διαφύγει, μετά τους βομβαρδισμούς, βορειότερα.

Η ανταποκρίτρια του SkyNews, Νταϊάνα Μάγκνεϊ (Diana Magnay), εξηγεί ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Γάζας τελούν ήδη υπό διαταγές εκκένωσης. «Γι’ αυτό και υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι συγκεντρωμένοι στη Ράφα».

«Είναι μια πολύ μικρή περιοχή, οπότε πιθανότατα θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν βορειότερα, εάν το Ισραήλ πρόκειται να διεξαγάγει την επιχείρησή του εναντίον των τεσσάρων ταγμάτων της Χαμάς που λένε ότι εδρεύουν στη Ράφα», εκτιμά η ίδια και προσθέτει

«Θα πρέπει να δούμε πώς ακριβώς θα λειτουργήσει όλο αυτό».

«Καμία υποδομή»

«Δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για υποδομές στη Γάζα, ειδικά στο βορρά», αναφέρει ακόμη η Μάγκνεϊ.

«Είναι απίστευτα δύσκολο να βρεθούν προμήθειες εκεί, η πείνα σαρώνει και πραγματικά δεν υπάρχει καμία υποδομή, κανενός είδους. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην περιοχή της Ράφα ζουν σε σκηνές. Είναι μια απελπιστική κατάσταση».

Με πληροφορίες από Reuters, ΑFP, Skynews

Κίτρινες προειδοποιήσεις για χιόνια, παγετό και έντονες βροχοπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο: «Θαμμένη» στο χιόνι η Σκωτία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: