Ο Μαρινάκης έχει παραγγείλει 4 πλοία για μεταφορά υγροποιημένου διοξειδίου του άνθρακα: Θα τον θάβει στο βυθό της θάλασσας, σε εξαντλημένες πετρελαιοπηγές

A handout aerial image made available by BP, showing an aerial view of BP’s Valhall platform in the Norwegian North Sea. EPA, BP , KJETIL ALSVIK




Οι εφοπλιστές έχουν μια ριζοσπαστική ιδέα για τις βιομηχανικές εταιρείες που αναζητούν τρόπους για την εξάλειψη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα: Να μεταφέρουν το υγροποιημένο  CO2 στη θάλασσα και να το θάψουν βαθιά κάτω από τον πυθμένα του ωκεανού σε εξαντλημένες πετρελαιοπηγές

Αυτό αναφέρει η Wall Street Journal σε δημοσίευση ανταπόκρισης του Costas Paris από την Αθήνα με τίτλο A New Solution for CO2 Emissions: Bury Them at Sea.

Το μεγαλύτερο ναυπηγείο στον κόσμο, το HD Hyundai Heavy Industries, και η ελληνική πλοιοκτήτρια εταιρεία Capital Product Partners (ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη) έχουν σχεδιάσει ένα εξειδικευμένο πλοίο για τη μεταφορά υγροποιημένου CO2. Σχεδιάζουν τέτοια πλοία να μεταφέρουν το φορτίο τους σε εξαντλημένες υπεράκτιες πετρελαιοπηγές και πηγάδια φυσικού αερίου, όπου θα ενταφιάζεται για μόνιμη αποθήκευση.

  • Η Capital Product Partners υπέγραψε συμφωνία για τέσσερα τέτοια πλοία, τα οποία θα παραδοθούν το 2025 και το 2026 και τα οποία κοστίζουν συνολικά περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια.

«Τα πλοία μεταφέρουν τα πάντα, από το πετρέλαιο μέχρι τα έπιπλα. Τώρα θα μεταφέρουν τις εκπομπές μας, που στην πραγματικότητα είναι διαχείριση αποβλήτων», δήλωσε ο Jerry Kalogiratos, διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο Capital Product Partners, η οποία διαχειρίζεται περισσότερα από 100 φορτηγά πλοία.

Τα πρώτα μεγάλα πλοία που έχουν σχεδιαστεί για τη μεταφορά υγροποιημένου CO₂ αναμένεται να παραδοθούν το 2025 και το 2026. Κάθε πλοίο μπορεί να μεταφέρει περισσότερους από 25.000 μετρικούς τόνους CO₂.

  • Η Capital Product Partners δήλωσε ότι επένδυσε στα πλοία μετά από συνομιλίες με ορισμένους από τους μεγαλύτερους πελάτες της, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ενεργειακών εταιρειών, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και εμπόρων εμπορευμάτων. Ο κ. Kalogiratos δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι η θαλάσσια μεταφορά CO2 θα απογειωθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν πηγάδια στην ενδοχώρα για την αποθήκευση των εκπομπών. Η παγκόσμια αγορά δέσμευσης, αξιοποίησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί σε 5,2 δισ. δολάρια έως το 2026 από 2,6 δισ. δολάρια το 2021, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 15%, σύμφωνα με την εταιρεία BCC Research με έδρα τη Βοστώνη.

Ο κ. Καλογηράτος δήλωσε ότι η Capital Product Partners γνωρίζει τις ανησυχίες για την ασφάλεια, αλλά κανένας από τους δυνητικούς πελάτες της δεν έχει εγείρει τέτοια ζητήματα. Αν και δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις, ο Kalogiratos δήλωσε ότι η Capital Product Partners βρίσκεται σε συζητήσεις με έναν αριθμό ευρωπαϊκών εταιρειών εκπομπών καθώς και με μεγάλες ενεργειακές εταιρείες στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Η ιαπωνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε πρόσφατα να δεσμεύσει 13 εκατομμύρια μετρικούς τόνους CO2 ετησίως έως το 2030, χρησιμοποιώντας τοπική και διασυνοριακή αποθήκευση.

WSJ [A New Solution for CO2 Emissions: Bury Them at Sea]

Η τελική σύγκρουση της Δύσης με τη Ρωσία θα γίνει για τα τρισεκ. των ορυκτών πόρων της Αρκτικής: Γίνονται προσβάσιμοι με το λιώσιμο των πάγων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: