Ο Κασσελάκης ανέβηκε στο… ρινγκ και περιμένει: Ποιοι θα σταθούν απέναντί του στις 10 Μαρτίου – Μετά, το μέλλον είναι αδιόρατο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία (Κ) χαιρετάει τους συνέδρους, κατά την έναρξη των εργασιών του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συυμαχία, που πραγματοποιείται στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο, στο Παλαιό Φάληρο, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Από χθες Πέμπτη, το δράμα του ΣΥΡΙΖΑ κορυφώνεται. Αρχικά με την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα λίγα λεπτά πριν την έναρξη του συνεδρίου και αμέσως μετά με την «πρόκληση» του Στέφανου Κασσελάκη «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε».

Οι εκλογές, λοιπόν, για την ανάδειξη νέου προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λίγους μόνους μήνες μετά την ανάδειξη του κ. Κασσελάκη θα πραγματοποιηθούν, εκτός απροόπτου στις 10 Μαρτίου.

  • Εκεί ο κ. Κασσελάκης περιμένει τον αντίπαλο ή τους αντιπάλους του. Ήδη, οι διεργασίες όσων τον αμφισβητούν είναι πυρετώδεις. Θα υπάρξει αντίπαλος σίγουρα, ίσως και αντίπαλοι.

Τα ονόματα που ακούγονται είναι περισσότερα από τρία: Η Όλγα Γεροβασίλη, ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Σωκράτης Φάμελλος φέρονται ως υποψήφιοι.

Σε δεύτερο επίπεδο συζητούνται τα ονόματα των Νίκου Παπά, Παύλου Πολάκη ακόμη και του Νίκου Φαραντούρη, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για δική τους υποψηφιότητα.

Σε κάθε περίπτωση ο κατάλογος άνοιξε και περιμένει τον ή τους αντιπάλους του κ. Κασσελάκη. Είναι προφανές ότι αυτή τη φορά, όποιος ή όποιοι σταθούν απέναντί του εάν χάσουν μετά από όλα όσα έχουν προηγηθεί χάνουν σημαντικά σε κύρος και επιρροή.

Υπενθυμίζουμε δε, ότι οι τρεις από τους τέσσερις αρχικούς του αντιπάλους (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Στέφανος Τζουμάκας) βρίσκονται σήμερα εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Και έχει μείνει μόνον ο Νίκος Παπάς που μάλιστα συνασπίστηκε μαζί του στον δεύτερο γύρο της προηγούμενης διαδικασίας.

Η 10η Μαρτίου πιθανότερη ημερομηνία

Η οριστική ημερομηνία των εκλογών θα γίνει γνωστή στο Συνέδριο, το οποίο ολοκληρώνεται την Κυριακή. Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, για να στηθούν οι κάλπες πρέπει να μεσολαβήσουν δύο εβδομάδες, άρα εκλογές πριν από τις 10 Μαρτίου αποκλείεται να γίνουν.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Μαρτίου θα παρουσιαστεί στον Αυλώνα ο Στέφανος Κασσελάκης, προκειμένου να υπηρετήσει την 20ήμερη στρατιωτική του θητεία.

Το σενάριο οι εσωκομματικές εκλογές να πραγματοποιηθούν αμέσως μετά, συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες.

Πώς θα στηθούν οι κάλπες

Οι εκλογές που είχαν προγραμματιστεί έτσι κι αλλιώς προέβλεπαν τρεις «κάλπες»: Γιατην εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, την εκλογή νέων Νομαρχιακών Επιτροπών και την εκλογή Οργανώσεων Μελών. Τώρα απλώς θα προστεθεί και μια τέταρτη για την εκλογή προέδρου.

Η διαδικασία θα είναι όπως και η προηγούμενη, ωστόσο μένει να φανεί αν είναι εφικτή και η αδιάβλητη ηλεκτρονική ψηφοφορία, την οποία επιθυμεί ο κ. Κασσελάκης, προκειμένου να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη.

Η παρέμβαση Τσίπρα

Το μείζον γεγονός πάντως, είναι η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα και φυσικά τα όσα είπε. Οι εκτιμήσεις και οι αναγνώσεις για τα όσα εννοούσε με τα τα όσα δήλωσε είναι πολλές. Κάθε πλευρά, προφανώς, κρατάει αυτό που βολεύει στο δικό της αφήγημα.

Ορισμένοι κάνουν λόγο για αποδοκιμασία του κ. Κασσελάκη και άλλοι για γενικότερη προειδοποίηση που άργησε μάλιστα.

Πάντως, συνεργάτες του κ. Κασσελάκη, μετά την δια ζώσης σκληρή απάντηση που έδωσε ο ίδιος με την ομιλία του, σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Τσίπρα, σημείωναν ότι «η Ιστορία επαναλαμβάνεται», με την έννοια πως ο πρώην πρωθυπουργός κάνει και αυτή τη φορά ότι έκανε με τον προκάτοχό του Αλέκο Αλαβάνο.

Σημείωναν επίσης πως η χρονική στιγμή που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας να παρέμβει «δεν βοηθάει την κατάσταση, την κάνει χειρότερη, με ενδεχόμενο ένα αρνητικό αποτέλεσμα για τον χώρο στον οποίο ο ίδιος ομνύει» .

Και κατέληγαν λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας «τα έβαλε με όλους»: τον Κασσελάκη, τους διαφωνούντες, αλλά και τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε τυχόν αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα να μη χρεωθεί και στον ίδιο, αλλά σε όλους τους άλλους.

Ζαχαριάδης: Ασφαλώς θα υπάρξει υποψηφιότητα 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιστρέψει και φυσικά θα υπάρξει αντιπαραθετική υποψηφιότητα στο συνέδριο», είπε ο Κώστας Ζαχαριάδης, τονίζοντας πως δεν δέχεται να ακούει τον πρόεδρο του κόμματος να λέει: «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε». «Εγώ δεν μπήκα σε κόμμα αντιπάλων», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό είναι μια απολίτικη, αυταρχική αντιμετώπιση» είπε για την αποστροφή του Στέφανου Κασσελάκη στο Συνέδριο.

«Πρέπει να διεξάγουμε έναν πολιτικό και φυσιολογικό διάλογο στο κόμμα μας, δεν θα το κάνουμε αρένα. Δεν αντιμετωπίζουμε εχθρούς», είπε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ερωτηθείς για αν θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση επανεκλογής της του Στέφανου Κασσελάκη, ο Κώστας Ζαχαριάδης είπε: «εγώ 20 χρόνια έχω αλλάξει τρεις προέδρους και θα αλλάξω και τέταρτο. Δεν υπάρχει λευκή επιταγή σε κανέναν ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα του 4%».

Σε ό,τι αφορά στην παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα που τάραξε για τα καλά τα νερά και στην ουσία δρομολόγησε τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Ζαχαριάδης χαρακτήρισε ως «απολύτως θετική» την παρέμβαση.

«Σηκώνει το μπόι του και λέει τα πράγματα με τον τρόπο που εκείνος τα βλέπει», είπε για τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και παραδέχθηκε πως, «έχουμε σοβαρό πρόβλημα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ».

Είπε ωστόσο πως, «έχουμε και μία διαδικασία που αυτή η ηγεσία μπορεί να αλλάξει», παρατηρώντας πως, «κατά την περίοδο Κασσελάκη, αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει βήμα σταθεροποίησης, το κόμμα κατρακυλά», διαπιστώνοντας πως, «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οργανωτικά και πολιτικά αφυδατωμένος».

Βασίλης Κόκκαλης: Ο Κασσελάκης θα κερδίσει

Αν γίνουν εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, νικητής θα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, υποστήριξε ο Βασίλης Κόκκαλης.

«Θα φανεί μέχρι την Κυριακή αν θα υπάρξει αντίπαλος», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Κουμουνδούρου από το απόγευμα της Πέμπτης, μετά την παρέμβαση Τσίπρα και την απάντηση Κασσελάκη περί «αντιπάλου».

«Ορθά ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε προσφυγή στις κάλπες», τόνισε και πρόσθεσε «ήταν μία σοφή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, στον σωστό χρόνο, αλλά και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης προχθές στην ΠΓ ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα να προσφύγει στην κάλπη».

«Πιστεύω ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα κερδίσει τις νέες εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε. Ερωτηθείς σε περίπτωση που ξανακερδίσει τις εκλογές ο κ. Κασσελάκης, θα έχει επιταγή τετραετίας και θα είναι ο αδιαμφησβήτητος πρόεδρος μέχρι τις εκλογές; O ίδιος απάντησε: «Εννοείται, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι δεν θα υπάρχει αμφισβήτηση».

Στη συνέχεια εξήγησε ότι «η προσφυγή στις κάλπες προϋποθέτει ένα πράγμα: την εξάλειψη της παθογένειας της εσωστρέφειας»

«Πάμε σε νέο κόμμα»

Σχετικά με τις βλέψεις του κ. Κασσελάκη για το όνομα και το σύμβολο του κόμματος και το ερωτηματολόγιο, ο ίδιος είπε ότι «σίγουρα, πάμε σε νέο κόμμα, δεν θα το έλεγα “κόμμα Κασσελάκη”. Η εντολή που έλαβε τον Σεπτέμβρη, ήταν εντολή ανανέωσης και αλλαγής. Από εκεί και πέρα η ανάγκη να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επιβεβλημένη, αλλά με την βοήθεια όλων των στελεχών».

Έκρηξη Κασσελάκη και σκληρή απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα για την αμφισβήτηση: Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε (σε εκλογές)! Οι μεσσίες έχουν τελειώσει

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: