Ο υποκριτής Ερντογάν δεν ντρέπεται, θα συναντηθεί με τον …«πραξικοπηματία» και …«δολοφόνο» αλ Σίσι: Μια “ευτυχισμένη” ένωση δύο μισητών εχθρών την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου…

epa11069328 Egyptian President Abdul Fattah al-Sisi (R) meets with US Secretary of State Antony Blinken (2R) at the Presidential Palace in Cairo, Egypt. EPA, EGYPTIAN PRESIDENTIAL OFFICE HANDOUT




Η τουρκική Προεδρία ανακοίνωσε και επισήμως εχθές ότι ο ισλαμιστής Πρόεδρος της κατοχικής χώρας, Ταγίπ Ερντογάν (Erdoğan) θα επισκεφθεί το Κάιρο, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο αλ Σίσι (Sisi), στις 14 Φεβρουαρίου.

Η ημερομηνία προεξοφλείτο εδώ και μέρες από τα τουρκικά ΜΜΕ, προκαλώντας μεταξύ άλλων και σχόλια περί… συνδήλωσης με τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου.

Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι στις συνομιλίες στο Κάιρο θα εξεταστούν «τα βήματα που μπορούν να γίνουν για τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου και την αναζωογόνηση των μηχανισμών διμερούς συνεργασίας υψηλού επιπέδου. Εκτός από τις διμερείς σχέσεις, στις συναντήσεις θα ανταλλαγούν απόψεις και για τρέχοντα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ιδίως για τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.»

Την έμφαση στην κατεπείγουσα αναζήτηση λύσης για τη Γάζα από τον μουσουλμανικό (και όχι μόνο τον αραβικό) κόσμο υπογραμμίζει και το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφθεί το Κάιρο προερχόμενος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), όπου επίσης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

Ωστόσο, συνολικά η σχετική με την πρώτη μετά σχεδόν 12 έτη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στο Κάιρο (στις 18 Νοεμβρίου 2012 είχε συναντηθεί εκεί με τον Mohamed Morsi) αρθρογραφία στα τουρκικά ΜΜΕ συνομολογεί πως πρόκειται για μια επίσκεψη ευρύτερων στοχεύσεων και εν δυνάμει ιστορικής σημασίας, καθώς θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αλλαγή δυναμικής στις τουρκο-αιγυπτιακές σχέσεις αμοιβαίου οφέλους και καθοριστικής σημασίας σε περιφερειακό επίπεδο.

Θα πρέπει δε ιδιαιτέρως να επισημανθεί ότι η εκτίμηση αυτή συνιστά κοινό τόπο στο σύνολο της τουρκικής αρθρογραφίας, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης:

Μια σπάνια στιγμή σύμπλευσης φιλοκυβερνητικών όλων των αποχρώσεων και αντιπολιτευόμενων, τόσο φιλοδυτικής όσο και ισλαμιστικής ή εθνικιστικής τοποθέτησης, αρθρογράφων, παρά τις επιφυλάξεις για την ισχύ αυτής της δυναμικής που εκφράζονται από την εθνικιστική αλλά και την αριστερή ανάλυση και τον κατά περίπτωση ειρωνικό τόνο του σχολιασμού εκ μέρους της φιλοδυτικής αρθρογραφίας [Hasan Göğüş -Τ24 «o Erdoğan επέλεξε την ημέρα των ερωτευμένων για να συναντηθεί με αυτόν που χαρακτήριζε «δολοφόνο» και «πραξικοπηματία» κ.α.]

Όσον αφορά την ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών, η διπλωματική συντάκτρια της φιλοκυβερνητικής Daily Sabah, Didenur Dastan,  και η αντιπολιτευόμενη/φιλοδυτική αναλυτρια Zeynep Gürcanlı/Ekonomi συμφωνούν εν πολλοίς ότι τα βασικά σημεία της είναι: το Παλαιστινιακό, το θέμα της ζητούμενης σταθεροποίησης της Λιβύης (στον απόηχο και της πρόσφατης επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν (Fidan) στην Τρίπολη), και η αναγγελθείσα προ εβδομάδος (και πάλι από τον ίδιο) πώληση τουρκικών UAV στην Αίγυπτο.

Η Gürcanlı προσθέτει εμφατικά στον κατάλογο ως θέμα και την πηγή τής 12ετούς εχθρότητας Άγκυρας-Καΐρου: την παρουσία και δράση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τουρκία. Η ίδια ωστόσο παραδέχεται ότι αυτή έχει ήδη σταδιακά αδρανοποιηθεί.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι συναφώς άρθρο γνώμης του Mustafa Kaya στην αντιπολιτευόμενη/ισλαμιστική εφημερίδα MilliGazete Τι θα αλλάξει στην περιοχή αν Άγκυρα και Κάιρο δράσουν από κοινού;»] όπου εκτίθεται αναλυτικά το θέμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αποδίδεται «ορθή στάση» στην επιλογή της Άγκυρας να καταγγείλει το πραξικόπημα εναντίον του Morsi που «έδωσε για πρώτη φορά προοπτική στην Αίγυπτο»,

Διαπιστώνεται όμως εντέλει ότι: «Αίγυπτος και Τουρκία πρέπει να ξεχάσουν όσα συνέβησαν την τελευταία δεκαετία και να ενώσουν δυνάμεις», προς αντιμετώπιση της “δυτικής επιβουλής” στην περιοχή.

Σταθερή άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος αναφορά της σχετικής με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στο Κάιρο αρθρογραφίας αποτελεί το θέμα της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας ΑΟΖ ως «ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί», «δεδομένου ότι το Κάιρο έχει απωλέσει δικαιοδοσία με αυτήν τη Συμφωνία», όπως εκτιμάται

Εν προκειμένω, ο τόνος της έμφασης διαφοροποιείται κατά περίπτωση, ωστόσο και πάλι συνολικά οι τ/σχολιαστές  αναλυτές συμφωνούν πως η Άγκυρα δεν έχει παρά μόνο να κερδίσει (και στο θέμα των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο) από μια περαιτέρω επιτάχυνση της προσέγγισης με το Κάιρο. – Ενδεικτικά:

–Η ανάλυση της στενά φιλοκυβερνητικής  Daily Sabah [«Η εξομάλυνση μεταξύ Τουρκίας-Αιγύπτου θα μπορούσε να σημαίνει περιφερειακή σταθερότητα» / απόψεις του αναλυτή Ferhat Pirinççi] επεξηγώντας την διαπίστωση του τίτλου της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι:

«Το Κάιρο και η Άγκυρα έχουν υποστηρίξει αντιμαχόμενες παρατάξεις στην άλυτη ακόμη σύγκρουση στη Λιβύη, ενώ σε αντίθετες θέσεις έχουν βρεθεί και για τα θαλάσσια σύνορα στην πλούσια σε φυσικό αέριο Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, η Τουρκία έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς περί αντιπαλότητας με την Αίγυπτο στην περιοχή και υπογραμμίζει την προθυμία για περισσότερη συνεργασία».

–Στην φιλοκυβερνητική/εθνικιστική Turkiye η ανάλυση του Çağri Erhan [«Το μέλλον των σχέσεων με την Αίγυπτο»] είναι επιφυλακτική ως προς την ισχύ της δυναμικής που μπορεί να λάβει η τουρκο-αιγυπτιακή προσέγγιση, λόγω της εγγενούς επιφύλαξης των Αιγυπτίων έναντι της Τουρκίας, «απότοκη της κατά οθωμανική αντιδιαστολή συγκρότησης της αιγυπτιακής ταυτότητας», αλλά και επειδή το Κάιρο «παραμένει δέσμιο των επιδιώξεων ξένων δυνάμεων στην περιοχή», όπως υπογραμμίζει.

Εκτιμά εν τέλει πως οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου μπορούν να αναπτυχθούν «μόνο εντός συγκεκριμένων ορίων, με ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές και με την πάροδο του χρόνου». Ο Çağri Erhan διαπιστώνει ωστόσο παράλληλα πως: «Η συνάντηση θέσεων της Αιγύπτου με αυτές της Ελλάδας και της ‘Νότιας Κύπρου’ -όπως αναφέρει τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία- σχετικά με τον επιμερισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο […] ώθησαν την Άγκυρα να επανεκτιμήσει τις σχέσεις της με το Κάιρο».

–Στην ομόδοξη της Turkiye ιστοσελίδα Haber7 δημοσιεύεται ανάλυση του Akif Küçükal [μέρος του πρωτοσέλιδου θέματος της εφημερίδας την 11/2] με τίτλο «Δεν υπάρχει εξίσωση χωρίς την Τουρκία» όπου μ.α. αναφέρονται τα εξής:

«Ας εξετάσουμε την κατάσταση στην Αίγυπτο: Το σχέδιο EastMed, το οποίο είχε δημιουργήσει από κοινού με την Ελλάδα, την ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου’ -όπως αναφέρει τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία- και το Ισραήλ, μπήκε στο συρτάρι  […] Η Αίγυπτος προσπαθεί να αντισταθμίσει τις απώλειές της μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέσα από συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο, γι’ αυτό και η επίσκεψη του Προέδρου Erdogan στην Αίγυπτο τις επόμενες ημέρες είναι κρίσιμη”.

–Στην αντιπολιτευόμενη/ισλαμιστική εφημερίδα MilliGazete το άρθρο του Mustafa Kaya που προαναφέρθηκε, εκτιμά πως η συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου αποτελεί «σύμπτωμα της υπό τον Sisi θλιβερής πρόσδεσης της χώρας στην Δύση», εκτιμά πως «το Κάιρο έχασε μια σοβαρή θαλάσσια έκταση στη Συμφωνία αυτή» και υπογραμμίζει πως θα είναι προς το συμφέρον Τουρκίας και Αιγύπτου η Συμφωνία να αναθεωρηθεί.

–Στην αντιπολιτευόμενη/αριστερή Evrensel η σχετική ανάλυση, έντονα επικριτική για τις «ευκαιριακές τυχοδιωκτικές επιλογές» του Τούρκου Προέδρου στην εξωτερική πολιτική, εκτιμά ότι βασικός στόχος της πρόσφατης «επίθεσης φιλίας» της Άγκυρας στο Κάιρο είναι ο διαμοιρασμός των ενεργειακών αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνει πως «αν και προσπάθησε να μπει στην εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου με τη Συμφωνία που υπέγραψε με τη διοίκηση της Τρίπολης στη Λιβύη, η κυβέρνηση Erdogan στην πραγματικότητα απομονώθηκε στην περιοχή […] Τώρα λοιπόν προσπαθεί να επιδιορθώσει τις σχέσεις με χώρες που τα τελευταία χρόνια είχε κηρύξει εχθρούς».

 Τέλος, καταγράφεται αναλυτικότερα άρθρο γνώμης [10/2] του συνταξιούχου διπλωμάτη και συστηματικού σχολιαστή των ελληνο-τουρκικών σχέσεων Hasan Göğüş στην αντιπολιτευόμενη / φιλοδυτική ιστοσελίδα Τ24 [link]: Υπό τον τίτλο «Μια ευτυχισμένη ένωση την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου» ο αρθρογράφος συντάσσεται με την περί υψηλής σημασίας της επίσκεψης κοινή άποψη, υπογραμμίζει την περιφερειακή διάστασή της, αποδίδει δε ιδιαίτερη αξία στον ρόλο της αναφορικά με την τριγωνική ισορροπία μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας-Καΐρου:

#[…] /Οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου παραπέμπουν στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας/

Το τελευταίο διάστημα, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου έχουν αρχίσει να μοιάζουν λίγο με τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα είδος σχέσης αγάπης-μίσους με σκαμπανεβάσματα. Οι Αιγύπτιοι, όπως και οι Έλληνες, παρέμειναν υπό Οθωμανική κυριαρχία για περίπου 400 χρόνια.

Οι καλύτεροι φίλοι των Τούρκων διπλωματών στο εξωτερικό είναι οι Έλληνες, από τη Δύση, και οι Αιγύπτιοι, από τον αραβικό κόσμο. Ωστόσο, όπως οι Έλληνες όταν μπαίνουν σε αίθουσα συνεδριάσεων κουράζουν το μυαλό τους πάντα διερωτώμενοι πώς μπορούν να υπονομεύσουν την Τουρκία, έτσι και οι Αιγύπτιοι προσπαθούν πάντα να μας υπονομεύσουν στις διαραβικές συναντήσεις όπου δεν εκπροσωπείται η Τουρκία.

Και στις δύο χώρες υπάρχει μια διάχυτη ζήλια προς την Τουρκία. Η Ελλάδα θέλει να κρατήσει την Τουρκία μακριά από την Ευρώπη και η Αίγυπτος θέλει να κρατήσει την Τουρκία μακριά από τη Μέση Ανατολή. Υπό αυτή την οπτική γωνία, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Αίγυπτος του Sisi και η Ελλάδα του Μητσοτάκη σχημάτισαν συμμαχία κατά της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Η επίσκεψη του Προέδρου Erdogan στην Αίγυπτο θα είναι μία από τις πιο κρίσιμες επισκέψεις των τελευταίων ετών.

Τόσο για τον Erdogan όσο και για τον Sisi η επίσκεψη αυτή έχει επίσης μεγάλη σημασία όσον αφορά την εσωτερική πολιτική. To 2012, ο Erdogan είχε γίνει δεκτός με μεγάλες εκδηλώσεις αγάπης στους δρόμους της Αιγύπτου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου το έδαφος κυριολεκτικά έτρεμε. Αν επαναληφθούν παρόμοιες σκηνές ο Sisi θα αισθανθεί αναπόφευκτα άβολα. Ενώ ο Πρόεδρος Erdogan θα θελήσει οπωσδήποτε να προσθέσει μια παλαιστινιακή διάσταση στην επίσκεψή του. Δεδομένου ότι το Ισραήλ δεν θα του επιτρέψει να εισέλθει στη Γάζα, ίσως φωτογραφηθεί στην πύλη της Ράφα ή ακολουθήσει έναν άλλον δρόμο… Πιθανόν οι επικοινωνιολόγοι εργάζονται σκληρά για να βρουν μια φόρμουλα.

Στην πραγματικότητα, η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου έχει μια ιστορία που μετρά τουλάχιστον τρία χρόνια.[…]

Η Αίγυπτος θεωρείται η καρδιά και ο εγκέφαλος του αραβικού κόσμου. Το σκέλος της ισορροπίας στη Μέση Ανατολή που αφορά τον Κόλπο βασίζεται στη Σαουδική Αραβία, το αφρικανικό σκέλος στην Αίγυπτο. Οι περισσότεροι Άραβες, ιδίως η Ιορδανία, πριν κάνουν οιοδήποτε βήμα κοιτάζουν την Αίγυπτο στα μάτια.

Για να διαδραματίσει κανείς αποτελεσματικό ρόλο στο παλαιστινιακό ζήτημα, δεν αρκεί να είναι φίλος με τη Hamas. Η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με τον αραβικό κόσμο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τη βελτίωση των σχέσεων με την Αίγυπτο. Η Αίγυπτος είναι επίσης σημαντική για τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Ελπίζω αυτή η επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου να οδηγήσει σε μια ευτυχισμένη και διαρκή ένωση μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

Κανείς σ’ αυτόν τον πλανήτη δεν μπορεί να πιστέψει ότι η Ελλάδα θα συζητήσει κυριαρχικά δικαιώματα και διεθνείς συνθήκες με την Τουρκία: “Έγραψε” η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: