Θα διώξει τους ρωσικούς S-400 ο Ταγίπ Ερντογάν; Ένα περίεργο δημοσίευμα της “Voice of America” για το ενδεχόμενο πώλησης των μαχητικών F-35 στην κατοχική Τουρκία

FILE PHOTO: epa10595366 Russian policemen guard in front of Russian missile S-400 Triumf weapons standing on Tverskaya street in Moscow, Russia, 27 April 2023, during a rehearsal of the military parade which will take place on the Red Square on 09 May to commemorate the victory of the Soviet Union’s Red Army over Nazi-Germany in WWII. EPA, MAXIM SHIPENKOV




Η αμερικανική υπηρεσία Voice of America δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της οπτικό υλικό με ρεπορτάζ του ανταποκριτή της στην Τουρκία Dorian Jones.

Στην εισαγωγή του ρεπορτάζ σημειώνεται ότι με τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ να βελτιώνονται ραγδαία, η Ουάσινγκτον προσφέρθηκε να επιτρέψει στην Άγκυρα να αγοράσει το προηγμένο στρατιωτικό της αεροσκάφος F-35, εάν μεταφέρει σε τρίτη χώρα τους πυραύλους S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία.

Όμως σύμφωνα με τον Dorian Jones, οι εν λόγω πύραυλοι παραμένουν ένα ισχυρό σύμβολο της εμβάθυνσης των ρωσοτουρκικών δεσμών, σημειώνεται.

Αρχικά στο ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι το ενδεχόμενο προμήθειας της Τουρκίας των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ μπορεί να επιστρέψει στην ατζέντα, μετά την εκδίωξή της από το πρόγραμμα των εν λόγω αεροσκαφών λόγω της αγοράς των S-400 από τη Ρωσία.

Το ρεπορτάζ ακολούθως αναφέρεται στις σχετικές δηλώσεις που πραγματοποίησε η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ (VNuland) κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία με τις οποίες προσέφερε την αναβίωση της πώλησης των F-35 στην κατοχική χώρα, εάν οι S-400 μεταφερθούν σε μια τρίτη χώρα. Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας κ. Fidan με δηλώσεις του υπαινίχθηκε η Άγκυρα θα ήταν ανοικτή για μια συμφωνία.

Στη συνέχεια παρατίθενται δηλώσεις του Onur Isci από το Kadir Has University ο οποίος έκανε λόγο για λάθος αναφορικά με την αγορά των S-400 από την Τουρκία, κάτι που παραδέχονται ακόμη και κάποια στελέχη της κυβέρνησης Erdogan.

Από την άλλη, ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αγορά των S-400 αποτελεί έναν ισχυρό συμβολισμό των βαθέων δεσμών με τη Ρωσία και της επιδείνωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Όπως σημειώνεται ακολούθως στο ρεπορτάζ η αγορά των S-400 έγινε σε μια περίοδο μεγάλης δυσπιστίας στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, με την τουρκική πλευρά να κατηγορεί τις ΗΠΑ για ανάμιξη στο πραξικόπημα του 2016. Όμως πλέον, μετά την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εκ μέρους της Τουρκίας, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε τροχιά βελτίωσης, με τη Διοίκηση Biden σε αντάλλαγμα να προωθεί την πώληση των F-16 που έχει ζητήσει η Τουρκία.

Όμως, όπως σημειώνεται, τα F-16 είναι υποδεέστερα των F-35 τα οποία η γείτονας και αντίπαλος Ελλάδα είναι έτοιμη να αγοράσει. Ο Soli Ozel του Kadir Has University υποστηρίζει ότι όταν διαβάζει κανείς δηλώσεις των ‘γερακιών’, όλοι φοβούνται ότι η ισορροπία της πολεμικής αεροπορίας πάνω από το Αιγαίο θα γείρει υπέρ της Ελλάδας.

Η πορεία μιας συμφωνίας ΗΠΑ-Τουρκίας με την δεύτερη να μεταφέρει τους S-400 σε μια σύμμαχο χώρα όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ ή τη Λιβύη, εξαρτάται από τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, σημειώνει ο συντάκτης.

Ο Huseyin Bagci του Foreign Policy Institute υποστηρίζει ότι η απομάκρυνση των S-400 αποτελεί μια πολιτική και όχι στρατιωτική απόφαση, θα πρόκειται για ένα πολιτικό συμβιβασμό. Μέχρι τώρα οι S-400 βοήθησαν την Τουρκία στις διαπραγματεύσεις της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Το ρεπορτάζ καταλήγει αναφέροντας ότι η πώληση των S-400 στην Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, θεωρήθηκε ένας διπλωματικός θρίαμβος της Μόσχας. Όπως παρόμοια διπλωματική νίκη για την Ουάσιγκτον θα αποτελέσει η απομάκρυνσή τους. 

ΠΗΓΗ: Voice of America, Dorian JonesUS Stealth Jet Offer to Turkey Puts Future of Its Russian S-400 Missiles in Doubt

Το “ξέπλυμα” του νεοσουλτάνου από ένα δήθεν αντίπαλό του, Τούρκο αρθρογράφο: Η πολλαπλών …κατευθύνσεων και εκβιασμών εξωτερική πολιτική της Τουρκίας του Ερντογάν

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: