Νέο βαρύ πλήγμα στον στόλο του Πούτιν: Ουκρανικές ειδικές δυνάμεις βύθισαν το μεγάλο αποβατικό πλοίο «Τσαρ Κουνίκοφ» στα ανοιχτά της κατεχόμενης Κριμαίας [videos]

Στιγμιότυπο από το βίντεο που δημοσίευσε η υπηρεσία πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας και δείχνει την επιχείρηση κατά του ρωσικού αποβατικού σκάφους “Τσαρ Κουνίκοφ” στα ανοιχτά της κατεχόμενης Κριμαίας. screenshot via [email protected]




Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας κατέστρεψαν το μεγάλο ρωσικό αποβατικό πλοίο Tsezar Kunikov  ανοιχτά της κατεχόμενης Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ο ουκρανικός στρατός.

“Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, μαζί με την μονάδα πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας, κατέστρεψαν το μεγάλο αποβατικό πλοίο Tsezar Kunikov. Βρισκόταν σε ουκρανικά χωρικά ύδατα κοντά στην Αλούπκα την ώρα του πλήγματος”, διευκρινίζει ο ουκρανικός στρατός σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Η ειρωνεία είναι ότι ο Κούνικοφ, ήρωας της Σοβιετικής Ενωσης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σκοτώθηκε κι εκείνος στις 14 Φεβρουαρίου, πριν από 81 έτη.

  • Νωρίτερα o Ukrainska Pravda, μεγάλος ειδησεογραφικός ιστότοπος της Ουκρανίας, είχε μεταδώσει ότι ουκρανικά θαλάσσια drones έπληξαν και προκάλεσαν ζημιές σε μεγάλο ρωσικό αποβατικό πλοίο ανοιχτά της κατεχόμενης από τη Ρωσία Κριμαίας.

Βίντεο της υπηρεσίας πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας  [GRU] που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει στήλη καπνού να υψώνεται στη θάλασσα ανοιχτά της νότιας ακτής της Κριμαίας και ελικόπτερα να υπερίπτανται.

Ο ουκρανικός ιστότοπος Kyivindependent μετέδωσε πως το πλοίο χτυπήθηκε με ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Magura V5 και βυθίστηκε, ενώ πρόσθεσε πως ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ήταν ανεπιτυχείς.

 

 

Ο Ουκρανός βουλευτής Ολέξι Χονσαρένκο δήλωσε ότι το πλοίο που αποτέλεσε στόχο ήταν το Tsezar Kunikov, το οποίο είχε συμμετάσχει στις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γεωργία το 2008.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα. Ωστόσο νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι κατέρριψε έξι ουκρανικά drones “πάνω από τα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας”.

 

Tο τέταρτο ρωσικό αποβατικό πλοίο που βυθίζουν οι Ουκρανοί

Είναι το τέταρτο αποβατικό πλοίο από τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας που βυθίζεται από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το «αδελφό» πλοίο του Caesar Kunikov, το Novocherkassk, «καταστράφηκε ολοσχερώς» από μια ουκρανική πυραυλική επίθεση τον Δεκέμβριο του 2023 ενώ ήταν ελλιμενισμένο στη Feodosia στην κατεχόμενη Κριμαία, πρόσθεσε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου .

Το Novocherkassk ήταν ένα σκάφος μεσαίου μεγέθους με μήκος σχεδόν 113 μέτρα, σχεδιασμένο για αποβατικές επιχειρήσεις και δυνατότητα μεταφοράς τεθωρακισμένων οχημάτων,  σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του αμερικανικού στρατού που επικαλείται το CNN. Είχε πλήρωμα περίπου 87 ατόμων και μπορούσε να φιλοξενήσει σχεδόν 240 άτομα

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το Caesar Kunikov είχε παρόμοιες προδιαγραφές. Είναι άγνωστο μέχρι τη στιγμή αυτής της δημοσίευσης πόσο προσωπικό βρισκόταν στο πλοίο όταν βυθίστηκε.

Και τα δύο πλοία είχαν προηγουμένως υποστεί ζημιές από επιθέσεις της Ουκρανίας στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ τον Μάρτιο του 2022. Το αποβατικό πλοίο Saratov, έχει επίσης καταστραφεί, ενώ το αποβατικό πλοίο Μινσκ «καταστράφηκε λειτουργικά» σε μια ουκρανική επίθεση εναντίον του ναυπηγείου Sevmorzavod στην κατεχόμενη Κριμαία τον Σεπτέμβριο του 2023, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου .

  • Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα αυτό, αλλά ισχυρίστηκε νωρίτερα ότι κατέρριψε εννέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένων έξι πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Στη συνέχεια, τα τοπικά κανάλια Telegram δημοσίευσαν βίντεο με ελικόπτερα να κάνουν κύκλους χαμηλά πάνω από το νερό, μοιάζοντας να ψάχνουν για κάτι.

 

Ο ιστότοπος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας ανέφερε ότι το 2024, υπήρχαν μόνο πέντε αποβατικά πλοία στον στόλο, συμπεριλαμβανομένου του Caesar Kunikov.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα πλήξει τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας από την αρχή της  εισβολής, συμπεριλαμβανομένης της βύθισης του καταδρομικού Moskva τον Απρίλιο του 2022 και μιας καταστροφικής πυραυλικής επίθεσης στο αρχηγείο του στόλου στην κατεχόμενη Κριμαία που σκότωσε περισσότερους από 30 αξιωματικούς.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ/kyivindependent.com

 

Κραυγή αγωνίας από τον Αντόνιο Γκουτέρες: «Οδυνηρό το αλόγιστο κυνήγι εξοπλισμών σε βάρος της κλιματικής αλλαγής και της καταπολέμησης της πείνας»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: