Κραυγή αγωνίας από τον Αντόνιο Γκουτέρες: «Οδυνηρό το αλόγιστο κυνήγι εξοπλισμών σε βάρος της κλιματικής αλλαγής και της καταπολέμησης της πείνας»

File Photo: Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες,. EPA, JUSTIN LANE




Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εκτίμησε την Τρίτη ότι είναι «οδυνηρό» το γεγονός ότι ορισμένες κυβερνήσεις

θυσιάζουν τον αγώνα κατά της πείνας και της υπερθέρμανσης του κλίματος για να δαπανήσουν «χωρίς μέτρο» σε εξοπλισμούς, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Είναι οδυνηρό να βλέπεις τις κυβερνήσεις να ξοδεύουν υπερβολικά για εξοπλισμούς και να μειώνουν δραστικά τους προϋπολογισμούς που αφιερώνονται στην επισιτιστική ασφάλεια, τη δράση για το κλίμα και τη βιώσιμη ανάπτυξη γενικά», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αφιερωμένη στους δεσμούς μεταξύ κλιματικών, επισιτιστικών και κρίσεων συγκρούσεων.

«Το μήνυμα είναι σαφές: μπορούμε να σπάσουμε τη μοιραία σχέση μεταξύ πείνας, κλιματικού χάους και συγκρούσεων και μπορούμε να αφαιρέσουμε την απειλή που αντιπροσωπεύουν αυτές οι καταστροφές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», αλλά για αυτό «είναι καιρός να δράσουμε», επέμεινε ο Γκουτέρες ζητώντας την υιοθέτηση πολιτικών που μπορούν να ανταποκριθούν «ταυτόχρονα» σε αυτές τις τρεις προκλήσεις.

“Αν μείνουμε αδρανείς, η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται. Οι συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται. Η κλιματική κρίση μπορεί μόνο να επιδεινωθεί καθώς οι εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται.

Η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο”, υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

“Ο συνδυασμός κλιματικής αλλαγής, πείνας και πολέμου είναι καταστροφικός. Δεν υπάρχει εθνική ασφάλεια χωρίς επισιτιστική ασφάλεια.

Και δεν υπάρχει επισιτιστική ασφάλεια χωρίς ενίσχυση της δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής”, τόνισε ο Simon Stiell, εκτελεστικός γραμματέας της Σύμβασης Πλαισίου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. .

“Εάν συνεχιστεί η θέρμανση, η παραγωγή τροφίμων θα μειωθεί σε πολλές χώρες, σε κάποιες άλλες δεν θα παράγεται σχεδόν τίποτα. Ελλείψεις τροφίμων, αύξηση των τιμών και πείνα είναι πιθανές. Χωρίς κλιματική δράση, είναι σχεδόν βέβαια”, προειδοποίησε.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Η διπλωματία των ομήρων: Ο Μπλίνκεν επικοινώνησε με τον πρώην πεζοναύτη, που βρίσκεται σε φυλακή της Ρωσίας εδώ και πέντε χρόνια

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: