Μία μεγάλη αποκάλυψη: Αμερικανική έκθεση πρώην αναλυτή της CIA καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα τελειώσει ο πόλεμος της Ρωσίας και της Ουκρανίας

epa11164803 A Ukrainian pays tribute to the activists killed during anti-government protests in 2014, at the memorial for Maidan activists dubbed the ‘Heroes of the Heavenly Hundred’, not far from the Independence Square in Kyiv, Ukraine, 18 February 2024. EPA, SERGEY DOLZHENKO




Το αμερικανικό περιοδικό Newsweek σε δημοσίευμα του Tom O’Connor σημειώνει ότι μια νέα έκθεση, που έλαβε το συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης, σκιαγραφεί το επιχείρημα των Ηνωμένων Πολιτειών να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην πίεση για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων για το τέλος του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς η σύγκρουση πλησιάζει τα δύο χρόνια.

Το 43 σελίδων έγγραφο, που δημοσιεύτηκε από το Quincy Institute for Responsible Statecraft και συντάχθηκε από τον πρώην αναλυτή της CIA George Beebe και τον ειδικό στην Ευρασία, Anatol Lieven, προσπαθεί να διαλύσει την ιδέα ότι η διπλωματία είναι εντελώς μη βιώσιμη, παρά τη συνεχιζόμενη βία και τα τεράστια χάσματα μεταξύ των συμφερόντων των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Οι Beebe και Lieven περιγράφουν επίσης γιατί πιστεύουν ότι μια τέτοια λύση είναι επείγουσα.

“Είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για το μέλλον της Ουκρανίας. Ο πόλεμος δεν τείνει προς ένα σταθερό αδιέξοδο, αλλά προς την τελική κατάρρευση της Ουκρανίας”, υποστηρίζουν οι συγγραφείς.

Αν και η αρχική αντίσταση της Ουκρανίας στη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022, γοήτευσε τον κόσμο με μεγάλες αντεπιθέσεις και μια εκτεταμένη εκστρατεία κυρώσεων με επικεφαλής τις δυτικές δυνάμεις που προσπάθησαν να απομονώσουν τη Μόσχα από το παγκόσμιο εμπόριο, η έκθεση προειδοποιεί ότι τόσο η στρατιωτική όσο και η οικονομική πίεση στο Κρεμλίνο έχει μειωθεί σημαντικά.

Σήμερα, «η καλύτερη ελπίδα της Ουκρανίας βρίσκεται σε μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων που προστατεύει την ασφάλειά της, ελαχιστοποιεί τους κινδύνους νέων επιθέσεων ή κλιμάκωσης και προάγει την ευρύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη και τον κόσμο», σύμφωνα με την έκθεση.

Επίσης, στην έκθεση γίνεται αναφορά στη βελτίωση των τακτικών της Ρωσίας, την επέκταση του ηλεκτρονικού πολέμου και την τεράστια αύξηση του μεγέθους της χερσαίας δύναμής της στο πεδίο της μάχης, από περίπου 180.000 στρατιώτες τον Φεβρουάριο του 2022 σε περίπου 450.000 τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η έκθεση υποδηλώνει επίσης ότι τα ρωσικά όπλα έχουν αποδειχθεί καλύτερα στην άμυνα παρά σε επιθετικούς ελιγμούς, ένα δυνητικά κρίσιμο στοιχείο δεδομένου του ηλεκτρονικού αδιεξόδου που έχει προκύψει στο έδαφος. «Όπως έχουν τα πράγματα προς το παρόν – έγραψαν οι συγγραφείς – αν κάποια πλευρά στον πόλεμο τελικά ραγίσει, φαίνεται πιθανό να είναι η Ουκρανία».

  • Τα Όρια της Δυτικής Υποστήριξης

Επιπλέον, «στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ουκρανία έχει παγιδευτεί στο αδιέξοδο του Κογκρέσου παρά τις προειδοποιήσεις για επικείμενη κατάρρευση βασικών στρατιωτικών δυνατοτήτων», αναφέρει η έκθεση.

«Ακόμη και αν αυτό το αδιέξοδο ξεπεραστεί προσωρινά με ένα νέο πακέτο βοήθειας, οι τρέχουσες δυσκολίες είναι ένα ζοφερό σημάδι για την αξιοπιστία της μελλοντικής βοήθειας».

Σχεδόν 160 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δεσμευτεί για την υποστήριξη του Κιέβου από την έναρξη του πολέμου και η κυβέρνηση αναμένει δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου 43 δισεκατομμύρια δολάρια, που θα πρέπει περαιτέρω να καλυφθεί από δυτική βοήθεια, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν επίσης τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας που τοποθετούν το κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας σήμερα σε τουλάχιστον 400 δισεκατομμύρια δολάρια.

  • Το περίγραμμα της συμφωνίας

Η έκθεση υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να αντιμετωπίζει τουλάχιστον τρεις βασικούς στόχους της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αντίστοιχα.

«Για την Ουκρανία, αυτό σημαίνει αξιόπιστες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα είναι ευάλωτη σε άλλη ρωσική εισβολή και ότι θα έχει βιώσιμη πορεία προς την ανοικοδόμηση και την οικονομική ευημερία», αναφέρει η έκθεση. «Για τη Ρωσία, αυτό σημαίνει αξιόπιστες διαβεβαιώσεις ότι η Ουκρανία δεν θα είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών ούτε θα φιλοξενήσει όπλα ή δυνάμεις του ΝΑΤΟ».

«Για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη – προσθέτει η έκθεση – αυτό σημαίνει αξιόπιστες διαβεβαιώσεις ότι η Μόσχα δεν θα μετατρέψει τη στρατιωτική επιτυχία στην Ουκρανία σε ευρύτερες απειλές για τους γείτονες της Ρωσίας ή για τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ».

Επίσης, εξετάζεται το κρίσιμο ζήτημα του εδάφους, το οποίο οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να διαμορφωθεί με βάση τις γραμμές κατάπαυσης του πυρός που έχουν δημιουργηθεί στην Κύπρο και την κορεατική χερσόνησο.

ΠΗΓΗ: Περιοδικό Newsweek, Tom O’Connor – The Case for a Russia-Ukraine Peace Deal

Σε νεκροτομείο, γεμάτη μώλωπες βρέθηκε η σορός του Ναβάλνι* Η σπαρακτική ανάρτηση της γυναίκας του, καθώς οι Ρώσοι τον αποχαιρετούν αψηφώντας τις απαγορεύσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: