«Μικρά Ρωσία» η Σερβία: Έκρηξη επιχειρηματικότητας με 9.000 επιχειρήσεις Ρώσων εμιγκρέδων σε δυο χρόνια

FILE PHOTO: Οι Ρωσικές επιχειρήσεις ανθούν σε Βελιγράδι και Νόβι Σαντ. photo via pixabay.com@sandip44/




Ρώσοι υπήκοοι είχαν δημιουργήσει περίπου 9.000 νέες επιχειρήσεις στη Σερβία μέχρι το τέλος του 2023, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί το 2024, αναφέρει ο Σερβικός Οργανισμός Επιχειρήσεων  (APR).

Τα δεδομένα αντικατοπτρίζουν το ενδιαφέρον των Ρώσων που έφυγαν από τη χώρα τους να βρουν κάπου αλλού να “ριζώσουν”, σχεδόν δύο χρόνια μετά την εισβολή στην Ουκρανία που πυροδότησε την άφιξη περίπου 370.000 Ρώσων στο ρωσόφιλο αυτό βαλκανικό κράτος.

Τους πρώτους μήνες μετά την εισβολή, οι Ρώσοι που έφταναν στη Σερβία είχαν την τάση να ανοίγουν κυρίως εστιατόρια, μπαρ και σαλόνια ομορφιάς  που κάλυπταν τα ρωσικά γούστα.

  • Ωστόσο, μερικές από αυτές ήταν σκιώδεις εταιρείες που ιδρύθηκαν από μετανάστες για να λάβουν προσωρινή άδεια παραμονής στη Σερβία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών (CEP).

Αλλά μέχρι τα τέλη του 2023, οι Ρώσοι άνοιγαν πλέον νηπιαγωγεία, ηλεκτρονικά καταστήματα, εγκαταστάσεις παραγωγής, εταιρείες ακινήτων και χώρους συνεργασίας στο Βελιγράδι και στο Νόβι Σαντ.

Ειδικοί πληροφορικής, κατασκευαστές λογισμικών, νομικοί και επιχειρηματικοί σύμβουλοι, είναι επίσης ειδικότητες που συμβάλλουν στην ρωσική επιχειρηματική έκρηξη – έκρηξη που πριμοδοτείται από τις σερβικές αρχές.

  • Η αύξηση των επιχειρήσεων που ανήκουν σε μετανάστες ενισχύεται από τους αυξανόμενους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας.

Σε αντίθεση με τις δυτικές χώρες που δυσκόλεψαν τους Ρώσους να κάνουν επιχειρήσεις, πόσο μάλλον να περάσουν τα σύνορά τους, η Σερβία αντιστάθηκε στην πίεση να ενταχθεί στις κυρώσεις στη Μόσχα και να διακόψει τους μακροχρόνιους φιλικούς της δεσμούς με τη χώρα.

  • Η Air Serbia εκτελεί καθημερινές πτήσεις μεταξύ Βελιγραδίου – Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης, επιτρέποντας σε καιροσκόπους επιχειρηματίες να ταξιδεύουν πέρα ​​δώθε.

Σε σερβικές εταιρείες έχουν ακόμη και κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ για εξαγωγές αγαθών διπλής χρήσης στη Ρωσία.

Οι ρωσικές αλυσίδες εφοδιασμού στη Σερβία έχουν αυξηθεί με τη σειρά τους.

Πιο αξιοσημείωτες είναι οι σειρές σοκολάτας Alyonka, με το εμβληματικό baby face της, και άλλα ρωσικά προϊόντα που βρίσκονται τώρα στα ράφια των σερβικών παντοπωλείων. Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα στη Ρωσία δείχνουν ότι το παραδοσιακό κονιάκ της Σερβίας, η ρακία, βρίσκεται όλο και περισσότερο στα ράφια της Μόσχας.

Οι ρωσικές επιχειρήσεις, όπως τα ινστιτούτα νυχιών ή η αλυσίδα καφέ Koffilin, που αντιμετωπίζουν ελλείψεις υλικών, επιλέγουν να εισάγουν ακριβότερα ρωσικά υλικά αντί να προμηθεύονται από τοπικούς προμηθευτές ή εναλλακτικές κινεζικής παραγωγής, ενισχύοντας περαιτέρω τις αλυσίδες εφοδιασμού Ρωσίας-Σερβίας.

Η Σερβία εξαρτάται επίσης βαθιά από το ρωσικό αέριο.

Μια έκθεση Δεκεμβρίου από την APR έδειξε ότι η εταιρεία πετρελαίου Nafta Industrija Srbije (NIS), η οποία είναι ρωσική συνιδιοκτησία, ήταν η πιο κερδοφόρα εταιρεία στη Σερβία το 2022.

  • Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο (51%) στην εταιρεία το 2008. Η Gazprom υποστηρίζει επίσης την κύρια ποδοσφαιρική ομάδα του Βελιγραδίου, τον Ερυθρό Αστέρα.

Ενώ οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο εκφράζουν ανησυχίες για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας — με τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον να αποκαλεί τη Σερβία «ρωσικό πληρεξούσιο» — η Σερβία φαίνεται να χαιρέτισε την εισροή.

Η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς καλωσόρισε τους χιλιάδες Ρώσους επαγγελματίες πληροφορικής, λέγοντας ότι οι νέες αφίξεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μετατροπή της Σερβίας σε κόμβο τεχνολογίας.

Οι ντόπιοι, αντίθετα, έχουν ανάμεικτα συναισθήματα για τις νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν από τη διασπορά.

Με πληροφορίες από The Moscow Times

 

Μετά την Ερυθρά Θάλασσα νέο μέτωπο ο Ινδικός Ωκεανός: Έξαρση των περιστατικών πειρατείας εμπορικών πλοίων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: