Μέλος της τρομοκρατικής «Μπάαντερ-Μάινχοφ» κρυβόταν επί δεκαετίες: Συνελήφθη στο Βερολίνο στα 65 της καταζητούμενη της τρίτης γενιάς των «εραστών του τρόμου» [videos]

FILE PHOTO: Συνδυαστική εικόνα τριών εκ των ιδρυτικών μελών της ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης “Φράξια Κόκκινος Στρατός” γνωστή και ως Μπάντερ Μάινχοφ. Αριστερά, ο Αντρέας Μάινχοφ, [κέντρο] η Γκούντρουν Ενσλιν και [δεξιά] ο Γιαν Καρλ Ράσπε. EPA PHOTO DPA STR hh




Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε στο Βερολίνο την 65χρονη Ντανιέλα Κλέτε, μέλος της τρίτης γενιάς της οργάνωσης «Φράξια Κόκκινος Στρατός» (RAF), γνωστή και ως οργάνωση Μπάαντερ-Μάινχοφ.

Η Ντανιέλα Κλέτε διέφευγε την σύλληψη εδώ και δεκαετίες.

Η “Φράξια” δημιουργήθηκε το 1970 και ήταν συνώνυμο του φόβου και τρόμου, με ένοπλες επιθέσεις, ένοπλες ληστείες και κάθε είδους τρομοκρατική πράξη.  Η οργάνωση με ανακοίνωσή της τερμάτισε τη δράση της τον Μάρτιο του 1998, ενώ ήδη από το 1992 ήταν ουσιαστικά ανενεργή. Ωστόσο, ακολούθησαν δεύτερη και τρίτη γενιά τρομοκρατών.

  • Οι αρχές κατηγορούν την Ντανιέλα Κλέτε, μαζί με τους συντρόφους της Μπούρκχαρντ Γκάρβεγκ και Εσνστ-Φόλερ Στάουμπ, για απόπειρα δολοφονίας και σειρά ένοπλων ληστειών κατά το διάστημα 1999-2016.

Η εισαγγελία του Βέρντεν της Κάτω Σαξονίας θεωρεί ότι οι ένοπλες ληστείες δεν είχαν πολιτικά κίνητρα αλλά διαπράχθηκαν για οικονομικούς λόγους.

  • Η Ντανιέλα Κλέτε θεωρείται ύποπτη μαζί με τους Μπούρκχαρντ Γκάρβεγκ και Εσνστ-Φόλερ Στάουμπ, βάσει αναλύσεων DNA, για σειρά ένοπλων ληστειών σε σουπερμάρκετ και χρηματαποστολών στην Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία και την Κάτω Σαξονία.

 

 

Η RAF είναι υπεύθυνη για την δολοφονία περισσότερων των 30 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 200.

Οι Στάουμπ, Κλέτε και Γκάρβεγκ ανήκαν στην τρίτη γενιά της RAF, που ήταν ενεργή στις δεκαετίες 1980 και 1990.

Μέλη της τρίτης γενιάς θεωρείται ότι δολοφόνησαν τον επικεφαλής της Deutsche Bank Αλφρεντ Χερχάουζεν και της Treuhand, της υπηρεσίας στην οποία ανατέθηκε η διαχείριση και η ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας στην Ανατολική Γερμανία μετά την γερμανική επανένωση, Ντέτλεφ Ρόχβέντερ.

Το 1998 ανακοίνωση υπογεγραμμένη από την RAF που στάλθηκε στο πρακτορείο Reuters γνωστοποιούσε την διάλυση της οργάνωσης που είχε ταυτιστεί με το αίμα και τον τρόμο, με πολλούς να αποκαλούν τα μέλη της «ερωτευμένους με τον τρόμο».

 

Η οργάνωση προήλθε σαν αντίδραση στην πολιτική κατάπνιξης και εξουδετέρωσης της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς από το γερμανικό κράτος, υιοθέτησε αρχές του λεγόμενου αντάρτικου των πόλεων και κήρυξε τον ένοπλο αγώνα για την «εξουδετέρωση του καπιταλιστικού και ιμπεριαλιστικού κρατικού μηχανισμού» στη Δυτική Γερμανία.

Ιδρυτικές φυσιογνωμίες της οργάνωσης είναι ο Αντρέας Μπάαντερ (1943-1977), η φίλη του Γκούντρουν Ένσλιν (1940-1977) και η δημοσιογράφος Ουλρίκε Μάινχοφ (1934-1976).

Ο Μπάαντερ και η Έσλιν είχαν καταδικαστεί σε τριετή φυλάκιση, μαζί με τους Τόρβαλντ Προλ και Χορστ Ζένλαϊν για τον εμπρησμό των πολυκαταστημάτων Σνάιντερ και Κάουφχοφ στην Φρανκφούρτη στις 2 Απριλίου του 1968. Ύστερα από τρεις ημέρες η αστυνομία συνέλαβε τους εμπρηστές. Όλοι τους ήταν οπαδοί της “εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης”.

Ουσιαστικά η δράση της πρώτης γενιάς της ΡΑΦ έληξε με τη σύλληψη και το θάνατο των ηγετών της (Μπάαντερ, Ένσλιν και Ράσπε) στη φυλακή του Σταμχάιμ το 1977.

Οι συνθήκες απομόνωσης στις οποίες κρατούνταν είχαν προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, αλλά, παρά τις σχετικές κατηγορίες, δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι ήταν απάνθρωπες. Τους επισκέφθηκε και ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν-Πωλ Σαρτρ. Ο θάνατός τους έδωσε λαβή για πολλές θεωρίες. Σύμφωνα με τις αρχές αποδόθηκε σε αυτοκτονία, όμως άλλες πηγές υπέθεσαν σκόπιμη εκγληματική ενέργεια από το κράτος και τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.

 

 

Mε πληροφορίες από AFP-dpa μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Βερολίνο, Germany

 

«Μεσημέρι κατά του Πούτιν»: Πολιτική διαθήκη και τελευταία επιθυμία του Ναβάλνι – Καλεί τους Ρώσους να μετατρέψουν σε μαζική διαδήλωση τις προεδρικές εκλογές

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: