Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου με τη βοήθεια της τεχνολογίας για μαθητές όλων των ηλικιών από Σίδνεϊ και Μελβούρνη

Μέσω «διαδικτυακών θρανίων» γίνονται μαθήματα ποντιακής διαλέκτου για ομογενείς όλων των ηλικιών στην Αυστραλία. Photo via ΑΠΕ-ΜΠΕ




Μαθητές όλων των ηλικιών από τη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ ξεκίνησαν και φέτος μαθήματα ποντιακής διαλέκτου «μπαίνοντας» στην ψηφιακή τάξη της φιλόλογου Γιώτας Ιωακειμίδου από τη Θεσσαλονίκη.

«Μέσω των διαδικτυακών θρανίων, θα μάθουν οι ομογενείς μας ορθογραφία, γραμματική αλλά και τη σημασία των λέξεων» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γιώτα Ιωακειμίδου, φιλόλογος εκπαιδευτικός, ερευνήτρια και συγγραφέας,

Η κυρία Ιωακειμίδου  υπενθυμίζει ότι «η ποντιακή διάλεκτος ήταν μια προφορική γλώσσα που σωζόταν στο διάβα χιλιάδων χρόνων, ενώ καταγράφτηκε και συνειδητοποιήθηκε μετά τον διωγμό των Ελλήνων του Πόντου, αρχές του 20 αιώνα».

Η Γιώτα Ιωακειμίδου δίδασκε για πολλά χρόνια, εθελοντικά, την ποντιακή διάλεκτο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), ενώ για τέταρτη χρόνια φέτος τη διδάσκει διαδικτυακά στους Έλληνες της Διασποράς.

«Εμείς, η τρίτη γενιά, είμαστε ίσως η τελευταία γενιά βιωματικής γνώσης της ποντιακής διαλέκτου. Γι’ αυτό πρέπει να φροντίσουμε να υπάρξουν νέοι ομιλητές» ανέφερε η κ. Ιωακειμίδου.

Από την Αυστραλία, η Ρόμα Σιάχος, πρώην γραμματέας της Ποντιακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας και πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών Αυστραλίας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζει τη μεγάλη προσφορά της κ. Ιωακειμίδου στην εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου, που χάνεται ειδικά μεταξύ των νέων μελών σε οικογένειες Ποντίων.

Τα μαθήματα ξεκίνησαν με 20 διδασκόμενους. Κάποιοι από τους μαθητευόμενους δεν γνωρίζουν ούτε μία λέξη στα ποντιακά. Τα μαθήματα που γίνονται κάθε Τρίτη, στις 7μ.μ. ώρα Μελβούρνης και 10π.μ. ώρα Ελλάδας, είναι δωρεάν και ανοικτά σε όλους όσοι επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους ή ακόμα να να μάθουν από την αρχή.

«Η εκπαιδευτική περίοδος», σημειώνει η κ. Ιωακειμίδου, θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου. Στην ίδια διαδικτυακή τάξη μπορούν να βρεθούν επίσης συμμαθητές από άλλες χώρες εκτός Αυστραλίας, και από την Ελλάδα. Όλοι όσοι έχουν αγάπη για τον ποντιακό πολιτισμό και δίψα για μάθηση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Σε 5 γλώσσες πλέον η πλατφόρμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για τους νέους ομογενείς staellinika.com -Επεται ενίσχυση με Τεχνητή Νοημοσύνη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: