Μαθήματα από τη Ρώσικη επίθεση στην Ουκρανία: «Στρατιωτική Ζώνη Σένγκεν» από Γερμανία, Πολωνία και Ολλανδία- Ελεύθερη μετακίνηση στρατιωτών και εξοπλισμών

FILE PHOTO Polish Army servicemen of NATO Enhanced Forward Presence Battle Group Latvia with their battle tanks PT-91 participate in military exercises Namejs and Silver Arrow in Adazi polygon, Latvia, EPA/VALDA KALNINA




Ονομάζεται «στρατιωτική Ζώνη Σένγκεν», αποτελεί αίτημα του ΝΑΤΟ εδώ και μήνες και το πρώτο βήμα έγινε από τρεις χώρες. Γερμανία, Ολλανδία και Πολωνία υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει την ελεύθερη μετακίνηση στρατιωτικών μονάδων και εξοπλισμού μεταξύ των τριών χωρών.

«Η εμπειρία του πλήρους κλίμακας πολέμου στην Ουκρανία, η συνειδητοποίηση του πόσο σημαντικό είναι να μετακινηθούν τα συμμαχικά στρατεύματα γρήγορα, μας οδήγησε να υπογράψουμε τη συμφωνία για τη διευκόλυνση της κινητικότητας των στρατευμάτωναπό στην Πολωνία, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και το Βασίλειο της Ολλανδίας. Είναι αδύνατο να μείνουμε αδιάφοροι μετά από όσα έχουν βιώσει οι Ουκρανοί. Αν θέλουμε να έχουμε δύναμη μέσα στη συμμαχία, τότε η κινητικότητα της συμμαχίας είναι το πιο σημαντικό πράγμα – η κινητικότητα των στρατών μεταξύ μας και για εμάς» δήλωσε στο euronews ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας,Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Οι τρεις χώρες υπέγραψαν το Μνημόνιο Συνεργασίας στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας.

«Αυτή η συμφωνία θα κάνει την Ευρώπη πιο ισχυρή» ανέφερε η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Kajsa Ollongren σε σχετική ανάρτησή της στο Χ.

Στόχος είναι η ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας με προσωπικό και εξοπλισμό από τα λιμάνια της Βόρειας Θάλασσας.

«Αυτό είναι το επόμενο βήμα για την ολοκλήρωση. Με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές προκλήσεις που βλέπουμε στον κόσμο, έχει γίνει ακόμη πιο σημαντικό να υπάρχει γρήγορη στρατιωτική κινητικότητα, να υπάρχει ομαλή μεταφορά. Το ονομάζουμε “εναρμονισμένο στρατιωτικό διάδρομο”. Θεωρούμε ότι είναι ένα απαραίτητο μέτρο γιατί είναι το πρώτο στο είδος του και είμαστε πολύ περήφανοι που εμείς, οι τρεις χώρες, μπορέσαμε να το πετύχουμε. Και οι τρεις χώρες υποστηρίζουμε πολύ ενεργά την Ουκρανία – καιθ αυτό είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα. Επίσης για εμάς, είναι ένα σύμβολο του τρόπου με τον οποίο υποστηρίζουμε την Ουκρανία και συμβάλλουμε στην υπεράσπιση της Ευρώπης» τόνισε στο euronews η πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Πολωνία, Daphne Bergsma.

Η συμφωνια των τριών χωρών προβλέπει τη δημιουργία ενός «στρατιωτικού διαδρόμου μεταφορών» που θα επιτρέπει στα στρατεύματα και τον εξοπλισμό να μετακινούνται πιο εύκολα.

«Θα είναι ένας μηχανισμός που επιτρέπει γρήγορη και αποτελεσματική μεταφορά δυνάμεων, υλικού, εξοπλισμού, μεταφορά πυρομαχικών – κάθε μηχανισμός που καταργεί τα σύνορα και τους περιορισμούς που εμποδίζουν την ταχεία στρατιωτική ανάπτυξη είναι απλώς απαραίτητος» εξηγεί ο Jaroslaw Kociszewski, ειδικός σε θέματα ασφάλειας στο Stratpoints Foundation.

Mε πληροφορίες από euronews.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Έδιωξε τον αρχηγό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ο Ζελένσκι: Παρελθόν ο λαοφιλής «σιδερένιος στρατηγός»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: