Κονβόι μεταμεσονύκτιας μεταφοράς της σορού του Ναβάλνι σε άγνωστη κατεύθυνση: Το βίντεο που το αποδεικνύει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις

Το λεωφορείο του FSIN κατευθύνεται στο Salekhard ως μέρος της συνοδείας. Στιγμιότυπο οθόνης: Mediazona




Τρεις ημέρες μετά την επίσημη δήλωση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή της Αρκτικής, δεν επιτρέπεται στην οικογένειά του να διεκδικήσει το σώμα του, ούτε καν να το δει.

Στην ποινική αποικία, η Lyudmila Navalnaya, η μητέρα του Alexei, ενημερώθηκε ότι το σώμα του γιου της είχε μεταφερθεί σε νεκροτομείο στην πόλη Salekhard – μια εγκατάσταση που τώρα υποστηρίζει ότι δεν κατέχει το πτώμα.

Όπως μεταδίδει ο ιστότοπος Mediazona

Η Mediazona διεξήγαγε μια ανάλυση βίντεο με ζωντανή κάμερα που καταγράφηκε στον παγωμένο δρόμο που συνδέει την πόλη Labytnangi, κοντά στην ποινική αποικία στο χωριό Kharp, με το Salekhard, τη μόνη επίγεια διαδρομή προς τον περιφερειακό κόμβο. Καταφέραμε να αναγνωρίσουμε μια μεταμεσονύκτια συνοδεία τεσσάρων οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του FSIN, της σωφρονιστικής υπηρεσίας, που διέσχιζε την παγωμένη έκταση του ποταμού Ob προς το Salekhard.

Αυτή η χρονική συγκυρία μας κάνει να πιστεύουμε ότι η σορός του Ναβάλνι μεταφέρθηκε στο Salekhard με αυτή τη συνοδεία.

  • Το έγγραφο που παραδόθηκε στη μητέρα του Αλεξέι Ναβάλνι από το προσωπικό της αποικίας των φυλακών ανέφερε ότι πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου στις 14:17 τοπική ώρα (GMT+5). Ένας κρατούμενος από τη φυλακή IK-3 είπε στη Novaya Gazeta Europe ότι η αποικία γνώριζε τον θάνατο τέσσερις ώρες πριν. Ο θάνατος ανακοινώθηκε επίσημα στις 16:11 τοπική ώρα.

Η τοπική υπηρεσία ασθενοφόρου ανέφερε ότι οι γιατροί έφτασαν στην αποικία μέσα σε επτά λεπτά και προσπάθησαν να κάνουν ανάνηψη για πάνω από μισή ώρα. Ένας ανώνυμος εργαζόμενος του σταθμού ασθενοφόρου Salekhard είπε στη Novaya Gazeta ότι το σώμα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Labytnangi – μια πόλη μισή ώρα οδικώς από το χωριό Kharp. Μόνο το βράδυ της 16ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με αυτήν την πηγή, ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο του Περιφερειακού Κλινικού Νοσοκομείου Salekhard.

Η Mediazona εξέτασε πλάνα με ζωντανή κάμερα κοντά στη μοναδική χερσαία διάβαση μεταξύ Labytnangi και Salekhard και βρήκε τη συνοδεία FSIN να ταξιδεύει σε αυτήν τη διαδρομή τη νύχτα της 16ης προς 17 Φεβρουαρίου – πιθανότατα μεταφέρει το σώμα του πολιτικού.

Ο παγωμένος δρόμος και κάμερες

Η αποικία στο Χαρπ, όπου κρατήθηκε ο Ναβάλνι, και η πλησιέστερη πόλη, η Λαμπιτνάνγκι, βρίσκονται στην αριστερή όχθη του ποταμού Ομπ. Το Salekhard, η πρωτεύουσα της Αυτόνομης Περιφέρειας Yamalo-Nenets, βρίσκεται στη δεξιά όχθη. Δεν υπάρχει γέφυρα μεταξύ του Labytnangi και του Salekhard κατά μήκος του ποταμού μήκους 1,5 μιλίων: το καλοκαίρι λειτουργεί ένα πορθμείο και το χειμώνα δημιουργείται διάβαση στον πάγο. Εξαιρουμένης της μεταφοράς με ελικόπτερα, ο παγωμένος δρόμος είναι η μόνη διαδρομή μεταξύ του IK-3 και του νεκροτομείου Salekhard.

  • Στον ιστότοπο ενός τοπικού παρόχου Διαδικτύου, η Mediazona βρήκε δημόσια προσβάσιμες ροές ζωντανών φωτογραφικών μηχανών και από τις δύο πλευρές της διάβασης – βοηθώντας τους ντόπιους να αξιολογήσουν την κατάσταση της διάβασης και να παρακολουθούν τις ουρές των πορθμείων. Διατίθεται επίσης αρχείο βίντεο μιας εβδομάδας.

Η πρώτη κάμερα ενδιαφέροντος βρίσκεται στην πλευρά Labytnangi, καταγράφοντας ολόκληρο το δρόμο κατά μήκος του ποταμού προς το Salekhard από απόσταση, ενώ η δεύτερη βρίσκεται κοντά στην έξοδο προς την πλευρά Salekhard. Το βίντεο από την πρώτη κάμερα είναι λιγότερο λεπτομερές από ό,τι από τη δεύτερη λόγω απόστασης και το βίντεο της δεύτερης κάμερας διακόπτεται κάθε λίγα λεπτά λόγω δυσλειτουργιών της κάμερας web: επανεκκινείται συνεχώς και χρειάζεται μερικά δευτερόλεπτα για να επαναεστιαστεί. Παρά τα θέματα αυτά, καταφέραμε να βρούμε τη στιγμή του ενδιαφέροντος σε ηχογραφήσεις και από τις δύο κάμερες.

  • Δεν παρέχουμε απευθείας σύνδεσμο με το υλικό, αλλά αποφασίσαμε να ανεβάσουμε ολόκληρη τη ροή βίντεο που ήταν διαθέσιμη τη στιγμή της δημοσίευσης σε δύο κανάλια Telegram ( πρώτη και δεύτερη κάμερα). Καλύπτει την περίοδο από τις 10 Φεβρουαρίου έως τις 18 Φεβρουαρίου. Ενθαρρύνουμε τους συναδέλφους μας να συμμετάσχουν στην αναθεώρηση αυτού του βίντεο, καθώς μπορεί να έχουμε χάσει ή παραβλέψει κάτι.

Η Mediazona εξέτασε προσεκτικά όλη την ημέρα της 16ης Φεβρουαρίου, ξεκινώντας από τα ξημερώματα. Λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα της 17ης Φεβρουαρίου, για πρώτη φορά εκείνη την ημέρα, στο κάδρο εμφανίστηκαν περιπολικά της αστυνομίας. Αυτή ήταν η μόνη περίπτωση εκείνη την ημέρα που πολλά οχήματα κρατικών υπηρεσιών κινούνταν ως μέρος μιας ενιαίας συνοδείας.

Η συνοδεία

Η συνοδεία περιλάμβανε, εκτός από τα περιπολικά της αστυνομίας, ένα γκρι σεντάν με πολιτικές πινακίδες και ένα μίνι λεωφορείο UAZ με δύο χαρακτηριστικές πράσινες ρίγες, που προσδιορίζονταν ότι ανήκε στο FSIN, τη σωφρονιστική υπηρεσία. Η συνοδεία κινήθηκε αισθητά πιο αργά από άλλα οχήματα στο δρόμο. Το προπορευόμενο αυτοκίνητο της αστυνομίας κατά διαστήματα επιβράδυνε και μάλιστα σταματούσε για να εξασφαλίσει ότι οι υπόλοιποι δεν θα έμεναν πίσω.

  • Τα μεσάνυχτα, τα οχήματα έφτασαν στην άλλη πλευρά και συνέχισαν προς το Salekhard. Το Mediazona δεν μπόρεσε να βρει δημόσια διαθέσιμες ζωντανές ροές στην πόλη που θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν την περαιτέρω διαδρομή τους.

Για να προσδιορίσουμε εάν η μεταμεσονύκτια διέλευση του ποταμού Ob της συνοδείας FSIN ήταν ένα ασυνήθιστο γεγονός παρά μια διαδικασία ρουτίνας, εξετάσαμε τα αρχεία των προηγούμενων ημερών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν υπήρξαν περιπτώσεις διέλευσης νηοπομπών τα μεσάνυχτα.

Πηγή Mediazona / Επιμέλεια: Dmitry Treschanin

Iσχυρό μήνυμα υποστήριξης από τους ΥΠΕΞ της ΕΕ στους «μαχητές της ελευθερίας» στη Ρωσία: Στις Βρυξέλλες η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: