“Κόλαση” έκαναν την Υεμένη οι ΗΠΑ και η Βρετανία: Κτύπησαν με όλα τα μέσα που διαθέτουν 36 «στόχους», “χειρουργικά” πλήγματα και στην πρωτεύουσα Σανάα

epa11124607 A handout photo made available by the British Royal Air Force of a RAF Voyager aircraft preparing to take-off to conduct further strikes against Houthi targets, on the RAF Akrotiri military airbase, in Akrotiri, Cyprus, 03 February 2024. RAF Typhoon aircraft have conducted a further set of strikes against Houthi military facilities in Yemen involved in their attacks against international shipping in the Red Sea. EPA, AS1 Jake Green RAF HANDOUT, Mandatory Credit: Photo: Photographers name, MoD Crown Copyright 2024 HANDOUT




Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας ανακοίνωσαν πως βομβάρδισαν δεκάδες στόχους σε δεκατρείς τοποθεσίες στην Υεμένη χθες Σάββατο, σε αντίποινα για τις επανειλημμένες επιθέσεις των προσκείμενων στο Ιράν ανταρτών Χούθι εναντίον της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι βομβαρδισμοί έπληξαν «36 στόχους» σε «13 τοποθεσίες στην Υεμένη», διευκρινίζεται σε κοινή ανακοίνωση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων έξι χωρών (Αυστραλία, Μπαχρέιν, Καναδάς, Δανία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία) που παρείχαν υποστήριξη στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο στόχαστρο μπήκαν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών, πυραυλικά συστήματα, εκτοξευτήρες και άλλες εγκαταστάσεις.

Οι «30 και πλέον» επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων και σκαφών του πολεμικού ναυτικού των κρατών που συμμετέχουν σε συνασπισμό που συγκρότησε η Ουάσιγκτον στα τέλη της περασμένης χρονιάς συνεχίζουν να «συνιστούν διεθνή πρόκληση», τονίζεται στο κείμενο.

  • Ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ ΌΣτιν, δήλωσε τα εξής:

Σήμερα (χθες), οι στρατοί των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου, με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά, της Δανίας, της Ολλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας, πραγματοποίησαν πρόσθετες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι.

Αυτά τα χτυπήματα έχουν σκοπό να διαταράξουν περαιτέρω και να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες της πολιτοφυλακής Χούθι που υποστηρίζεται από το Ιράν να διεξάγουν τις απερίσκεπτες και αποσταθεροποιητικές επιθέσεις τους εναντίον αμερικανικών και διεθνών πλοίων που διέρχονται νόμιμα από την Ερυθρά Θάλασσα.

Οι δυνάμεις του συνασπισμού στόχευσαν 13 τοποθεσίες που σχετίζονται με τις βαθιά θαμμένες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων των Χούθι, συστήματα πυραύλων και εκτοξευτές, συστήματα αεράμυνας και ραντάρ.

Αυτή η συλλογική δράση στέλνει ένα σαφές μήνυμα στους Χούθι ότι θα συνεχίσουν να φέρουν περαιτέρω συνέπειες εάν δεν τερματίσουν τις παράνομες επιθέσεις τους εναντίον της διεθνούς ναυτιλίας και πλοίων του πολεμικού ναυτικού.

Δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε ζωές και την ελεύθερη ροή του εμπορίου σε μια από τις πιο κρίσιμες πλωτές οδούς του κόσμου.

  • Αλ Μασίρα: Βομβαρδισμοί σε περιοχές της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ: Βομβαρδισμοί έπληξαν αργά το βράδυ χθες Σάββατο περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα, μετέδωσε τηλεοπτικό δίκτυο προσκείμενο στο σιιτικό κίνημα, αποδίδοντας το νέο κύμα επιδρομών στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.

Στη Σανάα, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για ισχυρές εκρήξεις περί τα μεσάνυχτα (σ.σ. τοπική ώρα· 23:00 ώρα Ελλάδας).

«Αμερικανικοί και βρετανικοί βομβαρδισμοί έβαλαν στο στόχαστρο τις επαρχίες Σανάα, Χάτζα, Νταμάρ, αλ Μπάιντα, Τάιζ και Χοντάιντα», ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα μέσω X (του πρώην Twitter).

Οι Χούθι, που πολεμούν εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης από το 2014, ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της Υεμένης, της φτωχότερης χώρας της αραβικής χερσονήσου.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, ενώ έχουν εκτοξεύσει επανειλημμένα πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, που αναχαιτίστηκαν.

Λένε πως διεξάγουν τις επιθέσεις αυτές σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζει να μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου

Αντιδρώντας, οι ΗΠΑ, σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με τη Βρετανία, προχώρησαν σε σειρά αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον θέσεων των Χούθι στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένων «στόχων» στην πρωτεύουσα Σανάα.

  •  Αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούθι της Υεμένης πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα

To μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») ανακοίνωσε ότι αμερικανικές δυνάμεις ενεπλάκησαν και κατέρριψαν αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα προχθες, Παρασκευή, και κατέστρεψαν επίσης τέσσερα ντρόουν που ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν οι Χούθι από την Υεμένη.

«Οι δυνάμεις των ΗΠΑ αναγνώρισαν τα UAV σε περιοχές της Υεμένης που τελούν υπό τον έλεγχο των Χούθι και προσδιορίστηκε πως αποτελούσαν επικείμενη απειλή σε εμπορικά πλοία και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή», ανέφερε ανακοίνωση της Centcom.

  • Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Δευτέρα μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα έπειτα από αίτημα της Ρωσίας για τα πλήγματα που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράκ και τη Συρία, ανακοίνωσαν αρκετές διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 4 το μεσημέρι στη Νέα Υόρκη (23.00 ώρα Ελλάδας) δήλωσαν αυτές οι πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι κατήγγειλε χθες τις επιθέσεις αυτές ως “απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-dpa
Ουάσιγκτον, United States
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Σανάα, Yemen
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Νέα Υόρκη, United Nations

«Η Μέση Ανατολή είναι καζάνι που βράζει»: Να αποφύγουν την κλιμάκωση καλεί όλους τος εμπλεκόμενους ο Ζοζέπ Μπορέλ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: