Κλόντ Μοντανά: Πέθανε στο Παρίσι ο «βασιλιάς της βάτας» * Ο καλτ ιδιοφυής μόδιστρος της avant guard των ΄80ς * [videos]

FILE PHOTO: Χρώμα, βάτες, ύφος και στυλ by Montana σε επίδειξη μόδας τον Ιανουάριο του 1995 στο Παρίσι. Gerard JULIEN/EPA




Ο Κλοντ Μοντανά, ο Γάλλος σχεδιαστής που καθιέρωσε το ντύσιμο της “δυναμικής γυναίκας” στη δεκαετία του ’80, πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 76 ετών, επιβεβαίωσε σήμερα Παρασκευή η Fédération de la Haute Couture et de la Mode [η γαλλική Ομοσπονδία Υψηλής Ραπτικής και Μόδας].

Η είδηση ​​μεταδόθηκε αρχικά από το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Αν και έχει μείνει αξέχαστος κυρίως για τις υπερβολικές σιλουέτες που του έδωσαν το παρατσούκλι «King of the Shoulder Pad» [“βασιλιάς της βάτας”], ο Μοντανά φημιζόταν για την πολύ ιδιαίτερη, ίσως και προκλητική, ραπτική του και την δεξιοτεχνία του σε δημιουργίες με δέρμα, καθώς και για την αριστοτεχνική χρήση του χρώματος – από το κομψό navy blue και μαύρο σε λαμπερές αποχρώσεις του φούξια, του σμαραγδιού και του κοβάλτιου.

Στην ακμή του, μαζί με τους Τιερί Μιγκλέρ και Ζαν Πολ Γκοτιέ,  αντιπροσώπευε την προκλητική avant-garde της μόδας στο Παρίσι. Ο Μοντανά ήταν αυτός που σχεδίαζε την υψηλή ραπτική του Οίκου  Lanvin μεταξύ 1990 και 1992.

Ο Γκοτιέ απέτισε φόρο τιμής στο ταλέντο του. «Ο Κλοντ Μοντανά ήταν ένας υπέροχος σχεδιαστής που διοργάνωσε υπέροχα και ασυνήθιστα σόου. Ήταν απαράμιλλος στη χρήση του δέρματος, που ήταν το βασικό υλικό των συλλογών του».

«Σσυνεργάστηκα μαζί του για 17 χρόνια. Μια ιδιοφυΐα, απαιτητική και τελειομανής», έγραψε στο Instagram ο Milliner Stephen Jones. «Πάντα ήσουν έμπνευση, έμαθα τόσα πολλά από σένα».

Η λάμψη του  Μοντανά έσβησε σιγά σιγά καθώς ο Οίκος του πουλήθηκε δύο φορές σε δύο χρόνια, μετά από μια ταραχώδη περίοδο που τον οδήγησε να ζητήσει προστασία από τους πιστωτές, το 1997.

  • Ο μόδιστρος αποσύρθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας αφού διοργάνωσε την τελευταία του επίδειξη μόδας στο Παρίσι το 2002 και τα τελευταία χρόνια ζούσε ως ερημίτης.

«Το έργο του Κλοντ Μοντανά ενσάρκωσε εξαιρετική δεξιοτεχνία. Οι τολμηρές δημιουργίες του επηρέασαν μια ολόκληρη γενιά σχεδιαστών. Το ξεχωριστό του στυλ, που συνδυάζει την κομψότητα και τον μοντερνισμό, παραμένει σταθερά ριζωμένο στη φαντασία της σύγχρονης μόδας, μαρτυρώντας την ανεξίτηλη επιρροή του στη βιομηχανία και στις επόμενες γενιές», δήλωσε ο Μπρουνό Παβλοσκί, πρόεδρος της Γαλλικής Ομοσπονδίας Μόδας.

«Οραματιστής, ο Κλοντ Μοντανά,  συνεχώς ωθούσε τα όρια της μόδας, φτάνοντας πέρα ​​από την εποχή του για να επαναπροσδιορίσει τα πρότυπα του στυλ και του σχεδιασμού. Αμφισβήτησε τα αναμενόμενα και άνοιξε νέους δρόμους για δημιουργική έκφραση», πρόσθεσε ο Πασκάλ Μοράντ, εκτελεστικός πρόεδρος του οργανισμού.

 

 

«Κοπή, υφές και χρώμα», είναι ο τρόπος με τον οποίο ο ίδιος ο Μοντανά συνόψισε τη συμβολή του στα χρονικά του στυλ σε μια συνέντευξη στο WWD το 2010.

«Η μόδα βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη και αυτό που παραμένει αμετάβλητο είναι τα πράγματα που αγαπώ βαθιά: μαύρο και άσπρο, γκρι, navy blue, τα βασικά χρώματα — είναι τα πραγματικά χρώματα με τα οποία μπορεί κανείς στη συνέχεια να παίξει και να αξιοποιήσει προσθέτοντας άλλα».

Ο Μοντανά- ο οποίος ήταν γνωστός για την ξέφρενη ζωή του καθ ‘όλη τη δεκαετία του ’80 και στις αρχές του ’90 – είπε ότι έχασε το κίνητρό του «με την πάροδο του χρόνου», αλλά έδωσε ελάχιστη εξήγηση για το γιατί η επιχείρησή του παρήκμασε.

Η Ζακλίν Μοντανά, η αδερφή που ήταν από την αρχή δίπλα του, έριξε το κρίμα στην ευαίσθητη φύση του. «Ο σχεδιαστής είναι εύθραυστος άνθρωπος, που χρειάζεται υποστήριξη και νομίζω ότι ίσως δεν έλαβε τόση υποστήριξη όσο χρειαζόταν», σημείωσε εκείνη την εποχή.

Η πορεία του Μοντανά

Γεννημένος  στο Παρίσι από Γερμανίδα μητέρα και Καταλανό πατέρα, ο Μοντανά μετακόμισε στο Λονδίνο στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και άρχισε να παράγει κοσμήματα από πεπιεσμένο χαρτί που σύντομα τράβηξαν τα βλέμματα της βρετανικής Vogue.

Αφού επέστρεψε στο Παρίσι, σχεδίασε για την MacDouglas Leathers πριν ιδρύσει τη δική του εταιρεία το 1979.

Στην αρχή, οι επιθετικές σιλουέτες του Μοντανά συγκλόνισαν τους Αμερικανούς κριτικούς και αγοραστές. Κατηγορήθηκε ότι ήταν μισογύνης και ότι προωθούσε μια «νεοναζιστική» αισθητική, αν και η δερμάτινη εμφάνιση του οφείλονταν περισσότερο στην ομοφυλοφιλική κουλτούρα του παρά σε οποιοδήποτε πολιτικό κίνημα.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80, τα catwalk shows του Μοντανά – με τα αγέρωχα μοντέλα τους στο τέλειο στυλ – είχαν γίνει το πιο hot γεγονός στην πόλη.

«Υπήρχαν πολλά λουκ που βγήκαν από τις ανδρικές ντουλάπες», θυμάται. Ο Μοντανά είχε επίσης αγάπη για τις στολές, με τα μπουφά των αεροπόρων, των πεζοναυτών, των εργατών, ακόμη και της ιδιαίτερης ενδυμασίας των μελών της λαμπρής  Γαλλικής Ακαδημίας.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, η ανερχόμενη αυτοκρατορία μόδας του περιλάμβανε γυναικεία και ανδρικά  κασκόλ, γραβάτες και γυαλιά, και ένα άρωμα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, το Montana Pour Femme.

 

Η αισθητική του προσωποποιήθηκε από τη μούσα του, το ανδρόγυνο μοντέλο από τις ΗΠΑ, Γουόλις Φράνκεν, η οποία θα γινόταν σύζυγος του Μοντανά το 1993 σε έναν γάμπου έληξε τραγικά με το θάνατό της το 1996, όταν η Φράνκεν αυτοκτόνησε πέφτοντας από το παράθυρο του διαμερίσματός τους.

Πολλοί άνθρωποι στη βιομηχανία κατηγόρησαν έμμεσα τον Μοντανά για τον θάνατό της, λέγοντας ότι συνέβαλε στην καταθλιπτική της κατάσταση με το να  την κακοποιεί σωματικά και συναισθηματικά. Ποτέ δεν μίλησε για αυτό και, η Φράνκεν δεν διακρίνεται εμφανώς  σε ένα βιβλίο για τον σχεδιαστή που δημοσιεύτηκε το 2010.

Πολλοί θεώρησαν ότι είχε σπαταλήσει το ταλέντο του. Μιλώντας το 2004, ο Yves Saint Laurent είπε ότι ο Μοντανά ήταν ο μόνος σχεδιαστής εν ζωή εκείνη την εποχή με «ταλέντο και δύναμη», αλλά υπογράμμισε την εξάρτησή του και την κατάχρηση ουσιών.

«Ήταν ο μόνος που είχε εύρος. Πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια ακόμη και από τον Γκαλιάνο. Πιο μοντέρνο. Πιο σύγχρονο. Έκαψε όμως τον εγκέφαλό του με ναρκωτικά και είναι ανίκανος να κάνει τίποτα σήμερα. Είχε όμως πραγματικό ταλέντο. Ένα ταλέντο που ήταν σύγχρονο, νέο,  προκλητικό», είπε στο WWD.

Ο Μοντανά επανεμφανίστηκε για λίγο στο κοινό το 2013, όταν σχεδίασε τρία look για τη φθινοπωρινή συλλογή του Eric Tibusch. «Ήταν δύσκολο να ξαναβυθιστείς σε όλη αυτή την ιστορία», είπε. «Ήθελα οπωσδήποτε να επιστρέψω, αλλά ίσως δεν συνέβη στις ιδανικές συνθήκες που θα μπορούσαμε να φανταστούμε».

 

Με πληροφορίες από WWD/ Le Parisien

 

Απορρίφθηκε αγωγή σε βάρος του Στίβεν Τάιλερ των Aerosmith για σεξουαλική επίθεση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: