Και κατασχέσεις περιουσιών από τον Πούτιν: Το επόμενο βήμα θα είναι να ξανανοίξει τα γκούλαγκ στη Σιβηρία; Ή του αρκούν αυτά που φτιάχνει στην Ουκρανία;

File Photo epa08785676 A man lays flowers during a memorial action as part of a commemoration of victims of the Soviet GULAG repression camps under Stalin’s ‘Great Terror’ regime, at the national memorial to victims of Soviet-era political repressions titled ‘The Wall of Grief’ in Moscow, Russia, 30 October 2020. EPA/YURI KOCHETKOV




Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε σήμερα, Τετάρτη, σε ισχύ νόμο που αποσκοπεί στην κατάσχεση των χρημάτων και των περιουσιακών στοιχείων ατόμων που κρίνονται ένοχοι για διάδοση «ψευδών πληροφοριών» σχετικά με τον ρωσικό στρατό.

Και αυτό απολεί μια νέα ένδειξη της καταστολής που θέτει στο στόχαστρο τους επικριτές του Κρεμλίνου, δύο χρόνια μετά την έναρξη της επίθεσής του στην Ουκρανία.

  • Αφορά, έως τώρα εκατοντάδες Ρώσους που έχουν καταδικαστεί τα τελευταια δύο χρόνια με αυτή την κατηγορία που επισύρει ποινή φυλάκισης έως 15 χρόνια.

Η Μόσχα κατέστησε παράνομες τις επικρίσεις σε βάρος του στρατού λίγο αφότου εξαπέλυσε την επίθεσή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Το νέο κείμενο που τέθηκε σήμερα σε ισχύ είχε ψηφιστεί στα τέλη Ιανουαρίου στην Κρατική Δούμα, την κάτω βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου, και στις αρχές Φεβρουαρίου από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, την άνω βουλή.

Σήμερα, όπως αναμενόταν, το προεδρικό διάταγμα που φέρει την υπογραφή του Βλαντίμιρ Πούτιν δημοσιεύθηκε από τις ρωσικές αρχές.

Κατά την παρουσίασή του στη Δούμα, ο πρόεδρος του σώματος Βιτσισλάβ Βολόντιν είχε πει πως ο νόμος αυτός κατά των “κακοποιών στοιχείων” θα επέτρεπε να “τιμωρηθούν οι προδότες” που «δρουν εναντίον της χώρας τους». Στην πραγματικότητα ο νόμος δεν προβλέπει την κατάσχεση οπωσδήποτε όλων των περιουσιακών στοιχείων ενός ατόμου που έχει καταδικαστεί αλλά την κατάσχεση χρημάτων και κεφαλαίων που «χρησιμοποιούνται ή προορίζονται» για τη χρηματοδότηση «εγκληματικών» δραστηριοτήτων, όροι που παραμένουν ωστόσο πολύ αόριστοι.

Προβλέπει επίσης ότι η δικαιοσύνη θα μπορεί να αφαιρέσει όλες τις κρατικές τιμητικές διακρίσεις που έχουν απονεμηθεί σε άτομα που καταδικάζονται για «ψευδείς πληροφορίες».

Ανηλεές καθεστωτικό πογκρόμ στη Ρωσία: Kάθειρξη 5 ετών σε πανεπιστημιακό κατά της εισβολής – Αρχικά είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο €6.160, αλλά δεν ήταν… αρκετό

Επόμενο στάδιο τα γκούλαγκ;

Είναι προφανές ότι η Ρωσία υπό τον ολοκληρωτισμό του καθεστώτος Πούτιν διολισθαίνει ολοταχώς στις πιο σκοτεινές εποχές του σοβιετικού καθεστώτος που όλοι ήλπιζαν ότι έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ένα παλαιότερο δημοσίευμα του The Atlantic που όμως είναι σαφέστατα επίκαιρο, όσο συνεχίζεται η εισβολή και η κατοχή στην Ουκρανία αλλά και η συγκεκριμένη πολιτική καταστολής που εφαρμόζεται στο εσωτερικό της Ρωσίας σε κάθε αντίθετη φωνή που ακούγεται.

Σύμφωνα με αυτό,

Το Associated Press ανέφερε στοιχεία για τουλάχιστον 40 στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Μερικοί από τους κρατούμενους είναι αιχμάλωτοι πολέμου, αλλά οι περισσότεροι είναι πολίτες που συνελήφθησαν ή απήχθησαν σε κατεχόμενα εδάφη

Το 1978, ο Μπόγκνταν Κλίμτσακ εγκατέλειψε τη Σοβιετική Ενωση και ζήτησε πολιτικό άσυλο στο Ιράν. Ο Κλίμτσακ ήταν Ουκρανός, γεννημένος κοντά στο Λβιβ. Το 1949, η οικογένειά του είχε απελαθεί στο Χαμπάροφσκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή, μετά τη σύλληψη του αδελφού του.

Το 1957, ο ίδιος ο Κλίμτσακ συνελήφθη για «αντισοβιετική προπαγάνδα» και για πολλά χρόνια μετά την απελευθέρωσή του, παρέμεινε υπό συνεχή παρακολούθηση.

Οι Ιρανοί αρνήθηκαν το αίτημα του και τον έστειλαν στην Σοβιετική Ενωση όπου κατέληξε σε ένα στρατόπεδο που ονομαζόταν Περμ-36, μία από τις τελευταίες φυλακές για πολιτικούς κρατούμενους.

Στις τρεις δεκαετίες από τότε που απελευθερώθηκε, συνέβησαν πολλά. Το Περμ-36 έγινε μουσείο και τόπος μνήμης, που δεχόταν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων ομάδων μαθητών, κάθε χρόνο. Το 2014, έκλεισε.

Ρώσοι πρώην κρατούμενοι και ιστορικοί δημοσίευσαν απομνημονεύματα και ιστορίες των Γκουλάγκ διοργάνωσαν συνέδρια, δημιούργησαν εκθέσεις, γύρισαν ντοκιμαντέρ. Τα τελευταία χρόνια, οι οργανώσεις τους απαγορεύτηκαν και οι ηγέτες τους εξορίστηκαν ή τέθηκαν υπό περιορισμό, σημειώνει η Αν Ελίζαμπεθ Απλμπαουμ η Πολωνο-αμερικανίδα δημοσιογράφος και ιστορικός.

  • Σήμερα, ανακατασκευάζεται μια νέα εκδοχή των Γκουλάγκ ειδικά για Ουκρανούς. Το Associated Press ανέφερε στοιχεία για τουλάχιστον 40 στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς και για 63 επίσημες και ανεπίσημες φυλακές στην κατεχόμενη Ουκρανία, στις οποίες κρατούνται ενδεχομένως ακόμα και 10.000 άνθρωποι.

Μερικοί από αυτούς είναι αιχμάλωτοι πολέμου, αλλά οι περισσότεροι είναι πολίτες που συνελήφθησαν ή απήχθησαν από κατεχόμενα εδάφη.

Οπως τότε έτσι και τώρα, η καταναγκαστική εργασία είναι ένας από τους σκοπούς αυτών των στρατοπέδων. Αιχμάλωτοι Ουκρανοί αναγκάζονται να σκάβουν χαρακώματα, να σκάβουν ομαδικούς τάφους και να φτιάχνουν οχυρώσεις.

Τα Γκουλάγκ ήταν σχεδιασμένα με σκοπό να ενσταλάσσουν τον τρόμο. Οι πολίτες φυλακίζονταν και βασανίζονταν με οποιαδήποτε αφορμή. Υπάρχουν στοιχεία για παρόμοια μεταχείριση. Το AP περιγράφει την περίπτωση μιας γυναίκας από την Ζαπορίζια, την οποία έβγαλαν από το κελί της, την περιέφεραν σε όλη την πόλη και της επέβαλαν να «αναγνωρίσει» ανθρώπους που «συνεργάζονται με τους Ουκρανούς».

  • Το 1937-38, κατά την εποχή των μεγάλων εκκαθαρίσεων, η σοβιετική μυστική αστυνομία ασκούσε τρομοκρατία όχι μόνο στους κρατούμενους αλλά και σε μέλη της. Οι πρόσφατες εσωτερικές διαμάχες δείχνουν ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις μπορεί να φτάσουν σε αυτό το στάδιο και στην κατεχόμενη Ουκρανία.

Το AP επικαλείται ένα ρωσικό έγγραφο το οποίο περιγράφει σχέδια για την κατασκευή 25 νέων φυλακών και έξι κέντρων κράτησης στο κατεχόμενο ουκρανικό έδαφος μέχρι το 2026. Οπως και στα σοβιετικά Γκούλαγκ, οι κρατούμενοι έχουν καταδικαστεί χωρίς δίκη. Τα έγγραφά τους έχουν χαθεί. Οι συγγενείς τους δεν λαμβάνουν καμία πληροφορία, δεν μπορούν να τους βρουν ή να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Ο ιστορικός απόηχος δεν είναι τυχαίος. Η KGB κάποτε δίδασκε στους νεοσύλλεκτους να μελετούν την ιστορία της, κάτι που επαναλαμβάνουν οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας. Οτι συνέβη στον Μπόγκνταν Κλίμτσακ συμβαίνει και τώρα.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ και από The Atlantic

Νέο βαρύ πλήγμα στον στόλο του Πούτιν: Ουκρανικές ειδικές δυνάμεις βύθισαν το μεγάλο αποβατικό πλοίο «Τσαρ Κουνίκοφ» στα ανοιχτά της κατεχόμενης Κριμαίας [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: