Καταπέλτης του Washington Examiner για την Τουρκία και τη στήριξη στους Χούθι, εκτός από τη Χαμάς: «Κυρώσεις τώρα, τι απομένει να χάσουμε;»

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον πολιτικό αρχηγό της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Άγκυρα. Photo via MUSTAFA KAMACI, TURKISH PRESIDENCY PRESS OFFICE




Υπό τον τίτλο Η Τουρκία είναι καταφύγιο για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας («Turkey is a sanctuary for terrorism financing»), το περιοδικό Washington Examiner δημοσιεύει άρθρο του Sinan Ciddi.

Σύμφωνα με τον αθρογράφο, μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ, η διεθνής προσοχή έχει επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στην στήριξη εκ μέρους της Τουρκίας (όπως και του Κατάρ και του Ιράν) της Χαμάς.

  • Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό κατά τον συντάκτη, είναι η αυξανόμενη τουρκική στήριξη και στο καθεστώς των Χούθι, με τη γνωστή δράση που έχει αναπτύξει στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Και αντί η Τουρκία να μπει στη λίστα των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία, η Διοίκηση Biden ψάχνει τρόπους να ανταμείψει τον Τούρκο Πρόεδρο και να επανεκκινήσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, σημειώνεται.

Ακολούθως το δημοσίευμα αναφέρεται στην περίπτωση της τουρκικής εταιρείας Al Aman Cargo η οποία συμπεριλήφθηκε στη λίστα των εταιρειών του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, όπως και οντότητες διακίνησης κεφαλαίων, στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις για χρηματοδότηση των Χούθι και ως ελεγχόμενες από το Ιράν. Με τον ίδιο τρόπο, μέσω εταιρειών και αδιαφανών διακινήσεων κεφαλαίων, ο συντάκτης υποστηρίζει ότι η Τουρκία εκτός από λεκτικά στήριζε και ουσιαστικά τη Χαμάς (σ.σ. αναφέρεται πιο αναλυτικά στο παράδειγμα μιας κατασκευαστικής εταιρείας η οποία δραστηριοποιούταν στην Τουρκία, την Trend GYO).

Κατά τον συντάκτη, οι μεμονωμένες κυρώσεις, χωρίς πίεση σε κρατικό επίπεδο, δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στην περίπτωση της Τουρκίας.

Πρόσφατα, όπως σημειώνει ακολούθως, η Τουρκία επικύρωσε τελικά (μετά από 18 μήνες!) την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Διοίκηση Biden να δώσει το πράσινο φως για πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Ακολούθησε η αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών Victoria Nuland που είπε στους Τούρκους ομολόγους της ότι εάν η Άγκυρα ξεφορτωθεί τους ρωσικούς πυραύλους S-400 που αγόρασε το 2019, τότε «οι ΗΠΑ θα ήταν στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουν την Τουρκία πίσω στην οικογένεια των F-35».

Υπάρχει ένας διαρκής λόγος για τον οποίο πολλές Διοικήσεις των ΗΠΑ συνεχίζουν να αγκαλιάζουν τον Erdogan, ασχέτως με ό,τι κι αν κάνει, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης μεγάλων στόχων της τρομοκρατίας: Βασίζεται στον παθολογικό φόβο των ΗΠΑ να «χάσουν την Τουρκία» όπως έχασαν το Ιράν το 1979.

Αυτό αποτελεί λάθος, και ένας καλύτερος τρόπος για να δούμε τη σχέση μας με την Άγκυρα είναι να αναρωτηθούμε: Τι απομένει να χάσουμε; καταλήγει το δημοσίευμα.

Washington Examiner [Turkey is a sanctuary for terrorism financing]

Παρά τα μεγάλα λόγια, η Τουρκία επιμένει σε πράξεις πρόκλησης: Νέα αντι NAVTEX για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου από τη Θάσο ως το Κασελόριζο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: