Κασσελάκης, απέναντι σε όλους: Σενάρια υπογραφών για καθαίρεσή του -Το ερωτηματολόγιο «ανατινάζει» το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

File Photo Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης μιλάει στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς, στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Τρεις μόλις ημέρες πριν από την έναρξη του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα στην Κουμουνδούρου είναι «πολεμικό», μετά την φαινομενικά ακατανόητη ενέργεια του Στέφανου Κασσελάκη να θέσει θέμα αλλαγής ονόματος και συμβόλων μέσα από ένα ερωτηματολόγιο στην πλατφόρμα «Χ» και στον i-syriza.

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός του προέδρου προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις από το σύνολο σχεδόν των στελεχών ανεξαρτήτως τάσεων και οι εξελίξεις προδιαγράφονται καταιγιστικές.

Το γεγονός ότι από την Κουμουνδούρου διευκρινιζόταν ότι πρόκειται για ερωτήσεις που δεν θα απασχολήσουν το επικείμενο συνέδριο, επιτείνει τις απορίες και τον εκνευρισμό καθώς είναι σαφές ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί τέτοιου είδους πρωτοβουλίες να λαμβάνονται από τον πρόεδρο χωρίς προηγούμενες αποφάσεις των οργάνων, πολύ δε περισσότερο παραμονή ενός καθοριστικού συνεδρίου που καλείται να καθορίσει τη φυσιογνωμία του κόμματος στη νέα εποχή και με τη νέα του ηγεσία.

Όμως, από την άλλη, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει καταστήσει σαφή τη στάση του από την πρώτη στιγμή, παρότι πολλοί φαίνεται ότι δεν τον πίστεψαν όταν έλεγε ότι θα απευθύνεται στη βάση του κόμματος για τις σημαντικές αποφάσεις.

Χθες το απόγευμα, 17 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ζήτησαν την άμεση σύγκληση του οργάνου, προκειμένου να συζητηθούν τα νέα δεδομένα.

  • Το αίτημα κατατέθηκε, από τα εξής μέλη: Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Διονύσης Τεμπονέρας, Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Ραγκούσης, Πάνος Ρήγας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Σκορίνης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Μαρία Κουβέλη, Γιάννης Ραγκούσης, Ζωή Καρκούλια, Παναγιώτα Αράπη-Μπελώνη και Ελένη Συμεωνίδου.

Δεν υπέγραψαν η Ρένα Δούρου, η Μάγκυ Δούση, ο Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος και η Θεοδώρα Τζάκρη που εμφανίστηκε δημόσια να υπερασπιστεί τον Στ. Κασελλάκη με τη φράση, «δεν υπάρχει χώρος έκφρασης των φιλοδοξιών των αρχηγίσκων».

Ο κ. Κασσελάκης ευρισκόμενος στο Λονδίνο θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του οργάνου μέσω τηλεδιάσκεψης.

  • Πολλοί θυμήθηκαν τα λεγόμενα του Γιάννη Δραγασάκη πριν λίγες ημέρες ότι είπε ότι «η σύγκρουση με τον Κασσελάκη πολλών που θα παραμείνουν στο κόμμα θα είναι πολύ πιο σκληρή από όσους θα έχουν αποχωρήσει».

Το ερωηματολόγιο προκάλεσε έκρηξη

Το ερωτηματολόγιο που ξαφνικά μπήκε στο δημόσιο διάλογο από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, μόλις πέντε ημέρες πριν από την έναρξη του έκτακτου συνεδρίου του κόμματος προκάλεσε την έκρηξη πολλών κεντρικών στελεχών.

  • Είναι προφάνες ότι η κίνηση του κ. Κασσελάκη μόνο ως τυχαία δεν μπορεί να εκληφθεί. Προφανώς ήθελε ενόψει του συνεδρίου να δημιουργήσει κλίμα τελικής λύσης καθώς εκτιμά ότι δεν υπάρχει χρόνος και ότι χρειάζεται ένα καθαρό κόμμα με τις δικές του επιλογές προκειμένου να κριθεί στις ευρωεκλογές αλλά και στη συνέχεια στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.

Και επίσης, γνωρίζοντας ότι τυχόν χαμηλό ποσοστό τον Ιούνιο ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, προφανώς ήθελε να έχει καθαρό τοπίο μπροστά σε όσους θα ήθελαν να τον αμφιοσβητήσουν.

Η λογική του είναι, πως αυτός είναι πρόεδρος τώρα, δεν έχει εντολή για κομματική συνδιοίκηση και ως εκ τούτου, επιμένει, ότι δικαιούται να κάνει τις κινήσεις που ίδιος θεωρεί ως ενδεδειγμένες.

Η Όλγα Γεροβασίλη, μετά από συνεννόηση με κεντρικά στελέχη, έκανε την αρχή με αναφορά και στον Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο συνομιλεί και ακολούθησε ένα κύμα αντιδράσεων, κυρίως επικριτικών.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στο vima.gr στελέχη, όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Νίκος Παππάς επικοινώνησαν με τον Αλέξη Τσίπρα για να συζητήσουν την κατάσταση.

Ο πρώην Πρωθυπουργός δεν θέλησε να δώσει σαφή κατεύθυνση για το τι θα κάνουν, αλλά μετά από όσα συμβαίνουν, είναι πολύ πιθανό να μην μιλήσει στο συνέδριο.

Σενάρια για καθαίρεση Κασσελάκη

Και έτσι, λίγους μήνες μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και ενώ έχει προηγηθεί μια διάσπαση, φτάνουμε στο σημείο να συζητείται πίσω από κλειστές πόρτες σενάριο καθαίρεσής του από την ηγεσία, ή έστω επιτροπείας του.

Προφανώς η επιχείρηση καθαίρεσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελεί αυτοκτονική κίνηση, ειδικά αν αυτό συμβεί λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές αλλά τυπικά είναι εφικτή.

  • Σύμφωνα με το καταστατικό, εάν το 50%+1 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής θέσει θέμα ηγεσίας στο επικείμενο συνέδριο, τότε αυτόματα θα τεθεί και θέμα εκλογής νέου προέδρου πριν από τις ευρωεκλογές.

Κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή αν υπάρχουν αυτές οι υπογραφές αλλά ακόμη περισσότερο αν πρέπει να συμβεί αυτό τώρα.

Το ίδιο σενάριο αναφέρει ότι το πρόσωπο που συζητείται ως μεταβατική λύση από κεντρικά στελέχη, είναι η Όλγα Γεροβασίλη που άνοιξε και πρώτη το χορό, προφανώς μετά από συνεννόηση με άλλους κορυφαίους παράγοντες που εξοργίστηκαν με το άτυπο δημοψήφισμα που ζήτησε ο κ. Κασσελάκης και βλέπουν το κόμμα να βιώνει μια πολύ μεγάλη κρίση.

Βολές και από Σπίρτζη

«Όταν ο πρόεδρος ενός κόμματος δε γνωρίζει ποιες είναι οι διαδικασίες που ο ίδιος εισηγήθηκε στο κόμμα, κάτι δεν πάει καλά» είπε ο Χρήστος Σπίρτζης, ο πρώην γραμματέας Π. Ρήγας ανάφερε ότι το ερωτηματολόγιο «δε συμβάλλει στη συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε και ο πρόεδρος οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση», ενώ ο Νίκος Παππάς που συνέβαλε στη νίκη Κασσελάκη στο δεύτερο γύρο με την πολιτική τους συμμαχία, σημείωσε πως το καταστατικό είναι δεσμευτικό για όλους.

Μόνο που ο κ. Κασσελάκης εμμένει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζεται ο Πρόεδρος και τα Όργανα πρώτα ακούν τη βάση και μετά αποφασίζουν, λαμβάνοντάς την υπόψη. «Γνωρίζω ότι είναι κάτι ασυνήθιστο για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας, αλλά για να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να ακούσουμε την κοινωνία», επεσήμανε σε μια ακόμη ανάρτησή του.

  • Πάντως, όλοι είναι προετοιμασμένοι για όλα, ακόμα και για σύγκληση της Κ.Ε. πριν από το συνέδριο, εάν υπάρξει αίτημα υπογεγραμμένο από το 25% των μελών της. Και μπορεί να γίνει και δια ζώσης, ή όταν απαιτείται με υβριδικό ή ψηφιακό τρόπο.

Τι προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ

Στο άρθρο 20 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, στο εδάφιο 4, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο».

Ως προς το ενδεχόμενο σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής το άρθρο 16, στο εδάφιο 7, προβλέπει τα εξής: «Η Κεντρική Επιτροπή συνέρχεται τακτικά, δια ζώσης ή, όταν απαιτείται με υβριδικό ή ψηφιακό τρόπο, κάθε 3 μήνες με ευθύνη της Πολιτικής Γραμματείας και εντός 15 ημερών όταν το ζητήσει το 1/4 των μελών της».

Ωστόσο, εφόσον, η πλειοψηφία των μελών της Πολιτικής Γραμματείας ζητήσει να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή και το θέμα τεθεί προς ψηφοφορία στο όργανο, τότε η απόφαση θα ληφθεί με βάση το 50+1 των μελών της Π.Γ. Στην πράξη, η άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής μπορεί να προκύψει εφόσον τα 13 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας υπερψηφίσουν μία τέτοια πρόταση.

Ο Κασσελάκης σε νέες περιπέτειες: Συνεδριάζει στις 12:00 η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ μετά το αίτημα των 17 μέλων για το επίμαχο ερωτηματολόγιο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: