Καμία προσευχή για τους πεθαμένους: Ουκρανία και Ρωσία ερίζουν ακόμη και για τις σορούς του μεταγωγικού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε από πύραυλο [video]

File Photo A still image taken from handout video provided by the Russian Investigative Committee shows a Russian investigator examining debris at the crash site of an Ilyushin Il-76 airlifter near the village of Yablonovo, Belgorod region, Russia, 25 January 2024. EPA/RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITEE HANDOUT IMAGE BLURRED AT SOURCE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Κατηγορηματική είναι η άρνηση της Ρωσίας να επιστρέψει τις σορούς των 65 Ουκρανών αιχμαλώτων που σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά τη συντριβή του ρωσικού στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους Ilyushin Il-76 στη συνοριακή πόλη Μπελγκορόντ.

Αυτό επιβεβαίωσε, ο Αντρέι Γιουσόφ, εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, μιλώντας στο Politico.

Την ίδια στιγμή πάντως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, διαψεύδει ότι η ρωσική προεδρία έχει λάβει τέτοιο αίτημα από την Ουκρανία.

Η περισυλλογή των νεκρών είναι ένα μέρος μόνο της μακάβριας διαμάχης γύρω από το τι ακριβώς συνέβη στις 24 Ιανουαρίου, ποιοι ήταν οι άνθρωποι που μετέβαιναν στο ρωσικό αεροσκάφος και ποιος φέρει την ευθύνη για τη συντριβή του.

Οι αλληλοκατηγορίες ξεκίνησαν από την πρώτη κιόλας ημέρα.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και του συνεχιζόμενου πολέμου. Για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση, προτρέπουμε όλους τους ενδιαφερόμενους να απόσχουν από ενέργειες, ρητορική ή ισχυρισμούς που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν περαιτέρω την ήδη επικίνδυνη σύγκρουση», δήλωσε η υφυπουργός του ΟΗΕ Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο κατά τη διάρκεια του έκτακτου συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την επομένη του δυστυχήματος.

File Photo A still image taken from handout video provided by the Russian Investigative Committee on 26 January 2024 shows what investigators say is a Ukrainian passport that was found at the crash site of the Russian IL-76 military transport plane near the village of Yablonovo, Belgorod region, Russia. EPA/RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITEE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

H ουκρανική πλευρά λέει ότι το Il-76 ήταν νόμιμος στόχος, καθώς τέτοια αεροπλάνα πετούν συχνά πυραύλους και άλλα όπλα για να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ουκρανίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε διεθνή έρευνα για το δυστύχημα.

Έκτοτε, το Κίεβο επιβεβαίωσε ότι είχε όντως προγραμματιστεί ανταλλαγή κρατουμένων. Η ουκρανική κυβέρνηση λέει επίσης ότι δεν ενημερώθηκε ποτέ ότι στο αεροπλάνο επέβαιναν κρατούμενοι.

Tο ακόμη πιο ύποπτο «μετά» της τραγωδίας

Ωστόσο οι ενέργειες του Κρεμλίνου μετά τη συντριβή εγείρουν υποψίες στο Κίεβο ότι η Ρωσία λέει ψέματα.

«Η Ρωσία ανακοίνωσε αμέσως ότι δεν θα επιτρέψει σε διεθνείς εμπειρογνώμονες να ερευνήσουν τη συντριβή του Il-76M. Ωστόσο, η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία για να ανακαλύψει τους αληθινούς λόγους για το τι συνέβη, καθώς και ποιος ή τι μεταφέρθηκε σε αυτό το αεροπλάνο», δήλωσε ο Serhiy Andrushchenko, αναπληρωτής επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να συγκεντρώσει στοιχεία μέσω των πηγών της στη Ρωσία.

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας, μια υπηρεσία επιβολής του νόμου, δημοσίευσε ένα βίντεο από τη σκηνή της συντριβής με ένα θραύσμα σώματος που δείχνει ένα τατουάζ, υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν απόδειξη ότι οι αιχμάλωτοι ήταν στο αεροσκάφος, καθώς αυτού του είδους τα τατουάζ εμφανίζονται συχνά σε στρατιώτες από το Αλλά οι ενέργειες του Κρεμλίνου μετά τη συντριβή εγείρουν υποψίες στο Κίεβο ότι η Ρωσία λέει ψέματα.

«Η Ρωσία ανακοίνωσε αμέσως ότι δεν θα επιτρέψει σε διεθνείς εμπειρογνώμονες να ερευνήσουν τη συντριβή Il-76M. Ωστόσο, η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία για να ανακαλύψει τους αληθινούς λόγους για το τι συνέβη, καθώς και ποιος ή τι μεταφέρθηκε σε αυτό το αεροπλάνο», είπε. Ο Serhiy Andrushchenko, αναπληρωτής επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να συγκεντρώσει στοιχεία μέσω των πηγών της στη Ρωσία.

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας, μια υπηρεσία επιβολής του νόμου, δημοσίευσε ένα βίντεο από τη σκηνή της συντριβής με ένα θραύσμα σώματος που δείχνει ένα τατουάζ, υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν απόδειξη ότι οι αιχμάλωτοι ήταν στο πλοίο, καθώς αυτού του είδους τα τατουάζ εμφανίζονται συχνά σε στρατιώτες από το ουκρανικό τάγμα του Αζόφ.

«Μεταξύ των αποδεικτικών στοιχείων, που έχουν ήδη συμπεριληφθεί στη δικογραφία, υπάρχουν επίσης έγγραφα Ουκρανών στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφή, που επιβεβαιώνουν την ταυτότητά τους», ανέφερε η επιτροπή.

Ωστόσο, οι συγγενείς των Ουκρανών αιχμαλώτων των οποίων τα ονόματα ήταν στη λίστα δεν αναγνώρισαν τα τατουάζ των αγαπημένων τους προσώπων στο βίντεο, ανέφερε το συντονιστικό προσωπικό σε δήλωση.

Το δυστύχημα ήρθε λίγες μέρες πριν από μια ακόμα μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων.

Στις 31 Ιανουαρίου, η Ουκρανία και η Ρωσία αντάλλαξαν αιχμαλώτους, με το Κίεβο να φέρνει πίσω 207 και τη Ρωσία 195 στρατιώτες.

Ο Γιουσόφ λέει ότι οι 65 αιχμάλωτοι από τη λίστα της 24ης Ιανουαρίου δεν ήταν μεταξύ τους. Καθώς το Κρεμλίνο αρνείται να επιστρέψει τα πτώματα τους, η Ουκρανία εξακολουθεί να τα θεωρεί «σε αιχμαλωσία».

Με πληροφορίες από Politico 

Παγκόσμια ανησυχία για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στη Μέση Ανατολή: Για «καταστροφικές συνέπειες» προειδοποιεί το Ιράκ, «θα συνεχίσουμε», λέει ο Μπάιντεν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: