Υπέρ της Ουκρανίας αλλά… κουρασμένοι οι Ευρωπαίοι πολίτες: Μόλις το 10% πιστεύει σε ήττα της Ρωσίας, οι Ούγγροι και οι Έλληνες υπέρ του συμβιβασμού, η πλειοψηφία κατά του Τραμπ

FILE PHOTO: People take part in a rally to mark the first anniversary of the Russian invasion of Ukraine, at the Lincoln Memorial in Washington, DC, USA, 25 February 2023. Russian troops entered Ukrainian territory on 24 February 2022, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. One year on, fighting continues in many parts of the country. EPA/WILL OLIVER




Η υποστήριξη προς την Ουκρανία παραμένει υψηλή σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μελέτη δείχνει ότι οι πολιτικοί πρέπει να επικεντρωθούν στην εκπόνηση μιας αποδεκτής ειρηνευτικής συμφωνίας .

Μόνον ένας στους δέκα Ευρωπαίους πιστεύει ότι η Ουκρανία μπορεί να νικήσει τη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσκόπηση σε όλη την ΕΕ. 

Η έρευνα διεξήχθη σε 12 χώρες της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας – και  διαπίστωσε ότι η απαισιοδοξία για την έκβαση του πολέμου τροφοδοτείται από την αποτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας, μια ενδεχόμενη αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ και την πιθανότητα ο Ντόναλντ Τραμπ να μπει για δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο.

  • Η έκθεση – με τίτλο «Πόλεμοι και Εκλογές: Πώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να διατηρήσουν τη δημόσια υποστήριξη προς την Ουκρανία» – διαπίστωσε ότι το 20% προβλέπει μια ρωσική νίκη. 

Τα ευρήματα έρχονται την παραμονή της δεύτερης επετείου της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η μεταστροφή της κοινής γνώμης – στην ίδια έρευνα πέρυσι, περισσότεροι Ευρωπαίοι είπαν ότι η Ουκρανία πρέπει να ανακτήσει όλα τα χαμένα εδάφη της – θα απαιτήσει από τους πολιτικούς να υιοθετήσουν μια πιο «ρεαλιστική» προσέγγιση που θα επικεντρώνεται στον καθορισμό του τι πρέπει να σημαίνει πραγματικά μια αποδεκτή ειρήνη, υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) υπό την αιγίδα του οποίου διενεργήθηκε η έρευνα.

«Προκειμένου να υποστηρίξουν τη συνέχιση της ευρωπαϊκής υποστήριξης προς την Ουκρανία, οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο μιλούν για τον πόλεμο», δήλωσε συγκεκριμένα ο υπεύθυνος για την έρευνα Mark Leonard. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι «επιθυμούν απεγνωσμένα να αποτρέψουν μια ρωσική νίκη», αλλά δεν πιστεύουν ότι το Κίεβο μπορεί να κερδίσει στρατιωτικά, πρόσθεσε ο Leonard, πράγμα που σημαίνει ότι το πιο πειστικό επιχείρημα για ένα ολοένα και πιο σκεπτικιστικό κοινό ήταν ότι η συνέχιση της βοήθειας «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια βιώσιμη, διαπραγματευόμενη ειρήνη που ευνοεί το Κίεβο – παρά μια νίκη για τον Putin».

Η δημοσκόπηση του Ιανουαρίου σε 12 κράτη μέλη της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας – διαπίστωσε ότι η αποτυχημένη αντεπίθεση της Ουκρανίας, οι αυξανόμενοι φόβοι για αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ και η προοπτική μιας δεύτερης προεδρικής θητείας των ΗΠΑ του Donald Trump τροφοδοτούσαν την απαισιοδοξία για την έκβαση του πολέμου. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη πριν από την υποχώρηση της Ουκρανίας το Σαββατοκύριακο από την ανατολική πόλη Avdiivka, η οποία χάρισε στη Ρωσία τη σημαντικότερη στρατιωτική της νίκη από την κατάληψη του Bakhmut από τα στρατεύματα Wagner τον Μάιο του 2023.

Επισημαίνεται ειδικότερα ότι η έκθεση, Πόλεμοι και Εκλογές: Πώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να διατηρήσουν τη δημόσια υποστήριξη για την Ουκρανία, διαπίστωσε ότι μόνο ένας στους 10 Ευρωπαίους στις 12 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί ότι η Ουκρανία θα κέρδιζε στο πεδίο της μάχης, ενώ διπλάσιος αριθμός (20%) προβλέπει ρωσική νίκη. Ακόμη και στα πιο αισιόδοξα κράτη μέλη που συμμετείχαν στην έρευνα – Πολωνία, Σουηδία και Πορτογαλία – λιγότεροι από έναν στους πέντε (17%) πιστεύουν ότι το Κίεβο θα μπορούσε να επικρατήσει.

  • Σε όλες τις χώρες, έδειξε η δημοσκόπηση, η πιο κοινή πεποίθηση, που συμμερίζεται κατά μέσο όρο το 37% των ερωτηθέντων, είναι ότι ο πόλεμος θα καταλήξει σε μια συμβιβαστική διευθέτηση – αν και ορισμένες χώρες εμφανίζονται πιο κατηγορηματικές για αυτό το αποτέλεσμα από άλλες.
  • Συγκεκριμένα, στη Σουηδία (50%), την Πορτογαλία (48%) και την Πολωνία (47%), οι ερωτηθέντες υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία να αντεπιτεθεί, ενώ στην Ουγγαρία (64%), την Ελλάδα (59%), την Ιταλία (52%) και την Αυστρία (49%), προτιμούν να πιέσουν το Κίεβο να αποδεχθεί μια διευθέτηση. Στη Γαλλία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και την Ισπανία, οι απόψεις ήταν πιο ισομερώς διχασμένες.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούσαν όλο και περισσότερο ότι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας τους απασχολούσε άμεσα, με το 33% να λέει ότι είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στη χώρα τους –και στην Ευρώπη (29%)– από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. σε σύγκριση με το 5% που είπε το αντίθετο και στις δύο περιπτώσεις).

Η πιθανή επιστροφή του Trump στον Λευκό Οίκο θεωρείται γενικά ως κακή είδηση, με το 56% των ερωτηθέντων στις 12 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα να δηλώνουν ότι θα ήταν πολύ ή αρκετά απογοητευμένοι αν ο πρώην πρόεδρος επανεκλεγόταν.

Η μόνη εξαίρεση ήταν η Ουγγαρία, όπου το 27% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ήταν ευχαριστημένο από την επιστροφή του Trump και το 31% απογοητευμένο. Ομοίως, οι υποστηρικτές ενός μόνο μεγάλου πολιτικού κόμματος – του ουγγρικού Fidesz – προσβλέπουν σε μια νίκη Trump. Μεταξύ άλλων ακροδεξιών κομμάτων που προηγουμένως εξέφρασαν υποστήριξη στον Τραμπ, μόνο το ένα τρίτο περίπου των ψηφοφόρων για το γερμανικό AfD, το FPÖ της Αυστρίας ή τους Brothers of Italy δήλωσαν ότι θα καλωσόριζαν την επιστροφή του, με το αίσθημα υπέρ του Trump να είναι ακόμη πιο αδύναμο μεταξύ των υποστηρικτών του Εθνικού Συσπείρωσης της Γαλλίας και της Πολωνίας. Νόμος και Δικαιοσύνη.

  • Εάν οι ΗΠΑ σταματούσαν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία υπό την προεδρία Trump, το 41% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι η ΕΕ θα έπρεπε είτε να αυξήσει την υποστήριξή της είτε να τη διατηρήσει στο σημερινό της επίπεδο, ενώ το 33% προτιμά η ΕΕ να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ.

Στη δεύτερη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι συντάκτες της έκθεσης είπαν ότι οι Ευρωπαίοι δεν βρίσκονται πλέον σε μια «ηρωική διάθεση» ούτε εμφανίζονται αισιόδοξοι για την κατάσταση. Αλλά, είπαν, η δέσμευση των Ευρωπαίων να αποτρέψουν μια ρωσική νίκη δεν είχε εκλείψει. Η πρόκληση για τους δυτικούς φορείς χάραξης πολιτικής, υποστήριξαν, θα ήταν να συγκεράσουν την παρατηρούμενη απόκλιση μεταξύ της πτώσης της εμπιστοσύνης του κοινού σχετικά με το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος και της επιθυμίας να διατηρηθεί η υποστήριξη προκειμένου να αποτραπεί μια ρωσική νίκη. «Ενώ η Ευρώπη και οι ΗΠΑ εισέρχονται σε προεκλογική περίοδο, η αναζήτηση για τον ορισμό της ειρήνης θα είναι ένα κρίσιμο πεδίο μάχης», έγραψαν οι συγγραφείς. «Οι ηγέτες θα πρέπει να βρουν ένα νέο αφήγημα που να αντηχεί στο τρέχον αίσθημα».

Ο Ivan Krastev, ο άλλος συντάκτης της έκθεσης, είπε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν ότι ο Trump –και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, ο οποίος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις υπό τους δικούς του όμως όρους – «προσπαθούν να παρουσιάσουν την Ουκρανία και τους υποστηρικτές της ως το ‘φιλοπόλεμο’ μέρος, ενώ οι ίδιοι εμφανίζονται ως φιλειρηνικοί». Μια ρωσική νίκη «δεν είναι ειρήνη», είπε ο Krastev, ο οποίος είναι πρόεδρος του κέντρου σκέψης του Κέντρου Φιλελεύθερων Στρατηγικών με έδρα τη Σόφια. «Αν το τίμημα του τερματισμού του πολέμου θα είναι η μετατροπή της Ουκρανίας σε έρημη γη, αυτό θα είναι μια ήττα όχι μόνο για το Κίεβο αλλά και για την Ευρώπη και την ασφάλειά της».

Με πληροφορίες από euronews.com και The Guardian [Barely 10% of Europeans believe Ukraine can still defeat Russia, finds poll]

Χιλιάδες διαδηλωτές πέταξαν πέτρες, μολότοφ και καπνογόνα στο κυβερνητικό μέγαρο στα Τίρανα * Ζητούν παραίτηση της «διεφθαρμένης κυβέρνησης» Ράμα [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: